Μια STEAM διαδρομή γνώσης, δημιουργίας και φαντασίας
Στο πλαίσιο του project μας με θέμα την κολοκύθα, τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας ταξίδεψαν στον κόσμο του παραμυθιού, της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες STEAM.
Αφετηρία του project αποτέλεσε η δραματοποίηση του παραμυθιού «Η Κολοκύθα» του Α. Τολστόι. Τα παιδιά μπήκαν στους ρόλους των ηρώων, συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν μέσα από την κίνηση και τον λόγο και ανακάλυψαν τη δύναμη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Η κολοκύθα έγινε πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης! Γνωρίσαμε τη ζωγράφο Yayoi Kusama και δημιουργήσαμε έργα τέχνης ζωγραφίζοντας κολοκύθες με πουά, έντονα χρώματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα, συνδυάζοντας την τέχνη με τη φαντασία και τη μαθηματική σκέψη.
Στο κομμάτι των πειραμάτων, τα παιδιά παρατήρησαν, υπέθεσαν και ανακάλυψαν: εξερευνήσαμε το εσωτερικό της κολοκύθας, τα σπόρια της, το βάρος της, αλλά και ιδιότητές της μέσα από απλά και ασφαλή πειράματα, καλλιεργώντας τη φυσική περιέργεια και την επιστημονική σκέψη.
Η ρομποτική και η τεχνολογία είχαν επίσης τη θέση τους στο project μας. Τα παιδιά προγραμμάτισαν ρομπότ να «ταξιδέψουν» στον κόσμο της κολοκύθας, ανέπτυξαν δεξιότητες προγραμματισμού και λογικής σκέψης, ενώ παράλληλα δημιούργησαν ψηφιακά κολάζ στον Η/Υ, συνδυάζοντας εικόνες, χρώματα και ιδέες.
Τις επόμενες ημέρες, το ενδιαφέρον των παιδιών παρέμεινε έντονο και το project εμπλουτίστηκε με επιπλέον δραστηριότητες STEAM, όπως νέα πειράματα, δραστηριότητες ρομποτικής και δημιουργία ψηφιακών κολάζ στον υπολογιστή, δίνοντας στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση, πειραματισμό και δημιουργική έκφραση.
Μέσα από το project «Η Κολοκύθα αλλιώς!», τα παιδιά έμαθαν παίζοντας, δημιούργησαν, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν δεξιότητες του 21ου αιώνα, αποδεικνύοντας πως η μάθηση μπορεί να είναι χαρά, φαντασία και εξερεύνηση.



