ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ!

>

Μεσιάρη Μαρία, μαθήτρια Β3

Στις 11-12-13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η τριήμερη περιβαλλοντική εκδρομή στην Καλαμάτα, με θέμα μας «Η ελιά και το ελαιόλαδο». Τα τμήματα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν το Β3 και Β4 Ενιαίου Λυκείου. Στόχος μας ήταν να ταξιδέψουμε στους αιώνες μέσα στον πολιτισμό της ελιάς, να έρθουμε σε επαφή με το αγρό-οικοσύστημα του μεσογειακού ελαιώνα και να ανακαλύψουμε την βιοποικιλότητα του. Να γνωρίσουμε τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού και να συνειδητοποιήσουμε τη διατροφική του αξία. Να συγκρίνουμε την συμβατική με την βιολογική καλλιέργεια, να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει για το περιβάλλον, αλλά και να έρθουμε σε συνεργασία μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ των συνοδών καθηγητών μας, της κ. Κόικα, του κ. Δερεκενάρη, και του κ. Γραμμένου. Εφόσον, λοιπόν, προηγήθηκε καταμερισμός θεμάτων και χωρισμός των μαθητών σε ομάδες, φτιάχτηκε η εργασία μας και ξεκινήσαμε στις 11 Φεβρουαρίου για τη πολυπόθητη εκδρομή μας.

Το ταξίδι μας, εάν και διήρκεσε πολλή ώρα, είχαμε σύμμαχο μας τον καιρό και την καλή μας διάθεση. Κάνοντας δύο στάσεις, η μία στη Λαμία και η άλλη να ξεχωρίζει στην Κόρινθο, φτάσαμε επιτέλους στη Καλαμάτα. Η υποδοχή στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ήταν κάτι παραπάνω από φιλόξενη. Αφού, λοιπόν, γνωριστήκαμε με τους ανθρώπους του Κ.Π.Ε, φάγαμε το κολατσιό που μας πρόσφεραν, συζητήσαμε για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφού παίξαμε ένα παιχνίδι ακολούθησε το βραδινό σε μια ταβέρνα της περιοχής και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας.

Η δεύτερη μέρα, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Αφού φάγαμε το πρωινό μας, ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας και παραδοσιακά ελαιοτριβεία. Απολαμβάνοντας το πανέμορφο τοπίο, περιτριγυρισμένο από ελαιώνες, φτάσαμε στο πρώτο ελαιοτριβείο, το ελαιοτριβείο Blauel. Το ελαιοτριβείο αυτό είναι ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς, ξεκίνησε το 1988 και λειτουργεί ως σήμερα κάνοντας μάλιστα και εξαγωγές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Δεύτερη στάση ήταν η επίσκεψη μας σε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, στη περιοχή της Μάλτας Σταυροπηγής Μάνης, το ελαιοτριβείου του Σκαρπαλέζου. Το ελαιουργείο χτίστηκε και λειτουργεί από το 1765 από τον πατέρα της Βασιλικής Καμαρινέα και ιδρύθηκε και δόθηκε ως προίκα στον Επαμεινώνδα Σκαρπαλέζο, γιατρό. Τελευταία μας στάση, η Παλαιά Καρδαμύλη, ένα ιστορικό, γραφικό χωριό που το πρώτο που σε εντυπωσιάζει είναι τα παραδοσιακά της σπίτια και η υπέροχη της βλάστηση της με τους ελαιώνες, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές. Στο χωριό επισκεφτήκαμε το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, που χτίστηκε τον 18αιώνα, καθώς και πολλά πυργόσπιτα, αλλά εκείνο που ξεχωρίζει είναι ο Πύργος Μούρτζινου που ακόμη καλοδιατηρείται, μάλιστα υπήρχε και εκεί ένα παλαιό ελαιοτριβείο, το οποίο, όμως, δεν λειτουργεί. Στην συνέχεια της ημέρας μας, αφού φάγαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα στο λιμάνι της πόλης, φτάσαμε στο ξενοδοχείο όπου και ετοιμαστήκαμε για να γνωρίσουμε την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και την νυχτερινή της ζωή. Η δεύτερη μέρα λοιπόν, είχε κιόλας τελειώσει πριν καλά καλά το καταλάβουμε…………!


