στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παρουσιάστηκε έκθεση με τα έργα των παιδιών σε χώρο του σχολείου μας.
Όλες οι κατασκευές ήταν εξαιρετικές…Μπράβο παιδιά
εργασίες μαθητών στο μάθημα της τεχνολογίας
21 Μάι 2014 από 1gymargk
εργασία στο μάθημα της ιστορίας, των παιδιών της Α΄τάξης
21 Μάι 2014 από 1gymargk
εργασία μαθητών στο μάθημα της ιστορίας
κάντε κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο για να ξεναγηθείτε στις ζωγραφιές του κυκλαδικού και μινωϊκού πολιτισμού.
ομαδική εργασία στην τάξη..
21 Μάι 2014 από 1gymargk
εκπαιδευτικά παιχνίδια
4 Μάι 2014 από 1gymargk
Ὁ Ὀργανισμὸς γιὰ τὴν Διάδοση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσας καὶ ἡ ἑταιρεία Lexigram ἀπὸ σήμερα σᾶς προσφέρουν ἐκπαιδευτικὰ ἠλεκτρονικὰ παιχνίδια γιὰ ἐξάσκηση καὶ ἐνίσχυση τῶν γνώσεών σας πάνω σὲ διάφορα ἐκπαιδευτικὰ θέματα, τὰ ὁποῖα βοηθοῦν στὸν εμπλουτισμὸ τοῦ λεξιλογίου σας :
Τὰ παιχνίδια διατίθενται στοὺς παρακάτω συνδέσμους:
http://www.lexigram.gr/ellinognosia/choosegame.htm
καὶ μία ἄσκηση τὴν ἡμέρα γιὰ νὰ δοκιμάζετε τὶς γνώσεις σας :
Εικονική ξένάγηση στον Πανάγιο Τάφο
14 Απρ 2014 από 1gymargk
grafiti στους τοίχους του Λυκείου
6 Απρ 2014 από 1gymargk
δράσεις στην αυλή του γυμνασίου
6 Απρ 2014 από 1gymargk
ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ…….(!)
3 Απρ 2014 από 1gymargk
Top 100 Tools for Learning
3 Απρ 2014 από 1gymargk
δείτε αυτά τα εργαλεία, ίσως σας φανούν χρήσιμα..
και λουλούδια ανθίζουν στο Β1
25 Μαρ 2014 από 1gymargk
Η συμβολή των Καστοριανών στους απελευθερωτικούς αγώνες
25 Μαρ 2014 από 1gymargk
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ FACEBOOK
17 Μαρ 2014 από 1gymargk
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ
17 Μαρ 2014 από 1gymargk
ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!
Cup song in Irish or Gaelic or Gaeilge
14 Μαρ 2014 από 1gymargk
η νέα μόδα και στο σχολείο μας.
Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη
13 Μαρ 2014 από 1gymargk
http://eclass.sch.gr/http://eclass.sch.gr/
i can-μπορώ
8 Μαρ 2014 από 1gymargk
ΜΠΟΡΩ…λέει το Β1 τμήμα του σχολείου μας φέτος.
Οι μαθητές Γιάννης Δούκας και Στέργιος Γκούζγκος ζωγράφισαν φέτος αυτο το ταμπλώ, με σκοπό να στολίσουν την τάξη τους και να σκορπίσουν παντού δυναμικά το μήνυμα I CAN
μη ξεχνάτε το διαγωνισμό ορθογραφίας παιδιά.
8 Μαρ 2014 από 1gymargk
Οι πειρατές της καμινάδας… του Ευγένιου Τριβιζά.
5 Μαρ 2014 από 1gymargk
περίληψη του μαθητή της Β τάξης Νίκου Κωστόπουλου
Ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν έρθουν τα μεσάνυχτα, ένας πελαργός, ένας χιονάνθρωπος, ένας κόκκινος ιππόκαμπος, δυο παιδιά και δύο πειρατές συναντιούνται γύρω από μια καμινάδα.Ποιοί είναι και τι συρεύουν γύρω από την καμινάδα;
Ενα βαρελάκι με φάρμακο ιλαράς, μια κακιά μάγισσα, ένα ανομολόγητο μυστικό, δυο σοφοί εντομολόγοι, ένα χαμένο ζουζούνι, ένας φουσκομπαλονότης, ένα ανεμολούλουδο και δώδεκα μπαλαντέρ οδηγούν τους ήρωες της ιστορίας σε ανήκουστους κινδύνους.
Μια πολύ αστεία περιπέτεια σε στοιχειωμένους πύργους, μυστικά λιμάνια, μυθικά παλάτια και ανεξερεύνητες ζούγκλες.
κεικ σοκολάτας…ελληνική νηστίσιμη συνταγή
5 Μαρ 2014 από 1gymargk
του μαθητή της Β τάξης, Θωμά Μπάρδου
3/4 φλυτζανιού τσαγιού λάδι, κατά προτίμηση σπορέλαιο
2 ” ” ζάχαρη
2 ” ” κρύο νερό
3 κουταλιές σούπας ξύδι
6 ” ” κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
3 1/2 φλυτ τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, τη βανίλια και τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα, το αλάτι και το κακάο. Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο ελαφρά με αλεύρι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή σάλτσα σοκολάτας ή γλάσσο σοκολάτας..
Μάρτης- Για να μην σας κάψει ο ήλιος.
28 Φεβ 2014 από 1gymargk

Η παράδοση στην Ελλάδα λέει ότι την τελευταία μέρα του Φλεβάρη φτιάχνουμε το «Mάρτη», ένα βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή στο καρπό του χεριού. Σήμερα μόνο… τα παιδιά ακολουθούν το έθιμο.
Βρίσκουμε μια άσπρη και μια κόκκινη κλωστή και σε μήκος λίγο πιο μεγάλο από το καρπό του χεριού μας.
Παίρνουμε τη μια κλωστή και κάνουμε ένα κόμπο από τη μια μεριά.
Τη στερεώνουμε κάπου και την στρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας, όσο μπορούμε περισσότερο και φτιάχνουμε κόμπο και από την άλλη πλευρά.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο χρώμα.
Πιάνουμε και τις δύο μαζί από τη μια άκρη και τεντώνουμε την άλλη.
Όταν τις αφήσουμε ελεύθερες μπερδεύονται μεταξύ τους και έχουμε έτοιμο τον «μάρτη» για να τον δέσουμε στο χέρι μας.
Ο «Μάρτης», είναι ένα πολύ παλιό έθιμο και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.
Ο «Μάρτης» μένει στο χέρι μέχρι να δούμε το πρώτο χελιδόνι στο τέλος του μήνα.
Τότε πετάμε πάνω σε ένα θάμνο, δώρο στο χελιδόνι για να το χρησιμοποιήσει και να φτιάξει τη φωλιά του. Αν όμως το Πάσχα είναι μέσα στον Μάρτη, τον καίνε στην Ανάσταση.
Το άσπρο χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και το δεσμό της οικογένειας, η δε κόκκινη συμβολίζει την αγάπη.
Οι δύο μαζί κλωστές αποτελούν το δεσμό και την πίστη προς τη θρησκεία.
Ο Μάρτης έχει και ένα ζεστό ήλιο, δυνατό, που καίει και τσουρουφλίζει.
Η παράδοση λέγει πως ο ήλιος του Μάρτη μαυρίζει το πρόσωπο και δημιουργεί στίγματα και λεκέδες.
“Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει”.
Οι κοπέλες, λοιπόν, έπρεπε να προφυλαχθούν για να μη μαυρίσουν.
dsnmag.blogspot.com
Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης…
28 Φεβ 2014 από 1gymargk
Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης, λεει η παροιμία. . . Ο Μάρτης θεωρείται φίλοι μου, η αρχή του καλοκαιριού, γιαυτό και λέμε το γνωστό “απο Μάρτη καλοκαίρι…..” Ο ερχομός της άνοιξης ειναι γεγονός, ανεξάρτητα ποια γυναίκα του, θα αποφασίσει να κοιτάξει περισσότερο!
Γιατί η παράδοση λέει οτι ο Μάρτης εχει δυο γυναίκες. Μια φτωχή και όμορφη και μια πλούσια και άσχημη. Αυτός κοιμάται στη μέση. Οταν γυρίζει στην άσχημη κατσουφιάζει και μαυρίζει. Οταν γυρίζει στην όμορφη, γελάει χαίρεται και λάμπει όλος ο κόσμος. Ετσι εκτός απο τις βροχερές μέρες, υπάρχουν και οι ηλιόλουστες. . .
