no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Εμείς και ο κόσμος γύρω μας. Απειλούνται τα ζώα με εξαφάνιση;

Συγγραφέας: | 17 Ιουνίου, 2013
| 3 σχόλια |

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν 22 ( 5 κορίτσια και 17 αγόρια). Το 80% των μαθητών συμμετείχαν για πρώτη φορά σε πρόγραμμα και προέρχονταν και από την Α και Β τάξης του σχολείου.

Στις πρώτες συναντήσεις παίξαμε παιχνίδια γνωριμίας για να μπορέσουμε να έρθουμε κοντά, βάλαμε κανόνες για να συνεργαζόμαστε. Η επιλογή του θέματος έγινε μέσα από καταιγισμό ιδεών. Η αρχική ιδέα ήταν να ασχοληθούμε με τα ζώα γενικά αλλά στη πορεία καταλήξαμε στα απειλούμενα και μάλιστα εντάξαμε το πρόγραμμα μας στο Δίκτυο του ΚΠΕ Στυλίδας «Άγρια Πανίδα σε κίνδυνο».

Η αναζήτηση μας ξεκίνησε με μια καταγραφή των ζώων που γνωρίζουμε και στη συνέχεια τα ταξινομήσαμε ανάλογα με τον χώρο που ζούν (θάλασσα, ξηρά, αέρας). Αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ομάδες και κάθε ομάδα να κάνει μια καταγραφή των ζώων εκείνων που θεωρεί ότι είναι περισσότερο ενδιαφέροντα. Στη συνέχεια μετά από συζήτηση και αφού συμβουλευτήκαμε το  “Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας”αποφασίστηκε η κάθε ομάδα να επιλέξει ένα ζώο το οποίο θα μελετήσει και τα συμπεράσματα της θα τα παρουσιάσει μέσα από μια κατασκευή.

Στο τέλος Φεβρουαρίου 25,26/2/2-13 επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ ΥΠΑΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ όπου και παρακολουθήσαμε το διήμερο πρόγραμμα «Άγρια Πανίδα σε κίνδυνο».από όπου αντλήσαμε χρήσιμο υλικό

Δείτε το στο slideshare.net

Τελικά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον Λύκο, και τα Ρινoδέλφινα.

Για να σας ευαισθητοποιήσουμε για τα ρινοδέλφινα δημιουργήσαμε ένα μικρό βίντεο

 

και κατασκευάσαμε ένα μόμπιλο

κατασκευή από κόντρα πλακέ και μπάλσα

κατασκευή από κόντρα πλακέ και μπάλσα. Χαλά Μ., Καπουράνη Ν., Τσονοπούλου Κ.,

ΛΥΚΟΣ

Γιατί ασχοληθήκαμε με το λύκο;Ο λύκος είναι ένα μοναδικό ζώο γνωστό σε όλους, το οποίο πριν από μερικά χρόνια άνηκε στα απειλούμενα είδη. Είναι ζώο όμορφο και εντυπωσιακό πολύ αγαπητό στον πολύ κόσμο ίσως λόγο της συγγένειας του με το σκύλο.

Πιστεύουμε ότι χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο ζώο, θα προκαλέσουμε αισθήματα ευαισθησίας , και όπως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνίες και βοήθησαν για τη διάσωσή του, θα γίνει κάτι αντίστοιχο και για άλλα απειλούμενα ζώα, όχι τόσο όμορφα αλλά εξ ίσου σημαντικά.

κατασκευή με σύρμα, εφημερίδες και ύφασμα

κατασκευή με σύρμα, εφημερίδες και ύφασμα. Ανδρέου Άλεξ.,

Τι δείχνει η μακέτα μας:Η μακέτα απεικονίζει τη ζωή του λύκου μέσα στο δάσος. Τουλάχιστον από τη μια πλευρά, από την άλλη απεικονίζει μια πόλη. Μέσα από τη κατασκευή μας προσπαθούμε να δείξουμε την επιρροή μιας πόλης στο δάσος. Δηλαδή ότι οι πόλεις και οι άνθρωποι έχουν εξαπλωθεί παντού καταπιέζοντας τα ζώα που ζουν σε αυτά. Έχουμε πετάξει σκουπίδια (κομμάτια χαρτιού), φαινόμενο συχνό, για να τονίσουμε τη αρνητική επίπτωσή τους στο δάσος. Η πόλη μας είναι γκρι σκούρο για να δείξουμε τη ρύπανση από τα καυσαέρια  το καπνό και την έλλειψη πράσινου, αν και είναι δίπλα στο δάσος αλλά δεν μπορεί να ωφεληθεί από αυτό γιατί το καταστρέφουν οι άνθρωποι και το περιφρονούν.Στο δάσος ζώα όπως ο λύκος περιορίζονται σε μια μικρή περιοχή ή εξαφανίζονται εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων.

για τη κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν "χρήσιμα σκουπίδια".

για τη κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν “χρήσιμα σκουπίδια”.

κάτω από: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες