Καθώς έκλεισε μια σχολική χρονιά γεμάτη δράσεις γύρω από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη διαστημική εξερεύνηση, μοιραζόμαστε μια από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες του Ομίλου Πληροφορικής του σχολείου μας.
Οι μαθητές συμμετείχαν στο European Astro Pi Challenge – Mission Zero 2024-25, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από την ESA (European Space Agency) σε συνεργασία με το Raspberry Pi Foundation. Στο πλαίσιο του Mission Zero, μαθητές ηλικίας έως 19 ετών έχουν τη δυνατότητα να γράψουν σύντομα προγράμματα σε Python, τα οποία — εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές — εκτελούνται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εμφανίζουν μηνύματα και αισθητήριες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για τους αστροναύτες.
Οι ομάδες των μαθητών μας (8 συνολικά) εργάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ομαδικό πνεύμα, δημιουργώντας δικά τους προγράμματα τα οποία υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν με επιτυχία. Όλα τα προγράμματα πληρούσαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και “έτρεξαν” στον ISS από τις 14 έως τις 17 Μαΐου 2025, ενώ ο Σταθμός βρισκόταν πάνω από περιοχές όπως ο Ειρηνικός Ωκεανός, ο Καναδάς, ο Ινδικός Ωκεανός (νότια Αφρικής), η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία.
Οι μαθητές θα παραλάβουν τα επίσημα πιστοποιητικά συμμετοχής τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τα οποία επιβεβαιώνουν την επιτυχημένη υλοποίηση των έργων τους και τη λειτουργία τους στο διάστημα.
Πρόκειται για μια εμπειρία ιδιαίτερη, δημιουργική και καινοτόμα, που έφερε τους μαθητές μας πιο κοντά στην επιστήμη, τη διαστημική εξερεύνηση, τον προγραμματισμό και σίγουρα, θα επαναληφθεί και την επόμενη σχολική χρονιά.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ζωίτσα Βλάχου, ΠΕ86 Πληροφορικής
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.