420084331 380171204604111 5028102263048267522 nΔελτίο τύπου

Διδακτική επίσκεψη εκπαιδευτικών ομίλων του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας

Την Παρασκευή, 26-01-24 το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Άρτα. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν οι μαθητές των ομίλων Εφαρμογών Πληροφορικής” και “Καινοτόμων τεχνικών μάθησης”.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το εργαστήριο ρομποτικής του STEM Education, όπου οι μαθητές ασχολήθηκαν μέσα από κατασκευές και προγραμματισμό με την εκπαιδευτική ρομποτική. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τον ιερό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, ένα βυζαντινό μνημείο μοναδικής αρχιτεκτονικής, θρησκευτικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αλλά και το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, τοπόσημο της περιοχής.

Ακολούθησε επίσκεψη στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τους μαθητές μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του τμήματος κ. Ευριπίδης Γλαβάς και η ομάδα του. Αφού ενημερώθηκαν για τους στόχους και τις γνωστικές κατευθύνσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του, αμφιθέατρα και ερευνητικά εργαστήρια. Συνομίλησαν με διδακτορικούς ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ενημερώθηκαν για την κυβερνοασφάλεια, τη λειτουργία, τον προγραμματισμό και την κατασκευή drone με 3D εκτυπωτή. Πληροφορήθηκαν από τον υπεύθυνο του Κέντρου λειτουργίας και διαχείρισης δικτύου για την λειτουργία και την ασφάλεια του δικτύου της Πανεπιστημιούπολης.

Τελευταίος σταθμός και κορυφαία στιγμή της επίσκεψής μας στους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος ήταν το πρωτοποριακό εργαστήριο Εμβυθιστικής Τεχνολογίας Epirus XR Center. Η επίσκεψη στο Κέντρο Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Ηπείρου (ΚΕΕΠΗ) αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να εξοικειωθούν με πρωτοποριακές τεχνολογίες και εφαρμογές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του κέντρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συναρπαστική παρουσίαση του ΚΕΕΠΗ στον χώρο του CAVE (Κελί Εικονικής Πραγματικότητας), όπου εξερεύνησαν τον κόσμο της Μικτής Πραγματικότητας. Από τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας (VR) μέχρι τις εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και τις εμπειρίες μεικτής πραγματικότητας (MR), οι μαθητές ζήσανε μια μοναδική εμπειρία που επεκτείνει τα όρια της φαντασίας τους.

Επιπλέον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν απτική ανάδραση και να αλληλεπιδράσουν με έναν ρομποτικό βραχίονα, ενώ παράλληλα εξερεύνησαν τις δυνατότητες και τις εφαρμογές της τεχνολογίας στον τομέα της ρομποτικής.

Το αποτύπωμα της διδακτικής επίσκεψης στους μαθητές ήταν πρωτόγνωρα συναισθήματα και εμπειρίες, που σίγουρα θα αποτελέσουν έναυσμα για την μετέπειτα προσωπική τους εξέλιξη. Ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε στο χώρο του ΚΕΕΠΗ σύντομα.

Θερμές ευχαριστίες στον κ. Ευριπίδη Γλαβά και την ομάδα των συνεργατών του για την εξαιρετική φιλοξενία και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας.

Υπεύθυνη Ομίλου Εφαρμογών Πληροφορικής: Ζωίτσα Βλάχου (ΠΕ86 Πληροφορικής)

Υπεύθυνη Ομίλου Καινοτόμων τεχνικών μάθησης: Χρυσάνθη Μπάρκα (ΠΕ01 Θεολόγος)

Συνοδός: Βαγιούλα Τζίμα (ΠΕ02, Φιλόλογος)

collage

Επίσκεψη στην εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

Την εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας επισκέφτηκαν στις 23/01/2024 οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Πρέβεζας και συγκεκριμένα τα παιδιά που συμμετέχουν:

  • Στον όμιλο Τεχνολογίας: “Ψηφοθέτες εν δράσει…!’’,

  • στην καινοτόμο δράση: “Η γνώση της τοπικής ιστορίας και ο ρόλος της εκπαίδευσης σε αυτό. Το παράδειγμα της αρχαίας Νικόπολης”

  • και στο πολιτιστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων: “Εμείς και η αρχαία μας πόλη”

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν τόσο η ενημέρωση των παιδιών για την ιστορία της αρχαίας μας πόλης όσο και η συμβολή της εφορείας Αρχαιοτήτων στην δημιουργία ενός ερωτηματολογίου που θα διαδοθεί στην τοπική κοινωνία με στόχο την ανίχνευση της σχέσης των γηγενών με την τοπική ιστορία και ειδικά με την ιστορία της αρχαίας Νικόπολης.

Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν και ενημερώθηκαν από την προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων (Τ.Β.Μ.Α.Μ.) κ. Ελπίδα Σαλταγιάννη, σχηματίστηκαν σε ομάδες από την ίδια και έθεσαν ερωτήματα που κατά την κρίση τους θα πρέπει να τα απαντήσει η τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της υπηρεσίας και ενημερώθηκαν για την λειτουργία της.

Ευχαριστούμε θερμά την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Αγγέλη Ανθή, την προϊσταμένη Τ.Β.Μ.Α.Μ. κ. Σαλταγιάννη Ελπίδα μα και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας που υποδέχθηκαν θερμά τους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε για τα κεράσματα στα παιδιά, για την προσφορά στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας εικονογραφημένων βιβλίων από την αρχαία Νικόπολη μα περισσότερο ευχαριστούμε για την αστείρευτη θέληση και ενέργεια να μεταδώσετε στα παιδιά μας την γνώση της τοπικής ιστορίας.

Έχει ανάγκη η νέα γενιά να γνωρίζει την ιστορία της και εμάς υποχρέωση μας να τους μεταφέρουμε την γνώση!

Το ερωτηματολόγιο μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής από τα παιδιά θα είναι διαθέσιμο να απαντηθεί στην τοπική κοινωνία από όλες τις ηλικίες.

Υπεύθυνη ομίλου Τεχνολογίας και καινοτόμου δράσης: Πασσά Όλγα

Υπεύθυνη πολιτιστικού προγράμματος δραστηριοτήτων: Πασσά Όλγα – Γιαννούλη Σοφία

collage222



Λήψη αρχείου

Διαγωνισμός με θέμα «Πιάσε τη σημαία» (Capture Τhe Flag) – Διαγωνισμός για την Κυβερνοασφάλεια

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2024, το σχολείο μας πήρε μέρος στον Πανελλήνιο μαθητικό Διαγωνισμό για την Κυβερνοασφάλεια “Πιάσε τη σημαία”, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν 3 ομάδες του Ομίλου Εφαρμογών Πληροφορικής, με μαθητές της Γ’ τάξης, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας πληροφορικής, κ. Ζωίτσας Βλάχου.

Ο διαγωνισμός, που αφορούσε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων), διενεργήθηκε κατά την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην ειδική Πλατφόρμα για διαγωνισμούς C.T.F. Συμμετείχαν συνολικά 180 ομάδες (Γυμνάσια–Λύκεια-ΕΠΑΛ-Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) και 400 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι προκλήσεις που έπρεπε να λυθούν ήταν κοινές για όλους τους μαθητές. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν κάποιες προκλήσεις (“challenges”), ατομικά ή ομαδικά. Οι προκλήσεις στις οποίες διαγωνίστηκαν οι μαθητές, προέρχονταν από τους τομείς της κρυπτογραφίας, την ανάλυση δεδομένων επιθέσεων και την Κοινωνική Μηχανική – Social Engineering (phishing/spear–phishing mails).

Παρόλο που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν απαιτητικός για μαθητές Γυμνασίου, οι ομάδες του σχολείου μας, με βάση το χρόνο ολοκλήρωσης των προκλήσεων, έλαβαν τις εξής θέσεις:

  • ROBOTEEN$ (Ελένη Γούση – Ηλέκτρα Κιάφα): 43η θέση

  • PR0GR@MMER$PK (Φίλιππος Ζήσης – Κων/νος Νάσης) :70η θέση

  • T3CHK1DS@ (Χρήστος Μπούρας – Γιώργος Σκέντος): 93η θέση

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν έπαινοι, ωστόσο τα πραγματικά βραβεία συμμετοχής ήταν οι πολύτιμες γνώσεις, οι εμπειρίες και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές μας: ενημέρωση για την ασφάλεια των δικτύων και το «Ηθικό Hacking», ενίσχυση της κριτικής ικανότητας στο διαδίκτυο και γνώση για τα κενά ασφαλείας, αναγνώριση της ανάγκης της προστασίας των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Παράλληλα, στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού, οι μαθητές προσέγγισαν τον τομέα της ασφάλειας δικτύων. Πάνω απ’ όλα, όμως, η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτέλεσε την αφορμή να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, ένα πολύτιμο εφόδιο για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Ευχόμαστε και θα επιδιώξουμε τη συστηματική συμμετοχή μας σε αυτό το διαγωνισμό και σε παρόμοιους, καθώς, αφού γνωρίζουμε πια τη διαδικασία, θα προετοιμαστούμε καταλληλότερα για του χρόνου!

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 01 21 185430

Τους μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν σήμερα, 12/01/2024 οι ιδιώτες μηχανικοί Αντωνίου Αποστόλης και Αντωνίου Μαρία όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και μία εποικοδομητική διαδραστική συζήτηση προσανατολιζόμενη στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στα λεγόμενα «πράσινα επαγγέλματα» καθώς και όσα σχετίζονται με την μελέτη και εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), στην ενασχόληση και το αντικείμενο τόσο του Μηχανολόγου Μηχανικού όσο και όλων των τεχνικών ειδικοτήτων (Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κ.λπ.), ενημέρωσε τα παιδιά σχετικά με την σπουδαιότητα της εξειδίκευσης στην έρευνα των επιστημών με σκοπό την αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων σημερινών απαιτήσεων στην τεχνολογία.
Η κ. Αντωνίου Μαρία επισήμανε την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα των αυτοματισμών στις σημερινές εφαρμοζόμενες επιστήμες ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινής μας ζωής. Με την βοήθεια επίδειξης ηλεκτρονικού ρομποτικού παιχνιδιού επέδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας πολλών ειδικοτήτων για την επίτευξη της λειτουργίας του και επεσήμανε την διείσδυση της ρομποτικής στην καθημερινότητα μας. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές.
Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την εποικοδομητική επίσκεψη!
Η επίσκεψη εντάσσεται:
  • στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων της Γ’ τάξης του σχολείου μας στην θεματική ενότητα Φροντίζω το Περιβάλλον με τίτλο: “Με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκτώ οικολογική συνείδηση” μάθημα προσανατολιζόμενο στον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό.
  • στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος της Τεχνολογίας.
Αντωνίου Αποστόλης: Μηχανολόγος Μηχανικός & Περιβαλλοντολόγος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Αντωνίου Μαρία: Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης με Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Αυτοματισμού και Ρομποτικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Υπεύθυνη δράσης/διδάσκουσα των μαθημάτων Τεχνολογίας και Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην Γ’ τάξη: Πασσά Όλγα
Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Mαγαλιού Μαρία, Γιαννούλη Σοφία, Διαμαντοπούλου Μαρία, Τζίμα Βαγιούλα.

collage11