Στα πλαίσια του Ομίλου Μουσικής οι μαθητές και οι μαθήτριες τραγουδούν, ερευνούν και μαθαίνουν την ιστορία των τραγουδιών.

Ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων ασχολήθηκαν με την «Άγια Νύχτα» και την ιστορία της.

Η Άγια Νύχτα (Stille Nacht) δημιουργήθηκε από τους Γιόζεφ Μορ και Φραντς Γκρούμπερ, κι εψάλη για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας

Ο Μορ είχε γράψει τους στίχους δύο χρόνια νωρίτερα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1818 ζήτησε από τον Γκρούμπερ να συνθέσει μία μελωδία για να συνοδεύσει το τραγούδι με την κιθάρα του. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησιαστικό όργανο του ναού δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, καθώς τα ποντίκια είχαν καταστρέψει κάποια εξαρτήματά του

Η ιστορία αυτή ήταν γνωστή, ωστόσο επιβεβαιώθηκε πολύ αργότερα, το 1995, όταν ανακαλύφθηκε μία παρτιτούρα που ανήκε στον Μορ, με τον Γκρούμπερ να υπογράφει τη σύνθεση. Στίχοι και μουσικοί όμως φαίνεται να γράφτηκαν μαζί, το 1816.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η Άγια Νύχτα τραγουδήθηκε τα μεσάνυχτα εκείνων των Χριστουγέννων και μετά ξεχάστηκε. Το 1825 ένα επισκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων ανακάλυψε την παρτιτούρα και «ξαναζωντάνεψε» το τραγούδι. Σήμερα, υπολογίζεται πως έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την επιτέλεση του τραγουδιού από τα παιδιά του Ομίλου.

Από τα μέλη του Ομίλου με πολλές και καλές ευχές για υγεία, ευτυχία και ό,τι επιθυμεί ο καθένας και η καθεμία στο νέο έτος! Χρόνια πολλά!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας το οποίο φιλοξενείται στον χώρο της Παιδόπολης Ζηρού.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ΑΠΣ των Αγγλικών (τμήμα προχωρημένων) σε συνδυασμό με Ημερήσιο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα με τίτλο «Ο Νερόμυλος, η Ανεμογεννήτρια και το Φωτοβολταϊκό» το οποίο πραγματοποιεί το ΚΠΕ Φιλιππιάδας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τις ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας, για τον τρόπο λειτουργίας των ανεμογεννητριών και τον φωτοβολταϊκών, για τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις του καθενός στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν το φράγμα του Λούρου κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος και ενημερώθηκαν για τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας του.

Η όλη δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, τη νεροτριβή και το νερόμυλο, που έφερε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε επαφή με την παράδοση της περιοχής και με τις επιβιώσεις της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην εποχή μας.

Διδακτική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Φιλιππιάδας