Το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου στο αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, είχαμε τη χαρά να βρεθούμε με τους μαθητές του Ομίλου Μουσικής του Α’ πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας που συνοδεύονταν από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Όλγα Κουρεμένου.
Στο πλαίσιο του προγράμματός τους “Μελοποιώντας-Μελοποιημένη ποίηση” που άρχισε με τον Κ. Καρυωτάκη – ποιητή που συνέδεσε το όνομά του με την πόλη μας – οι μαθητές, απήγγειλαν ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη (“Κεριά”), Κ. Καρυωτάκη (“Ο γραφιάς”), Ο. Ελύτη ( “Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα ” από τις ‘Μικρές Κυκλάδες’) αλλά και ποίημα του μέλους της Λέσχης μας Βασιλική Χαμαλέλη-Μπούκλα από τη συλλογή ποιημάτων της με τίτλο “Τα αξόδευτα”.
Επίσης, ακούστηκαν και δύο τραγούδια που ο όμιλος ηχογράφησε στο πλαίσιο του φετινού κύκλου εργασιών του: “Το βράδυ” σε ποίηση Κ. Καρυωτάκη και “Του μικρού βοριά” σε ποίηση Ο Ελύτη.
Με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου – ημέρα εαρινής ισημερίας και πρώτη ημέρα της Άνοιξης – μιλήσαμε για την ποίηση μάγισσα, της γλώσσας μαγεμένη που είναι “σαν μια εκδρομή, αρκετά έξω, μακριά από την πυκνοκατοικημένη γλώσσα”.
Όπως είναι και σαν “μια φωλιά φυγής”, όπως την όρισε η ποιήτρια που μίλησε για το “…λίγο του κόσμου” και για την “εφηβεία της λήθης”, Κική Δημουλά.
Όμως, πρέπει η ποίηση να μπαίνει σε μια γενική κατάταξη εορτών;
Κανονικά πρέπει η ποίηση να γιορτάζεται κάθε μέρα.
Όλο το χρόνο, ειδικά στη χώρα που τη γέννησε – οι αρχαίοι τραγικοί ήταν οι πρώτοι ποιητές και λίγο πριν ο Όμηρος.
Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά του ομίλου και την κ. Όλγα Κουρεμένου που μας χάρισαν μια τόσο όμορφη βραδιά!
(αναδημοσίευση από τη σελίδα της Λέσχης Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης Πρέβεζας στο fb).
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.