Επίσκεψη από το διακεκριμένο ερμηνευτή παραδοσιακής μουσικής και μαέστρο της χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού του Δημοτικού Ωδείου, Μιχάλη Ζάμπα.
Ο κ. Ζάμπας, άλλοτε μαθητής κι ο ίδιος του σχολείου μας, με προθυμία συναντήθηκε με τα μέλη του ομίλου και της χορωδίας του σχολείου μας. και τραγούδησε μαζί τους το παραδοσιακό τραγούδι “Τα μίστικα”, συνοδεύοντας με το λαούτο. Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με τη γνωριμία και εντυπωσιάστηκαν από την ιδιαίτερη ερμηνεία που απαιτείται για ένα παραδοσιακό τραγούδι.
Η προετοιμασία του τραγουδιού έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες από την υπεύθυνη του ομίλου, κ. Όλγα Κουρεμένου. Το τραγούδι και ένα μικρό σχετικό ιστορικό, ηχογραφημένα, θα ακουστούν σε σχετική με την απελευθέρωση της Πρέβεζας, ραδιοφωνική εκπομπή, της δημοτικής ραδιοφωνίας. Επίσης θα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του σχολείου.
Το τραγούδι μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Ευχαριστούμε τον κ. Μιχάλη Ζάμπα για την όμορφη εμπειρία και τη δημοτική ραδιοφωνία για τη φιλοξενία.
Λίγα λόγια για την ιστορία του τραγουδιού «Τα μίστικα»
Ο ελληνικός στολίσκος του Αμβρακικού, στις 16 Ιανουαρίου 1829, έχοντας ως ναύαρχο τον Ανδρέα Τενεκέ, (όταν) μπήκε στο λιμάνι της Πρέβεζας, κυρίευσε δυο μεγάλες τουρκικές κανονιοφόρους και αιχμαλώτισε 24 Τούρκους, ανάμεσα στους οποίους και το Διοικητή τους Χασάν Πασά.
Στην ναυτική αυτή επιχείρηση αναφέρεται το παρακάτω δημοτικό τραγούδι «Τα μίστικα», το οποίο εξιστορεί την εκβίαση της μπούκας (εισόδου) του Αμβρακικού που έγινε τις παραπάνω ημερομηνίες, από τους ναυτικούς που αναφέρονται και οι οποίοι ήξεραν καλά τα αβαθή νερά της.
*Οι Σαλούπες ήταν μεγάλες λέμβοι οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως αποβατικά σκάφη.
*Τα Μίστικα ήταν κουρσάρικα πλοία, ευκίνητα και ευέλικτα, βάρους 60-80 τόνων, με τρία κατάρτια και πανιά σε σχήμα τραπέζιου.. Είχαν οπλισμό 6-8 κανονιών και ίσιο πάτο για να μπορούν να πλεύσουν σε αβαθή νερά και αμμώδεις ακτές όταν έκαναν αιφνιδιαστικές καταδρομές.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.