Την Πέμπτη, 27/3/2025, δώδεκα μαθητές και μαθήτριες της Β Τάξης του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Λ.Τ. συμμετείχαν στο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Πάρε τη λέξη μου δώσ’ μου το χέρι σου: Ορθώνοντας τον λόγο μας ενάντια στη βία», που διοργάνωσε ο Τομέας Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Η εργασία των μαθητών/τριών με τίτλο «Ο Πρίαμος μέσα από την Τέχνη της Ποίησης, της Ζωγραφικής και του Κινηματογράφου» είχε ως στόχο την παρουσίαση του Πρίαμου ως του παραδείγματος εκείνου που ενέπνευσε διαχρονικά ποιητές και καλλιτέχνες να μιλήσουν με λόγια ή με εικόνες ενάντια στη βία του πολέμου. Συγκεκριμένα με αφορμή τη ραψωδία Ω της Ιλιάδας, στην οποία παρουσιάζεται η ικεσία του Πρίαμου στον Αχιλλέα για τον νεκρό γιο του, Έκτορα, οι μαθητές/τριες ανέλυσαν τα ποιήματα α) «Πριάμου νυκτοπορία» του Κ.Π.Καβάφη, β) «Ανακωχή» του Michael Longley σε μετάφραση του Χ. Βλαβιανού, γ) «Πόλεμος της Τρωάδος» (απόσπασμα) του Benoît de Sainte–Maure σε μετάφραση του Λ. Πολίτη και δ) «Πρίαμος» του Π. Πρεβελάκη. Στη συνέχεια «ανέγνωσαν» τρεις πίνακες ζωγραφικής α) «Θρήνος Πριάμου» του West, Benjamin, β) «Έκτορος λύτρα» του Ivanov, Aleksandr Andreevich, δ) «Νεκρώσιμος νόστος Έκτορα» του Trumbull, John και μια «Μαρμάρινη σαρκοφάγο» από το Λαδοχώρι Θεσπρωτίας. Τέλος μέσω της τέχνης του κινηματογράφου και της ταινίας «Τροία» (2004) των Β. Πέτερσεν και Ντ. Μπένιοφ οι μαθητές/τριες επιχειρήσαν να διαβάσουν με ποιους κινηματογραφικούς κώδικες οι δημιουργοί κινητοποίησαν τα συναισθήματα των θεατών στην εν λόγω σκηνή της ικεσίας. Κοινό θέμα όλων των παραπάνω δημιουργών αποτελεί η παρουσίαση του Πρίαμου ως ενός αντιπολεμικού συμβόλου, που διαπερνά όλους τους αιώνες.
Συμπερασματικά μέσω της διεπιστημονικής προσέγγισης του «Πρίαμου έγινε δυνατή η συναισθηματική εμπλοκή των μαθητών/τριών στην προσπάθεια διαχείρισης της βίας, συσχετιστικά με την πραγματικότητα που μπορεί να επιφέρει η εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών σε όσους και όσες την υφίστανται.
Η εισήγηση των μαθητών/τριών είχε τη μορφή της «οπτικοποιημένης αφήγησης μέσω βίντεο».
Οι Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:
Ζώη Γεωργία, ΠΕ02.50
Παπαθανασίου Χρυσούλα ΠΕ02
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.