 |
Το ΚΠΕ Κισσάβου- Ελασσόνας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Η βιολογική γεωργία και η σημασία των αρωματικών κα φαρμακευτικών φυτών ήταν το θέμα που παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γκανάτσιος Ανδρέας. Το ταραξάκο, η αλόη, η βαλεριάνα, το βάλσαμο, το θυμάρι, η ρίγανη αλλά και ένα πλήθος άλλων ενδημικών και μη φυτών παρουσιάστηκαν τόσο για τη σημασία τους στη βιοποικιλότητα όσο και για τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους (θρεπτικές, καλλυντικές κ.ά) και την ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Έμφαση δόθηκε επίσης στην έννοια της υπερτροφής, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη διατροφή.
Ο επόμενος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν ο βιολογικός κήπος του κ. Βαθράκη Αθανάσιου, συνταξιούχου δάσκαλου. Ο κήπος, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της Τσαριτσάνης, εντυπωσίασε τους/τις μαθητές/τριες με το εύρος, την ποικιλία αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια βιολογική καλλιέργεια. Ο κ. Βαθράκης, αφού αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της περιοχής, εξήγησε την έννοια της φυσικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδιά της (σπορά, λίπανση κ.ά) και τη σημασία της στην ανθρώπινη διατροφή. Οι μαθητές/τριες ασκήθηκαν στην αναγνώριση των φυτών π.χ. ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, μελιτζάνες αλλά και δένδρων – σε μια περίοδο που δεν φέρουν πια καρπούς- διαδικασία που αποδείχτηκε μάλλον … δύσκολη. Ωστόσο, οι έννοιες της αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στον κήπο έγιναν εύκολα κατανοητές.
 |
 |
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας η ιστορική Τσαριτσάνη, όπου είχαμε τη χαρά να γίνουμε δεκτοί στο Γυμνάσιο -Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης από τη Διευθύντρια, κα Κουτσιάη Γεωργία. Η κα Κουτσιάη αναφέρθηκε στην ιστορική παρακαταθήκη του σχολείου αλλά και στην πολύ σημαντική παρουσία της Τσαριτσάνης στα εκπαιδευτικά πράγματα ήδη από τα τέλη του 17ου αι. Το επιβλητικό πέτρινο κτίριο του σχολείου και η πολυκύμαντη και τραγική ιστορία του εντυπώθηκε βαθιά σε όλους μας. Η επίσκεψή μας στην Τσαριτσάνη ολοκληρώθηκε στο εντυπωσιακό «πυργόσπιτο», σπουδαίο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργο των περίφημων μαστόρων της πέτρας από τον Πεντάλοφο (Κοζάνης).
Τους/τις μαθητές/τριες συνόδεψαν οι καθηγήτριες: Καραλάζου Βάια, Ροκκά Ράνια, Τσιάκα Ιωάννα, Τσιάρα Άννα, Χιωτέρη Κατερίνα, Χρήστου Δέσπω.
|
- ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023


Οι ενδοσχολικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, ο αυτοκαθορισμός και η συνεργασία των μαθητών/τριων.
Βασική επιδίωξη των σχολικών αγώνων και δράσεων στα Γυμνάσια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του υγιούς συναγωνισμού.
Το ενδοσχολικό πρωτάθλημα ξεκίνησε με τους προκριματικούς αγώνες, την Δευτέρα 30/01/2023 και συμμετείχαν μαθητές /τριες και των τριών (3) τάξεων του Σχολείου μας με κεντρικό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα – ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ».
Η συνέχεια θα δοθεί στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, για την Καλαθοσφαίριση ,την Παρασκευή 17/02/2023 με τους ημιτελικούς και τους τελικούς των ομάδων.
Υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αικατερίνη Βαλδούμα.
Eσωτερικό πρωτάθλημα πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης



Στις 26/5 και 29/5 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εσωτερικό πρωτάθλημα πετοσφαίρισης και χειροσφαίρισης των μαθητών και μαθητριών του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στη συντονίστρια της δράσης, την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Αικατερίνη Βαλδούμα!
Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
-

04 & 05 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.
Περισσότεροι από 900 μαθητές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Σχολεία 2ης Ευκαιρίας, κ.λπ), συνοδευόμενοι από 100 και πλέον εκπαιδευτικούς σχολείων της Λάρισας, της Καρδίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας & της Ημαθίας ξεδίπλωσαν τις ψηφιακές δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους και παρουσίασαν -ενώπιων των συμμαθητών τους, των γονέων & των εκπαιδευτικών τους- τα ψηφιακά έργα που δημιούργησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την επίβλεψη και παιδαγωγική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.
Εργαζόμενοι μεθοδικά και συστηματικά, με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Το χαμόγελο, ζωγραφισμένο στα λαμπερά τους πρόσωπα, αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή για γονείς & εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα απέδειξε πως με σκληρή δουλειά, αγάπη & μεράκι, το μέλλον μπορεί να προδιαγράφεται ευοίωνο.
Έτσι, λοιπόν, γεμάτοι ενθουσιασμό δήλωσαν συμμετοχή στο 12ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, δύο ομάδες μαθητριών και μαθητών του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Πληροφορικής.
Η πρώτη ομάδα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Τσιαπλέ Γόνης, αποτελείται από 9 μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου, οι οποίες δημιούργησαν ένα ψηφιακό κόμικ με θέμα: «Το ΤΡΕΝΟ..Πάρε με όταν φτάσεις». Αφορμή για το συγκεκριμένο ψηφιακό έργο αποτέλεσε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι μαθήτριες χρησιμοποιώντας την εφαρμογή storyboardthatδημιούργησαν τη δική τους ψηφιακή ιστορία, στην οποία αποτυπώνουν τα γεγονότα και τα συναισθήματά τους.
Η δεύτερη ομάδα, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Γκάσιου Κωνσταντίνας, και με αφορμή τα εργαστήρια δεξιοτήτων, δημιούργησαν χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Twine, ένα παιχνίδι–κουίζ με θέμα την Ανακύκλωση. Την ομάδα αποτέλεσαν 3 μαθήτριες και 1 μαθητής της Γ’ Γυμνασίου.
Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη συμμετοχή τους.
- 2023 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗΣ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της πολυβραβευμένης συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2023 ως «Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη».«Το καπλάνι της βιτρίνας»,« Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» είναι μερικά από τα πλέον εμβληματικά έργα της ξεχωριστής παρουσίας της στο χώρο της ελληνικής πεζογραφίας, έργα τα οποία διαβάστηκαν και διαβάζονται με πάθος από μικρούς και μεγάλους. Οι στιβαροί χαρακτήρες των ηρώων της, τα ιστορικά γεγονότα πίσω από κάθε ιστορία της, η καθαρή κριτική ματιά, το χιούμορ και η αγωνιστική της στάση είναι τα στοιχεία που κατατάσσουν την Άλκη Ζέη στο Πάνθεον των μεγάλων εκπροσώπων των ελληνικών γραμμάτων και προσδίδουν διαχρονική αξία στο έργο της.Το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος), για να τιμήσει τη σπουδαία συγγραφέα, διοργάνωσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έκθεση βιβλίου με τα πλέον αντιπροσωπευτικά της έργα, ενώ μαθητές και μαθήτριες του Α1 τμήματος παρουσίασαν σε ταμπλό τη βιογραφία αλλά και το συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη. Τη δράση συντόνισαν οι φιλόλογοι Ταμπαθάνη Θέλμα και Χιωτέρη Κατερίνα και η πληροφορικός Τσιαπλέ Γόνη.
Mε αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ο σύλλογος των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου,την Πέμπτη στις 27 Απριλίου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στον χώρο της Βιβλιοθήκης όπου οι μαθητές/τριες της Α τάξης ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο του συλλόγου Τσούκα Μαρία και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό ομαδικό παιχνίδι με θέμα «το δικό μας εικονογραφημένο παραμύθι».Τη δράση συντόνισε η πρόεδρος Τσούκα Μαρία.Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Ταμπαθάνη Θωμαή,Τσιαπλέ Γόνη και Γκάσιου Κωνσταντινιά.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδύαζε η εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου μας, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στον Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα,. Ο Μύλος Ματσόπουλου, περισσότερο γνωστός σήμερα ως «Μύλος των Ξωτικών», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων. Πρόκειται για βιομηχανικό κτίριο αλευροποίησης σίτου, που λειτούργησε από το 1881 έως και τη δεκαετία του 1980, οπότε και διέκοψε τη λειτουργία του. Τόσο το κέλυφος του κτιρίου όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός διατηρούνται ανέπαφα, γεγονός το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες του χώρου μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ένα πρωτοπόρο για την εποχή του κτιριακό συγκρότημα. Από το 2011 ο χώρος του Μύλου γνωρίζει μια δεύτερη ζωή! Μετατρέπεται για τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Εκεί μας περίμεναν το Σπίτι του Άη -Βασίλη, το Ταχυδρομείο των Ξωτικών, το Πηγάδι των Ευχών κλπ, ενώ είχαμε και την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σειρά από δρώμενα, τα οποία απευθύνονται τόσο στους μικρούς όσο και στους … μεγάλους, που όμως αισθάνονται ακόμη παιδιά!

Μετά την ανάληψη εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, κα Ζαρογιάννη Κατερίνα, Τσιάρα Άννα και Πλασταρά Σοφία, με θέμα τη χρήση αρωματικών φυτών και βοτάνων στην περιοχή μας, πραγματοποιήθηκε τις 9/3/2023 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημόσιο ΙΕΚ της Αφερωφείου Γεωργικής Σχολής και παράλληλα, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.
Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή ενημερώθηκαν οι μαθητές για την λειτουργία της σχολής, τις δυνατότητες επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκαταστάσεως. Έγινε περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο, στα εργαστήρια που λειτουργούν και εκπαιδεύονται-επιμορφώνονται οι φοιτητές των τμημάτων τους. Επίσης, είναι μοναδικά τα στοιχεία αρχιτεκτονικής και το περίφημο ηλιακό ρολόι, που λειτουργεί στην αυλή της σχολής.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσειακό χώρο, εκτός των υπολοίπων εκθεμάτων, συμμετείχαν οι μαθητές και σε ένα σεμινάριο με θέμα το αρχαίο δράμα “ενδυμασία-μάσκες”.
Οι εντυπώσεις των μαθητών και των συνοδών καθηγητριών ήταν άριστες και από τους χώρους που έγινε η επίσκεψη, αλλά και από τους ανθρώπους που πραγματοποίησαν την ξενάγηση στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και ιδιαίτερα από την ξενάγηση στο Διαχρονικό Μουσείο.


Τη Δευτέρα 21/11/2022 έως και την Παρασκευή 25/11/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας συλλογή ρούχων και παπουτσιών προς ανακύκλωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας μείωσης των αποβλήτων 2022. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 20 μαθητές και η ποσότητα των πραγμάτων που συγκεντρώθηκε ζύγιζε 5,5 κιλά. Τους ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ( InternationalDayofPersonswithDisabilities ) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου . Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜεΑ , το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνής Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.
Συντονίστρια της Δράσης η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα Αικατερίνη Βαλδούμα.
- Με το κοινό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα, ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ», την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων καθώς και τη σύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποτελούν τους υπό έμφαση στόχους του εν λόγω εορτασμού στις 30/09/2022, οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων περπάτησαν, έτρεξαν, έπαιξαν, διασκέδασαν και επιμορφώθηκαν σε θέματα Πρώτων Βοηθειών.Συντονίστρια της Δράσης η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Αικατερίνη Βαλδούμα.Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών η Βιολόγος κα Παπαδημητρίου.
- ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023

Το ενδοσχολικό πρωτάθλημα ξεκίνησε με τους προκριματικούς αγώνες, την Δευτέρα 30/01/2023 και συμμετείχαν μαθητές /τριες και των τριών (3) τάξεων του Σχολείου μας με κεντρικό σύνθημα «ΑΘΛΗΣΗ κάθε μέρα – ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ».
Η συνέχεια δόθηκε στο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, για την Καλαθοσφαίριση, την Παρασκευή 17/02/2023 με τους ημιτελικούς και τους τελικούς των ομάδων και στο γήπεδο του Σχολείου μας, για το Ποδόσφαιρο, την Δευτέρα 27/03/2023.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας αγωνίστηκαν κι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να ολοκληρωθεί αυτή η διοργάνωση με επιτυχία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Η διαιτησία του αγώνα πραγματοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό Νακούλα Γιώργο.
- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συναντά τους γονείς και κηδεμόνες του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος)
Τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου ανέδειξε,την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση, η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κα Ανθή Παΐλα. Απευθυνόμενη στους γονείς και κηδεμόνες η κα Παΐλα επισήμανε ότι στόχος της συνάντησης δεν είναι η δαιμονοποίηση του Διαδικτύου αλλά η αναγνώριση των κινδύνων και η σωστή χρήση του. Αρχικά αναφέρθηκε στις συστάσεις του Π.Ο.Υ. για το χρόνο θέασης των οθονών, ανάλογα με την ηλικία, και στην ανάγκη γονικού ελέγχου και επίβλεψης. Σύμφωνα με την κα Παΐλα, οι κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου συνίστανται στο περιεχόμενο που μπορεί να δει ένα παιδί, στην επικοινωνία που μπορεί να έχει αλλά και στη διαδικτυακή συμπεριφορά του ίδιου του παιδιού. Στη συνέχεια ανέλυσε τις μορφές του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και την τυπολογία των δραστών, τη συσχέτιση μεταξύ βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και βίαιης συμπεριφοράς, καθώς και τα διαγνωστικά κριτήρια για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, η κα Παΐλα τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανάλογα με το είδος τους, μπορούν να προσφέρουν και οφέλη στα παιδιά. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα Παΐλα έθεσε το ζήτημα των ορίων στα παιδιά, όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και στα μέτρα ασφάλειας που μπορούν να πάρουν οι γονείς, για να προστατεύσουν τους ανήλικους από πιθανούς κινδύνους.
Η δράση υλοποιήθηκε από την ομάδα εκπαιδευτικών του θεματικού άξονα «Σχέση Οικογένειας – Σχολείου»: Χιωτέρη Αικατερίνη, Καραλάζου Βάια, Ροκκά Ουρανία, Δάφνη Ελένη, Τσιάκα Ιωάννα.
- Με αφορμή μια ταινία: η παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα
Η διεθνής κοινότητα,με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,τιμά την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου. Την ίδια ημερομηνία η Ελλάδα έχει καθιερώσει από το 2004 την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Με αφορμή μια ταινία: η παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα» ανέπτυξαν μια σειρά δράσεων, που ως στόχο είχαν την ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού, φασισμού και μισαλλοδοξίας, που δυναμιτίζουν τα θεμέλια των κοινωνιών μας. Υπεύθυνες της δράσης ήταν οι: Ταμπαθάνη Θέλμα, Χιωτέρη Κατερίνα, Χρήστου Δέσποινα.
- Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Με αφορμή μια ταινία: Η παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα” – Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη
 |
Μνημείο αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές στο χώρο του ΑΠΘ |
|
|
Αφετηρία της ιστορικής διαδρομής στην πόλη αποτέλεσε η πλατεία Ελευθερίας και το μνημείο του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται σ’ αυτή. Βασικός προορισμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το Εβραϊκό Μουσείο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τη μακραίωνη παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και τις πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές τους δραστηριότητες στην πόλη. Η αίθουσα με τα τεκμήρια από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος ήταν αυτή που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ευρύτερη συζήτηση για τα ιστορικά γεγονότα αλλά και την αντιμετώπιση του «διαφορετικού». Επόμενη στάση η αγορά Μοδιάνο, έργο του Εβραίου αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο, πλήρως αποκατεστημένη και ανακαινισμένη και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα των κλειστών αγορών. Τελευταία στάση της ιστορικής διαδρομής μας το Α.Π.Θ., όπου μας υποδέχτηκε ο κ. Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος καθηγητής και κάτοχος της έδρας Εβραϊκών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη δημιουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και στην καταστροφή το 1942, από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου, το οποίο βρισκόταν στο χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα μάρμαρα των εκατοντάδων χιλιάδων τάφων του νεκροταφείου χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε διάφορα σημεία της πόλης. Τη μνήμη τόσο του νεκροταφείου όσο και του Ολοκαυτώματος στο χώρο του Α.Π.Θ. διασώζει μνημείο, αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα του Άουσβιτς -Μπιρκενάου.
Πρόσφατα σχόλια