ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ 1

IMG 1

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το 1o Γυμνάσιο Τυρνάβου υπάγεται διοικητικά στον Καλλικρατικό Δήμο Τυρνάβου του Νομού Λάρισας, ο οποίος αποτελεί περιφερειακή ενότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο παρελθόν και για δεκαετίες αποτέλεσε το μοναδικό σχολείο Β/θμιας εκπαίδευσης τόσο για την πόλη του Τυρνάβου όσο και για την γύρω περιοχή. Λειτούργησε ως εξατάξιο Γυμνάσιο και στη συνέχεια λειτουργούσε σε δύο βάρδιες γιατί συστεγάζονταν στο ίδιο κτήριο και άλλες σχολικές μονάδες.
Η σχολική μονάδα ιδρύθηκε το 1961 ως εξατάξιο Γυμνάσιο με την ονομασία «Γυμνάσιο Τυρνάβου» και από το 1979 μέχρι σήμερα ως τριτάξιο Γυμνάσιο με ονομασία «1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου- Αχιλλέας Τζάρτζανος ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΖΑΡΤΖΑΝΟ(πηγή βικιπαίδεια)TZARTZANOS

Αχιλλέας Τζάρτζανος ήταν έλληνας φιλόλογος και γλωσσολόγος. Γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1873 και πέθανε τον Ιούνιο του 1946.

Λαμπρές σπουδές

Ο Αχιλλέας Τζάρτζανος προερχόταν από φτωχή οκταμελή οικογένεια (μοναχογιός με πέντε αδελφές) με πατέρα υφαντή και μητέρα παπλωματού, όπως γράφει ο καθηγητής Χρήστος Τσολάκης. Τελείωσε το Δημοτικό και το Σχολαρχείο στον Τύρναβο και το Γυμνάσιο στη Λάρισα με άριστα. Μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (είχε καθηγητή τον Γ. Ν. Χατζιδάκι), όπου αναγορεύθηκε (1900) αριστούχος διδάκτωρ της φιλολογίας, υπηρέτησε στην εκπαίδευση.

Ένας μεγάλος δάσκαλος

Σημειωτέον ότι ενώ ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, το διάστημα 1890-1892, εργάστηκε ως βοηθός δάσκαλος σχολαρχείου στον Τύρναβο και στη Λάρισα. Υπηρέτησε ως ελληνοδιδάσκαλος στη Λάρισα και στην Αττική την περίοδο 1892-1900. Ως Σχολάρχης και καθηγητής Γυμνασίου και Διδασκαλείου στη Λάρισα (1901-1910). Το 1910 διορίστηκε καθηγητής στην Αθήνα (Βαρβάκειο και Μαράσλειο). Το 1911 νυμφεύτηκε την αδελφή του Παναγή Λορεντζάτου, Αντωνία. Το 1914 έγινε Γενικός Επιθεωρητής της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας. Την περίοδο 1917-1926 τοποθετήθηκε Εκπαιδευτικός Σύμβουλος. Έγραψε σειρά επιστημονικών πραγματειών, γλωσσικών, ιστορικών, λαογραφικών και διδακτικών βιβλίων. Το πιο γνωστό όμως και το σημαντικότερο τμήμα της εργασίας του αναφέρεται σε βασικά βοηθήματα για τη διδασκαλία της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας.

Το γλωσσικό ζήτημα

Η θέση του στο γλωσσικό ζήτημα: υποστήριζε τη χρήση της νεοδημοτικής γλώσσας, ενός τύπου αστικής δημοτικής γλώσσας εμπλουτισμένης με περισσότερα λόγια στοιχεία, από όσα πολλοί δημοτικιστές (όπως ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης) πίστευαν ότι έχουν περάσει σε κοινή χρήση. Ήταν αντίθετος στην αυθαίρετη προσαρμογή λόγιων εκφράσεων στην λαϊκή γλώσσα.

Έργα

  • Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης(1931)
  • Συντακτικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης(1931)
  • Γραμματική της Νέας Ελληνικής Γλώσσης (της απλής καθαρευούσης)[1930]
  • Γραμματική της Λατινικής Γλώσσης(1948 [κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του])

Τα προαναφερθέντα έργα από τη δεκαετία του ’30 έως και πολύ πρόσφατα διδάσκονταν στη Μέση Εκπαίδευση. Σήμερα ακόμη εξακολουθούν να αποτελούν έργα αναφοράς.

  • Νεοελληνική Σύνταξις (της Κοινής Δημοτικής)[σε δύο τόμους, 1η έκδοση 1928, 2η έκδοση εμπλουτισμένη 1946 (ο 1ος τόμος) και 1953 (ο δεύτερος τόμος)]

Το opus magnum του Τζάρτζανου και η μοναδική με επιστημονικές προδιαγραφές παρουσίαση των συντακτικών κανόνων της γλώσσας μας. Στο έργο αυτό εργάστηκε αρκετά χρόνια, άρχισε δε να το γράφει το 1925 ενώ βρισκόταν σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας, άρρωστος από φυματίωση.

  • Νεοελληνική Γραμματική(1941 σε συνεργασία με τους Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Κλ. Λάκωνα – Κ. Καρθαίο, Ν. Ανδριώτη και Θρ. Σταύρου)
  • Γραμματική της Νέας Ελληνικής Γλώσσης (απλής καθαρευούσης)[1930]
  • Το γλωσσικό μας πρόβλημα(1934)
  • Δημοτική και Νεοδημοτική(1935)

και άλλα

Η πόλη του Τυρνάβου, για να τον τιμήσει για την πολύτιμη προσφορά του στο χώρο της φιλολογίας, καθιέρωσε τα «Τζαρτζάνεια» τα οποία διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Επίσης το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου μετονομάστηκε σε 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου Αχιλλέας Τζάρτζανος.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το σχολείο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης με εύκολη πρόσβαση για τους μαθητές αλλά και για όσους έρχονται από την περιφέρεια.
Ως προς τις υποδομές:
Το σχολείο χρησιμοποιεί όλες τις εγκαταστάσεις του κτηρίου.
Συγκεκριμένα, δώδεκα (12) αίθουσες διδασκαλίας, ένα (1) εργαστήριο Πληροφορικής (που κατά το σχολικό έτος 2020-21 εξοπλίστηκε πλήρως  εξοπλισμένη με 14  σταθερούς σταθμούς εργασίας . Επιπλέον για τις ανάγκες των μαθημάτων χρησιμοποιούνται  περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτής  και βιντεοπροβολέας),  επιπλέον μία (1) αίθουσα καλλιτεχνικών μαθημάτων, ένα (1) εργαστήριο Φυσικής που διαθέτει τηλεόραση με σύνδεση στο διαδίκτυο και μια (1) αίθουσα βιβλιοθήκης που διαθέτει βιντεοπροβολέα με σύνδεση στο διαδίκτυο.

Επιπρόσθετα η σχολική βιβλιοθήκη, απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε σχολικής μονάδας, οργανώθηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εκπαιδευτικού δυναμικού της. Τα βιβλία προέρχονταν από αγορές και από δωρεές οργανισμών, φορέων, ιδιωτών καθώς και από αποστολές του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης, βελτίωσε τις υποδομές του με την παραλαβή σημαντικού εξοπλισμού (πρόγραμμα ΕΣΠΑ): πέντε (5) ταμπλέτες , έναν (1) βιντεοπροβολέα, έναν (1) διαδραστικό πίνακα. Επίσης υπάρχουν άλλες έξι (6) αίθουσες διδασκαλίας που διαθέτουν βιντεοπροβολέα και επτά (7) φορητούς υπολογιστές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα χρήσης ψηφιακών μέσων σε εννιά (9) αίθουσες.
Υπάρχει μία αίθουσα που χρησιμοποιείται ως γραφείο της Διευθύντριας και των Υποδιευθυντριών. Υπάρχει αίθουσα που χρησιμοποιείται ως γραφείο των καθηγητών/τριών.
Υπάρχουν δύο (2) διαφορετικές τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών και μία καθηγητών/τριών.
Το κτήριο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που στολίζει την πόλη του Τυρνάβου. Είναι το πρώτο κτίριο της πόλης, που το 2018 συνδέθηκε με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Στον αύλειο χώρο υπάρχει ένα (1) γήπεδο βόλεϊ και ένα (1) γήπεδο μπάσκετ.
Επιπλέον υπάρχει κλειστό γυμναστήριο με αποθηκευτικούς χώρους και αποδυτήρια.
Στο σχολείο λειτουργούν τρεις (3) τάξεις με τέσσερα (4) τμήματα στη Β και Γ Τάξη και (5) στην Α τάξη.
– Τη σχολική χρονιά 2023-2024 εγγράφηκαν 307 μαθητές και μαθήτριες.
Στην Α΄ τάξη φοίτησαν εκατόν τριάντα ένας ( 131 ) μαθητές/-τριες, στη Β΄ τάξη ενεννήντα επτά ( 97 ) μαθητές/-τριες και στη Γ΄ τάξη ογδόντα ( 82 ) μαθητές/-τριες.
– Στην πλειοψηφία του, και αυτή τη χρονιά, το μαθητικό δυναμικό συγκέντρωσε τα συνήθη ηλικιακά, πολιτισμικά, κοινωνικοοικονομικά και γνωστικά χαρακτηριστικά των μαθητών/-τριών των γυμνασίων.
Τη σχολική χρονιά 2023-2024 ο σύλλογος διδασκόντων απαρτίστηκε από 41 εκπαιδευτικούς. Οι οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικοί ήταν τριαντα τρεις ( 33 ) .  Οι αναπληρωτές ήταν έξι (6 ) και οι μόνιμοι αποσπασμένοι σε διάφορα σχολεία τρεις( 3 ). Επίσης ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό ΕΒΠ.
Το σχολείο δικαιολογεί μια θέση Διευθυντή/-ντριας και δύο θέσεις Υποδιευθυντή/-ντριας.

Πρόσφατα άρθρα

European Radio Logo

Πρόσφατα σχόλια

    Kατηγορίες

    Αndrea Bocelli,Amazing Grace ,Music for hope/<<Να είστε αισιόδοξοι, να μη χάνετε την ελπίδα γιατί αυτή μόνο φωτίζει τις ζωές μας»

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!!!

    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
    Απρίλιος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    282930  

    Translate



    Άνοιγμα μενού
    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων