Διαδικτυακή ξενάγηση στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής μέσω της πλατφόρμας Museotek

Με ιδιαίτερη χαρά, ο Όμιλος Πληροφορικής του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλικ στο μάθημα», το οποίο προσφέρει το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, σε συνεργασία με την καινοτόμο πλατφόρμα Museotek®. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία εξ αποστάσεως ξενάγησης, που επέτρεψε στους μαθητές μας να εξερευνήσουν τα εκθέματα του Μουσείου, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από τη σχολική αίθουσα.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Museotek, η οποία επιτρέπει στα σχολεία να συμμετέχουν σε ζωντανές, διαδραστικές περιηγήσεις σε Μουσεία και χώρους Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιστορία της Πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ανακαλύπτοντας εκθέματα που καλύπτουν την εξέλιξη της τεχνολογίας από τα πρώτα υπολογιστικά μέσα μέχρι τα σύγχρονα έξυπνα κινητά και τα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με μια πληθώρα ιστορικών εκθεμάτων, όπως παλιούς υπολογιστές, βιντεοκονσόλες και κινητά τηλέφωνα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα παλιά βιντεοπαιχνίδια, ο χαρακτηριστικός ήχος του modem, ένα αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, καθώς και η αναπαράσταση του εσωτερικού του ENIAC σε μία κουρτίνα εκθέματος. Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε αμφίδρομη επικοινωνία με τον υπεύθυνο του Μουσείου, κ. Γεώργιο Τσεκούρα, ο οποίος καθοδήγησε την ξενάγηση με εντυπωσιακή ζωντάνια, φιλικότητα και επαγγελματισμό.

Η πλατφόρμα Museotek και το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έδωσαν στους μαθητές μας την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο παρελθόν της Πληροφορικής, απολαμβάνοντας μία διαδραστική και διασκεδαστική εμπειρία μάθησης. Η δράση ενσωματώνει την τεχνολογία ως εργαλείο για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προάγει την κριτική σκέψη σε θέματα τεχνολογίας, όπως η συμβολή των γυναικών στην Πληροφορική και η ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Στο τέλος της διαδικτυακής ξενάγησης, ο κ. Τσεκούρας μοιράστηκε με τους μαθητές πολύτιμες συμβουλές για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Museotek για την εξαιρετική οργάνωση και υποστήριξη αυτής της δράσης, καθώς και τον κ. Τσεκούρα για την καθοδήγηση και τη συμμετοχή του στη διαδικτυακή ξενάγηση. Η εν λόγω δράση προσέφερε στους μαθητές μας μία μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της Πληροφορικής και να αναπτύξουν τις γνώσεις τους με έναν σύγχρονο, διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο.

Ανυπομονούμε να βρεθούμε στο Μουσείο και να ζήσουμε την εμπειρία αυτή δια ζώσης, στο κοντινό μέλλον!

Υπεύθυνη Ομίλου Πληροφορικής: Ζωίτσα Βλάχου, ΠΕ86 Πληροφορικής

museotek1

museotek2

CC BY-NC-ND 4.0 Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.