Τρίτη και τελευταία μέρα της επίσκεψης μας περιελάμβανε την παρουσίαση της εργασίας μας και την αναζήτηση στοιχείων στα μουσεία της πόλης. Η εργασία μας χωρίστηκε στις παρακάτω επιμέρους ομάδες.

Η ελιά στην τέχνη.

Η ελιά στην αρχαιότητα και στην μυθολογία, Μεσιάρη Μαρία, Μπαλαούρα Βασιλική.

Η ελιά στην ποίηση, Κωστούλα Μαρία, Μπάου Δήμητρα, Μπαλατσού Ισμήνη.

Η ελιά στην πεζογραφία, Ξάνθη Μαρία, Ρίζου Φρειδερίκη, Παππά Βασιλική, Προύτσου Ευγενία.

Η ελιά στις εικαστικές τέχνες, Μαλατράς Στέφανος, Μέκρας Χρίστος.

Προβολή των δράσεων της ομάδας στα τοπικά μέσα επικοινωνίας, Ράντος Βασίλειος, Μπούρας Νικόλαος.

Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου.

Χρήση φωτοβολταικών στο ελαιοτριβείο, Κόκκας Κωνσταντίνος, Κοντοτόλης Χρίστος, Σιούλας Ανδρέας, Κοτούμπας Εμμανουήλ, Ρούστας Γεώργιος.

Χρήση αιολικής ενέργειας στο ελαιοτριβείο, Πλησιώτης Ιωάννης, Σιούτας Αντώνιος.

Τα απόβλητα της ελιάς ως καύσιμη ύλη, Παπακώστας Χρίστος, Μπρόβας Θωμάς.

Προϊόντα της ελιάς

Καλλυντικά με βάση την ελιά, Κωστούλα Μαρία, Μπαλατσού Ισμήνη, Μπάου Δήμητρα, Παπαγεωργίου Ειρήνη.

Σαπούνι ελιάς, Παιδής Δημήτριος, Ρούντος Ευθύμιος, Ντούλας Αθανάσιος.

Αφού, παρουσιάσαμε την εργασία μας, ξεκινήσαμε να επισκεφτούμε τα μουσεία της πόλης. Το πρώτο ήταν, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ το δεύτερο ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί πως μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986, το οικοδόμημα κατεδαφίστηκε και κατέλαβε την θέση της Παλαιάς Αγοράς, για να λειτουργήσει ως μουσείο. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πριν την αναχώρηση μας, την «Μαμά Ελιά» της Καλαμάτας, που κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω ότι η συγκεκριμένη ελιά βρίσκεται σε ηλικία 800ετών!!!!!, έχει περίμετρο κορμού 8,97μ., ύψος 2,5μ. και για να την αγκαλιάσεις τον κορμό της, χρειάζονται 8άνδρες.

Η ώρα της επιστροφής μας έφτασε περνώντας αυτήν την φορά από το Ρίο-Αντίρριο, την Ναύπακτο και την Άμφισσα, καταλήγοντας στην πόλη μας, την Καλαμπάκα.

Θα ήθελα εκ μέρους των συμμαθητών μου να ευχαριστήσω τους συνοδούς καθηγητές για την άριστη συνεργασία που είχαμε, αλλά και το περιβαλλοντικό κέντρο της Καλαμάτας που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την πανέμορφη πόλη τους.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Κ.ΚΟΙΚΑ , Κ.ΔΕΡΕΚΕΝΑΡΗΣ, Κ,ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΟΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΟΝΤΟΤΟΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΚΟΤΟΥΜΠΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ , ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΓΟΥΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ, ΛΑΙΤΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΛΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, ΜΑΛΑΤΡΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΜΕΚΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΜΕΣΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΠΑΛΑΤΣΟΥ ΙΣΜΗΝΗ, ΜΠΑΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΠΑΟΥΕΡ ΑΓΓΕΛΙΝΑ, ΜΠΛΟΥΤΣΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΠΡΟΒΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΝΤΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΞΑΝΘΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΜΠΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΠΑΠΠΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΠΛΗΣΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΥΤΣΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΡΑΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΡΙΖΟΥ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, ΡΟΥΝΤΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΡΟΥΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΙΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΣΙΟΥΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση