Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Πρόγραμμα Ανακύκλωσης

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης

Το Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Το Χαρτί του Μέλλοντος μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα. Θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα αναπτυχθεί σε τρεις διακριτές φάσεις (1η Μάιος – Ιούνιος, 2η Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, 3η Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Οι περιοχές οι οποίες θα εντάσσονται σε κάθε φάση ανακύκλωσης θα ανακοινώνονται στους ιστότοπους:

α) του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων,

β) της Διεύθυνσης Εκδόσεων του ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ και

γ) του Προγράμματος Ανακύκλωσης των Σχολικών Βιβλίων

αφού προηγουμένως το ΥΠΠΕΘ και το ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ θα έχουν συμφωνήσει πλαίσιο συνεργασίας με τους αντίστοιχους Δήμους για τη συλλογή και τη μεταφορά του ανακυκλώσιμου υλικού.

Το πρόγραμμα αφορά σχολικά και άλλα βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια και λευκό φωτοτυπικό χαρτί.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού από τα σχολεία συμβάλλει ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των μαθητών, στην ενδυνάμωση του εθελοντισμού καθώς και στην ενίσχυση του στοιχείου της ανταποδοτικότητας εφόσον το χρηματικό ποσόν που θα συγκεντρώνεται από το Πρόγραμμα της Ανακύκλωσης θα χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις ανάγκες των σχολείων που συμμετέχουν.

 

Πως πρακτικά θα λειτουργεί το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης

Η κάθε σχολική μονάδα αφού ενημερωθεί για τη φάση του προγράμματος στην οποία μπορεί να ενταχθεί και εφόσον επιθυμεί να συμμετέχει, ορίζει έναν Υπεύθυνο που θα έχει την εποπτεία της συλλογής χαρτιού. Το χαρτί που θα συλλέγεται στα σχολεία θα μεταφέρεται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες με τη συνεργασία των Δήμων σε καθορισμένους σταθμούς συγκέντρωσης στους οποίους θα έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι ειδικοί κάδοι συλλογής. Το χαρτί που θα συλλέγεται στους σταθμούς συγκέντρωσης ανά Δήμο θα ζυγίζεται και θα πωλείται σε αναδόχους που θα έχουν επιλεγεί μέσω δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Το έσοδο από την πώληση του χαρτιού θα αξιοποιείται για την κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων του Δήμου που θα συμμετέχουν.

Το Πρόγραμμα σε βήματα:

  1. Μετά την ενημέρωση μέσω του http://publications.cti.grγια τις περιοχές ένταξης στη φάση του προγράμματος (1η, 2η ή 3η) το σχολείο που δύναται και ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης εκδηλώνει ενδιαφέρον ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας του στον ιστότοπο http://publications.cti.gr. Επίσης στη φόρμα υποβολής δηλώνει τον Υπεύθυνο Ανακύκλωσης του σχολείου με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό τηλέφωνο, κινητό, email).
  2. Η διαχείριση του Προγράμματος, από τις συμμετέχουσες σχολικές μονάδες, πραγματοποιείται μέσω του παρόντος ιστότοπου. Μετά την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής και των στοιχείων Υπευθύνου Ανακύκλωσης, το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ αποστέλλει μέσω email στον Υπεύθυνο Ανακύκλωσης του σχολείου κωδικό πρόσβασης για την πρόσβασή του στον ιστότοπο, τα οποία χρησιμοποιεί καθ΄ολη τη διάρκεια της φάσης ανακύκλωσης.
  3. Όπου είναι εφικτό στελέχη του ΥΠΠΕΘ (κεντρικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΕΘ, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) και του ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ οργανώνουν ενημερωτική ημερίδα ανά Δήμο στην οποία καλούν όλους τους Υπεύθυνους Ανακύκλωσης.
  4. Οι Υπεύθυνοι ανακύκλωσης ενημερώνονται για το χρονικό πρόγραμμα της φάσης ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα ενημερώνονται α) για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα γίνεται η συλλογή χαρτιού στο σχολείο, β) για τη διαδικασία που θα ακολουθούν, γ) για την προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης του υλικού στο αρμόδιο συνεργείο του Δήμου για μεταφορά.
  5. Το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ταυτόχρονα αποστέλλει στον Υπεύθυνο Ανακύκλωσης μεγασάκους (BIG BAGS) στους οποίους θα τοποθετούνται τα υλικά προς ανακύκλωση (βιβλία, τετράδια, φωτοτυπικό χαρτί). Το πλήθος των μεγασάκων που αποστέλλονται σε κάθε σχολείο αποφασίζεται από το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ βάσει μιας εκτίμησης, με παραμέτρους το πλήθος μαθητών του σχολείου, την εκτίμηση για το μέσο βάρος υλικού ανά μαθητή και την χωρητικότητα (όγκος, βάρος) των μεγασάκων.
  6. Η εθελοντική ομάδα ανακύκλωσης μαζί με τον Υπεύθυνο Ανακύκλωσης φροντίζει να τοποθετηθούν οι σάκοισε σημείο που δε διαταράσσει τη σχολική λειτουργία και ενημερώνει τους μαθητές του σχολείου και τον σύλλογο γονέων για το πλάνο συλλογής και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να συλλεχθούν τα υλικά προς ανακύκλωση.
  7. Όταν γεμίσουν οι σάκοι ή όταν συμπληρωθεί ο προγραμματισμένος χρόνος συλλογής ο Υπεύθυνος Ανακύκλωσης του σχολείου ενημερώνει μέσω του παρόντος ιστότοπουτο ΙΤΥΕ, το οποίο καθορίζει σε συνεργασία με το Δήμο την ώρα και μέρα συλλογής των σάκων. Για την επίτευξη οικονομίας κλίμακας οι σάκοι θα συλλέγονται ταυτόχρονα από όλα τα σχολεία στον ίδιο χρόνο που θα έχει ανακοινωθεί εκ των προτέρων.
  8. Την καθορισμένη μέρα συλλογής όχημα του Δήμου παραλαμβάνει τους γεμάτους σάκουςπαρουσία της εθελοντικής ομάδας του σχολείου και συντάσσεται σε δύο αντίγραφα πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, το οποίο έχει εκτυπώσει ο Υπεύθυνος της Ανακύκλωσης από το σχετικό ιστότοπο του ΙΤΥΕ. Ένα αντίγραφο κρατά ο μεταφορέας του Δήμου και ένα διατηρείται στο αρχείο του σχολείου.
  9. Κατά την παράδοση των σάκων στο σημείο συγκέντρωσης του Δήμου, για λόγους αποκέντρωσης και ελέγχου της διαδικασίας, μέλη της ομάδας Εθελοντών του σχολείου δύνανται να παρευρίσκονται και να εποπτεύουν τη διαδικασία εφόσον το επιθυμούν.
  10. Ο Υπεύθυνος ανακύκλωσης κάθε σχολείου και η ομάδα εθελοντών φροντίζουν με το πέρας της διαδικασίας να παραλάβουν τους σάκους (άδειους), να τους φυλάξουν στο σχολείο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο πρόγραμμα και να αποφευχθεί πρόσθετη δαπάνη αγοράς σάκων ανακύκλωσης.
  11. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ αναρτά ανά Δήμο όλα τα ποσοτικά και αξιακά δεδομένα του προγράμματος (βάρος συλλεχθέντος χαρτιού, σάκοι που παραδόθηκαν συνολικά και ανά σχολική μονάδα, χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε κλπ).
  12. Αμέσως μετά την είσπραξη του ποσού ανά Δήμο το ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ προβαίνει μέσω δημόσιων διαγωνισμών σε προμήθεια αναλωσίμων και μεριμνά για την παράδοσή τους στα σχολεία που συμμετείχαν.

Η συμβολή και ο ρόλος των ομάδων εθελοντών

Η επιτυχία του Προγράμματος προϋποθέτει ένα συνεπή κεντρικό προγραμματισμό, και συγκεκριμένο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων (κεντρικών δομών του ΥΠΠΕΘ, του ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, των σχολικών μονάδων, των δήμων κλπ).

Είναι όμως επίσης απαραίτητοι όροι και τα ακόλουθα:

  • Έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των μαθητών και των γονέων
  • Οργάνωση σε επίπεδο σχολείου, κατανομή εργασιών και υποβοήθηση του έργου του Υπευθύνου ανακύκλωσης.

Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να συσταθούν και να λειτουργήσουν ανά σχολείο ομάδες εθελοντών. Στις ομάδες εθελοντών μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί του σχολείου, μαθητές, γονείς και μέλη του συλλόγου γονέων.
Οι ομάδες εθελοντών θα πρέπει να λειτουργούν με τις οδηγίες και κατανομή εργασιών του Υπεύθυνου Ανακύκλωσης.
Κύρια αποστολή αυτών των ομάδων είναι:

  • Η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων
  • Η συμμετοχή και υποβοήθηση σε επιμέρους ενέργειες στο σχολείο (υποβοήθηση στη στοίβαξη του υλικού, καθοδήγηση και υποβοήθηση των μαθητών για την αφαίρεση πλαστικών εξωφύλλων από τετράδια, τοποθέτηση των σάκων σε κατάλληλο σημείο στο εσωτερικό του σχολείου, η υποβοήθηση κατά την ημέρα παράδοσης στο συνεργείο του Δήμου κλπ)

Πρώτη Φάση Ανακύκλωσης 2017

Ο κατάλογος των σχολικών μονάδων που θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Πρώτη Φάση Ανακύκλωσης 201θα ανακοινωθεί στις 31 Μαρτίου 2017.

Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες θα μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα Απριλίου

Η διενέργεια της Πρώτης Φάσης Ανακύκλωσης 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Μάιο – Ιούνιο.

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση