no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

Συνταγές από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο!

Συγγραφέας: | 17 Φεβρουαρίου, 2009
| 3 σχόλια |

Με αφορμή τις συνταγές που μας έστειλαν οι συνεργάτες μας στο πρόγραμμα Comenius είπαμε να ταξιδέψουμε στον κόσμο των γεύσεων και να γνωρίσουμε τις διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Τις δημοσιεύουμε με τυχαία σειρά. Καλή σας όρεξη!

ful.jpg  Ful Medames   ??? ????

Το Ful medames ή Foul Mudammas  είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αιγύπτου, τρώγεται και για πρωινό.

Αποτελείται από κουκιά, τα οποία είναι μαγειρευμένα σε χαμηλή θερμοκρασία και τα έχουμε περιχύσει με ελαιόλαδο, με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, και το χυμό λεμονιών.

Το Ful medames συνοδεύεται από το αιγυπτιακό ψωμί ‘eish masri .

Το όνομα ful medames προέρχεται από την αιγυπτιακή λέξη ful που σημαίνει ?κουκιά’ , και medames στα Κοπτικά είναι μέθοδος μαγειρέματος όπου θάβουν το σκεύος μαγειρέματος στα κάρβουνα.

Αναφορές για τον τρόπο αυτό μαγειρέματος των κουκιών υπάρχουν στο Εβραϊκό Ταλμούντ όπου αναφέρεται η χρήση τους στη Μέση Ανατολή τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα.

Το Ful medames διαδόθηκε από την Αίγυπτο στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο και κυρίως στο Λίβανο, Σουδάν, Σομαλία και Αιθιοπία.

Μωχαμάντ Αλ Άμπντο Γ1′

   tortilla-de-patatas.jpg                    TORTILLA DE PATATAS

Η τορτίγια με πατάτες ή η ισπανική ομελέτα είναι ένα παραδοσιακό ισπανικό πιάτο που αποτελείται από ομελέτα με αυγά και τηγανιτές πατάτες. Συχνά συμπεριλαμβάνεται επίσης κρεμμύδι ή σκόρδο ανάλογα με την περιοχή και τις γεύσεις.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

Πρώτα κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες σε ροδέλες και μετά κάθε μία ροδέλα οριζόντια και κάθετα μέχρι να γίνει μικρά τετραγωνάκια. Έπειτα τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μετά αφού αδειάσουμε το λάδι του τηγανιού, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πατάτες στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε. Έπειτα τα ρίχνουμε όλα στο τηγάνι. Η τορτίγια ψήνεται πρώτα από την μια πλευρά και ύστερα από την άλλη.

tortilla-asturiana1.jpg

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της τορτίγιας με πατάτες και φαίνεται ότι κάθε ισπανικό σπίτι έχει το δικό του τρόπο να ετοιμάζει το πιάτο. Μερικές από τις πολλές εκδόσεις στα βασικά συστατικά της συνταγής περιλαμβάνουν πράσινες πιπεριές, μανιτάρια, κολοκυθάκι, ένα είδος λουκάνικου κ.α.

800px-tortilla_patatas.jpg

Μια ακόμη έκδοση του πιάτου που ονομάζεται ΄tortilla paisana΄ περιλαμβάνει εκτός από αυγά και πατάτες επίσης κόκκινη πιπεριά και φασολάκια. Ο τρόπος που φτιάχνεται η τορτίγια εξαρτάται από την περιοχή και την γεύση. Η τορτίγια συνοδεύεται με ψωμί και συχνά με ελιές ή αγούρι. Σε κάποια μπαρ ή καντίνες η τορτίγια σερβίρεται σαν σάντουιτς.

tortigia4.jpg                                                                                                                                  Ρούσου Χριστίνα Γ3′



/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}



/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Joulukinkku

Joulukinkku

Φινλανδικό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο

Συστατικά

8-10 kg έτοιμο αλατισμένο χωρίς κόκαλα  ζαμπόν

100 ml μουστάρδα

2-3 κουταλιές μέλι

2-4 κουταλιές φρυγανιά

1 σκελίδα σκόρδο

Οδηγίες

1.Προθερμαίνουμε το φούρνου στους 100 – 125 ° C.

2. πλένουμε το ζαμπόν με κρύο νερό και το στεγνώνουμε  χτυπώντας το ελαφρά.

3.Το βάζουμε σε ένα σάκο για ψήσιμο και κόβουμε μια μικρή τρύπα στην κορυφή του σάκου.  Βάζουμε ένα θερμόμετρο στο παχύ μέρος του ζαμπόν.

4. Βάζουμε το ζαμπόν στο φούρνο

5. Ψήνουμε μέχρι το θερμόμετρο να δείχνει την εσωτερική θερμοκρασία του ζαμπόν 75-80 C.  Θα χρειαστούν περίπου 45 – 55 λεπτά / 1 kg κρέατος.

6. Αφαιρούμε προσεκτικά το σάκο. Κρατάμε λίγο από το ζουμί  για την σάλτσα.  Αφαιρούμε το κρέας από το δίκτυ, το δέρμα, όπως και μεγάλο μέρος του λίπους.

7. Αφήνουμε το ζαμπόν να μείνει για λίγες ώρες μέχρι να κρυώσει τελείως πριν το καλύψουμε.

8. Προθερμαίνουμε το φούρνου σε 225 ° C.

9.Αναμειγνύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και καλύπτουμε το ζαμπόν .   Πασπαλίζουμε με φρυγανιά.

10. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου.

11. Διακοσμούμε την επιφάνεια του ζαμπόν με γαρίφαλο.

12. Σερβίρουμε με σάλτσα, πατάτες βραστές, ρίζες λαχανικών και βραστά ξερά δαμάσκηνα.

Αξελής Παναγιώτης Γ2′

κάτω από: ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2008-09, Εργασίες Comenius 2007-2009

Αφήστε μια απάντηση

Κατηγορίες