1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

Μάι 202416
441227254 446428688036334 864021551526262172 n

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024, το 1ο Γυμνάσιο Κορίνθου σχεδίασε και συγκρότησεεκπαιδευτικό θεατρικό όμιλο , με βάση τις διατάξεις της  με αρ. πρωτ. 102939/ΓΔ4/ 24-08-2022 Υ.Α. (ΦΕΚ 4509/Β/25-08-2022), καθώς και τησχετική πράξη του Συλλόγου του Σχολείου μας.

Οι συναντήσεις του ομίλου πραγματοποιούνταν κάθε Πέμπτη στην αίθουσα 5 του σχολείου μας από 5 Οκτωβρίου 2023 – 16  Μαΐου 2024, μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου, ενώ, λόγω των υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων της συμμετοχής μας στο 2ο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, υπήρξαν και αρκετές επιπλέον συναντήσεις  (10 τον αριθμό) ημέρα Κυριακή, και ώρα 17.00 -18.30.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

  1. Γνωριμία και βιωματική προσέγγιση λογοτεχνικών – θεατρικών έργων.
  2. Αισθητική καλλιέργεια.
  3. Ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών μέσα σ΄ένα περιβάλλον συνεργατικότητας, συλλογικότητας, αυτενέργειας.
  4. Ενθάρρυνση δημιουργικής απασχόλησης και ελεύθερης έκφρασης.
  5. Ανάπτυξη γλωσσικών/εκφραστικών δυνατοτήτων.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΟΜΙΛΟΥ

   Μετά την άμεση ανταπόκριση τωνμαθητών- μελών του ομίλου, ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι μαςκαι η μύηση των παιδιών στην τέχνη του θεάτρου: ανάγνωση , ανάλυση/εμβάθυνση  στα θεατρικά κείμενα,  ανάδειξη ιδεών-αξιών-στάσεων ζωής, διανομή ρόλων, δραματοποίηση.

  Αξίζει να επισημανθεί η ενθουσιώδης συμμετοχή των παιδιών, παρά τα απαιτητικά  προγράμματά τους, με αποτέλεσμα σε κάθε πρόβα να κυριαρχεί η χαρά, το κέφι αλλά και οι προβληματισμοί μέσα σε ένα δημοκρατικό κλίμα  ελεύθερης έκφρασης , πάντα με την αμέριστη συμπαράσταση  και ενθάρρυνση εκ μέρους των εκπαιδευτικών.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς  ο θεατρικός όμιλος του σχολείου μας έλαβε μέρος σε όλες τις σχολικές εορτές με τα παρακάτω έργα:

– 28η Οκτωβρίου: «Γυναίκες της Πίνδου»

–  17η Νοέμβρη: απόσπασμα από το ”Μεγάλο μας τσίρκο” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

– Χριστούγεννα:  δραματοποίηση του διηγήματος ”Ο Αμερικάνος” του Α. Παπαδιαμάντη

– 25η Μαρτίου: ”Ελεύθεροι πολιορκημένοι” του Δ. Σολωμού.

  Στις 11  Μαΐου 2024 σε σύμπραξη με το 4° Γυμνάσιο Κορίνθου ο Θεατρικός όμιλος του σχολείου μας συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος  παρουσιάζοντας το έργο «Συνάντηση τραγικών ηρωίδων » : ένα συμπίλημα οχτώ τραγωδιών του Σοφοκλή και κυρίως του Ευριπίδη με θέμα την γυναίκα.  Η θεατρική παράσταση, που παρουσιάστηκε  στο Δημοτικό θέατρο της Κορίνθου σε ένα ευρύ κοινό, απέσπασε θετικά σχόλια, γεγονός που γέμισε όλους μας ικανοποίηση και περηφάνια.

  Μετά το πέρας των εργασιών του ομίλου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών για τελική αποτίμηση καιαυτοαξιολόγηση, απονεμήθηκαν  βεβαιώσεις και έπαινοι επιτυχούς συμμετοχής και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, για ένα νέο ταξίδι στον μαγικό κόσμο του θεάτρου…

 Οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής θεωρούμε ότι επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές και μαθήτριές μας μυήθηκαν στην τέχνη   του θεάτρου, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, καλλιέργησαν το αισθητικό τους κριτήριο και ενθαρρύνθηκαν ώστε να αναπτύξουν τη στοχαστική – κριτική τους σκέψη, τη φαντασία, τα εκφραστικά τους μέσα, την ορθοφωνία, την κίνηση.Παράλληλα ενισχύθηκε  η αυτοεκτίμησή τους, προωθήθηκε το πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας, σεβασμού και ενσυναίσθησης, ενώ ανανεώθηκε η σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή μέσα από τον βιωματικό και παιγνιώδη χαρακτήρα της μαθητείας.

Με βάση τα ανωτέρω καθίσταται εμφανής  ο μορφωτικός και παιδευτικός ρόλος του θεάτρου στην εκπαίδευση και αποδεικνύεται περίτρανα ότι το σχολείο μπορεί να αποτελέσει όχι  μόνον εστία αλλά και γέφυρα πολιτισμού με την ευρύτερη κοινότητα.

 

 

   Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός του  ομίλου: Θεοδωράτου Ευγενία ΠΕ02

 

   Εκπαιδευτικός που συνέδραμε : Γκότση Ειρήνη ΠΕΟ2

 

Συμμετέχοντες μαθητές:

 

  1. Αλεξανδρόπούλου Ευγενία
  2. Γκιώνη Εμμανουήλ
  3. Ιωάννου Γιάννης
  4. ΚανιάρηΜαριζένια
  5. Καραγιάννη Αικατερίνη
  6. ΚελλάρηΜαρινίκη
  7. Μακρυπόδη Ιωάννα
  8. Μαντζούνης Παύλος
  9. Μούχο Ειρήνη
  10. ΝικόλλιΠάολα
  11. Οικονόμου Σοφία
  12. Παπανικολάου Αναστασία
  13. Παπαοικονόμου Δήμητρα
  14. ΠιπίνηΜαρικαίτη
  15. Πρίφτη Χριστίνα
  16. Τσερπάνης Κωνσταντίνος
από κάτω από: ΑΡΧΙΚΗ, Δράσεις, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων