Σχολική ανταλλαγή του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας με Γυμνάσιο της γερμανικής πόλης Marl
Στα πλαίσια σχολικής ανταλλαγής, που υποστηρίζεται και επιδοτείται από το ΕΓΙΝ (Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας), το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας υποδέχτηκε την Παρασκευή 15-03-2024, 21 μαθητές/τριες και 3 εκπαιδευτικούς, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του σχολείου από το Γυμνάσιο GiL (Gymnasium im Loekamp), από την πόλη Marl της Γερμανίας. Στο πρόγραμμα είχαν τη χαρά να συμμετέχουν από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας 20 μαθητές/τριες, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Ρωμαΐδου Μαρία και Τζατζά Όλγα. Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων καλωσόρισαν την Τρίτη 19-03-2024 ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος Νικόλαος και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Αργυρός Λεωνίδας και τους προσέφεραν αναμνηστικά δώρα.
Η ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τη Γερμανία μαζί με τους μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας επισκέφθηκαν, εκτός από την γραφική πόλη μας και άλλα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς του νομού μας, όπως την Πάργα, το Νεκρομαντείο στο Μεσοπόταμο, τον ποταμό Αχέροντα και το μνημείο Ζαλόγγου. Βεβαίως, μία εκδρομή στο νομό Ιωαννίνων θεωρήθηκε απαραίτητη για να επιστρέψουν οι φιλοξενούμενοι με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή μας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή τους οι μαθητές ξεναγήθηκαν επίσης στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Νικόπολης και το Μουσείο, όπου και συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής ψηφιδωτών.
Φυσικά, πέρα από τη γνωριμία με τον τόπο μας, οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους καλύτερα και να συνεργαστούν μέσω διαφορών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο. Η παραμονή τους στην πόλη μας ολοκληρώθηκε με τις καλύτερες εντυπώσεις την Παρασκευή 22-03-2024.
Η σχέση μας με την τοπική ιστορία – Η γνώση της ιστορίας της αρχαίας Νικόπολης
To παρόν ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Η γνώση της τοπικής ιστορίας και ο ρόλος της εκπαίδευσης σε αυτό. Το παράδειγμα της Αρχαίας Νικόπολης» και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας.
Στόχο έχει να ανιχνεύσει τον βαθμό της γνώσης της τοπικής ιστορίας από τον ντόπιο πληθυσμό, τους λόγους της μη ενδεχόμενης γνώσης και τους παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν βελτιωτικό ρόλο.
Το παράδειγμα της αρχαίας Νικόπολης επιλέχθηκε λόγω της επικείμενης πρότασης ένταξης της στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Τα αποτελέσματα του θα παρουσιαστούν από τους μαθητές στο πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο ” Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου” στις 20/04/2024 στο Πειραματικό Λύκειο Πατρών.
Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο και αφορά όλες τις ηλικίες.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμπλήρωση του!!!!
Η ομάδα μαθητών του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας
Υπεύθυνη καινοτόμου δράσης: Πασσά Όλγα
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο μαθητικό συνέδριο: Γιαννούλη Σοφία, Μαγαλιού Μαρία
Συνεργασία με Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας:
Αγγέλη Ανθή προϊσταμένη Ε.Φ.Α. Πρέβεζας,
Σαλταγιάννη Ελπίδα προϊσταμένη τμήματος Τ.Β.Μ.Α.Μ, Ε.Φ.Α. Πρέβεζας
Θα ήμουν ευγνώμων αν απαντούσατε στο ακόλουθο ανώνυμο ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν παιδιά του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας!
https://forms.gle/dQd2jj4KRd9JoeuF6
Το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας επέλεξε φέτος να εορτάσει το 1821 τιμώντας τους τοπικούς ήρωες της Επανάστασης, τα ηρωικά μέρη της περιοχής μας και το ρόλο της γυναίκας στην επανάσταση του 1821.
Η σχολική εορτή πραγματοποιήθηκε στη Θεοφάνειο Δημοτική Αίθουσα Τέχνης, πλαισιωμένη από power point, videos, τραγούδια και χορό.
Ευχαριστούμε πολύ τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν, τους γονείς που παρακολούθησαν, τη Διευθύντρια, κ. Καινουργιώτη – Τσόλκα Κωνσταντούλα και το Σύλλογο Διδασκόντων.
Από καρδιάς ευχαριστούμε και την κ. Σαλταγιάννη Ελπίδα, Αρχαιολόγο, για την αμέριστη βοήθειά της και το υλικό που μας παραχώρησε.
Υπεύθυνοι Εορτής: Γιαννούλη Σοφία, Μπάρκα Χρυσάνθη, Στύλος Ευγένιος
Υπεύθυνη Τεχνικής Επεξεργασίας: Πασσά Όλγα
Υπεύθυνες Τεχνικής Επιμέλειας: Πασσά Όλγα, Μαγαλιού Μαρία, Τζατζά Όλγα
Υπεύθυνη Χορωδίας: Κουρεμένου Όλγα
Υπεύθυνοι Χορευτικού: Γεωργατσέλης Αθανάσιος, Κουρεμένου Όλγα
Ο όμιλος Μουσικής, αφιερώνει στην ημέρα ποίησης, το ποίημα της μαθήτριας της Α Τάξης Δήμητρας Δημητράκου το οποίο διακρίθηκε στο διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε ο όμιλος, ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου. Η μελοποίηση έγινε από τα παιδιά του ομίλου με την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας Όλγας Κουρεμένου.
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ (Μέτρηση της περιφέρειας της Γης, 3ος π.Χ. αιώνας).
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20-3-2024 και ώρα 12:45 στον αύλειο χώρο του σχολείου μας το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, υπό την επίβλεψη των κ.κ. Μαγαλιού Μαρία, Πασσά Όλγα, Στύλου Ευγένιου και Μποντίνα Γεώργιου. Σύμφωνα με το περιοδικό Physics World η μέτρηση αυτή αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής.
Το πείραμα διοργάνωσε η κ. Μαγαλιού και η συμμετοχή των μαθητών/τριών ήταν μεγάλη. Τα παιδιά συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη δραστηριότητα. Κάνανε μετρήσεις και υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά αφού στους υπολογισμούς τους η απόκλιση από την πραγματική τιμή της ακτίνας ήταν της τάξης του 0,66%.
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο 2024, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην ονειρική Πράγα της Τσεχίας, στον πανέμορφο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Olšanka, από τις 1-5 Μαρτίου 2024. Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση, γι’ αυτό η αποστολή του σχολείου μας συμμετείχε με δύο ομάδες, που παρουσίασαν τα έργα τους την Τρίτη 5 Μαρτίου.
Η Πολιτιστική ομάδα παρουσίασε ένα βίντεο με θέμα την παραδοσιακή μουσική και τον κύκλο της ζωής, με τίτλο “Μελωδικές διαδρομές στο ταξίδι της ζωής”. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Όλγας Κουρεμένου, τη συμμετοχή της διευθύντριας, κ. Κωνσταντούλας Τσόλκα-Καινουργιώτη και της φιλολόγου, κ. Μαρίας Διαμαντοπούλου, παρουσίασαν στο κοινό ένα διαδραστικό βίντεο, με θέμα το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι που “ντύνει” τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτας, γάμος, εργασία, γηρατειά και το τέλος της ζωής. Οι μαθητές, παράλληλα με το βίντεο, τραγούδησαν και παρουσίασαν δραματοποιημένα τα διάφορα γεγονότα, ενώ ενθουσιασμό προκάλεσε και η παρουσίαση ενός παραδοσιακού νανουρίσματος της Τσεχίας. Η ομάδα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, ενώ έλαβε και πολύ θετικές κριτικές από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.