Παράδοση είναι να φοράμε και το “μάρτη” μια κλωστή στριμμένη, άσπρη και κόκκινη. Τη φοράμε ως την Ανάσταση λένε και μετά τη δένουμε στη τριανταφυλλιά για να πάρουμε το χρώμα της, ή μέχρι να δούμε το πρώτο χελιδόνι η πελαργό!
τηγανίτες με σιρόπι!!!
18 Φεβ 2014 από 1gymargk
μια συνταγή του Νίκου Κωστόπουλου, μαθητή του Β1 τμήματος του σχολείου μας…με την σημείωση,…κυρία τις έφτιαξα μόνος μου χθές, είναι πολύ ωραίες.
Υλικά:
1 3/4 φλ.αλεύρι
3 1/2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλ αλάτι
2 κουτ γλ ζάχαρη
1 1/2 φλ.γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 φλ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
3 κουταλάκι μαλακό βούτυρο
σιρόπι ή μέλι για σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.Ανακατεύετε με το γάλα και τα αυγά, ώσπου να γίνουν αφράτο μίγμα. Αν χρεισιμοποιήσετε σοκολάτα ή φρούτα, τα ανακατεύετε σ αυτό το στάδιο.
Βάζετε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και το αφήνετε να λειώσει. Αδειάζετε 2-3 κουταλιές από το χυλό στο τηγάνι και τηγανίχετε, ώσπου να ροδίσει η μία πλευρά. Γυρίζετε γρήγορα από την άλλη μεριά ώσπου να ροδίσει κ αυτή. Ύστερα τα βγάζετε με μια σπάτουλα και τα ακουμπάτε σε χαρτί ψησίματος. Βάλτε κι άλλο βούτυρο στο τηγάνι ώσπου να τελειώσει ο χυλός. Περιχύνετε με το σιρόπι και σερβίρετε.!!!
Γρήγορο Φαγητό
15 Φεβ 2014 από 1gymargk
Μια από τις αγαπημένες διατροφικές συνήθειες των εφήβων είναι το γρήγορο φαγητό, αυτό δηλαδή που προορίζεται για γρήγορη κατανάλωση, χωρίς να απαιτεί την «ιεροτελεστία» του γεύματος. Η έξοδος σε φαστ-φουντ, πιτσαρία, σουβλατζίδικο, σαντουιτσάδικο είναι για τους εφήβους κάτι περισσότερο από μια απλή βόλτα για να φάνε, ενώ ευχαρίστως απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό και στο σπίτι παραγγέλνοντας. Για τις αγαπημένες τους αυτές γευστικές προτιμήσεις οι έφηβοι ακούνε πολλά αρνητικά σχόλια, ειδικότερα από τους γονείς, αλλά και άλλους ενήλικες, διότι η ποιότητα του γρήγορου φαγητού σε γενικές γραμμές δεν το καθιστά μια θρεπτική επιλογή. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με το «σπιτικό», το γρήγορο φαγητό είναι σχεδόν πάντα πιο πλούσιο σε λίπος, ειδικά κορεσμένο λίπος, αλάτι, ζάχαρη και πιο φτωχό σε διαιτητικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο. Επίσης, προωθείται το μεγάλο μέγεθος στις μερίδες που μπορεί να σερβιριστεί και είναι πιο πλούσιο σε θερμίδες, χωρίς παρόλα αυτά να είναι πάντα αποτελεσματικό στο να προκαλεί «χορτασμό». Τόσο εξαιτίας της σύστασής του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όσο και εξαιτίας άλλων αλλαγών που μπορεί να φέρει στο καθημερινό διαιτολόγιο του εφήβου, η τακτική του κατανάλωση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη λεγόμενη «ισορροπημένη διατροφή», την τόσο απαραίτητη σε όλους, αλλά ειδικότερα στους εφήβους.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να απολαμβάνεις το γρήγορο φαγητό, αρκεί να είναι σε ένα πιο προσεγμένο πλαίσιο. Η βασική αρχή άλλωστε για την ισορροπημένη διατροφή είναι ότι όλα τα τρόφιμα και γεύματα έχουν θέση, τηρουμένων των αναλογιών. Για να το εφαρμόσεις αυτό σε σχέση με το γρήγορο φαγητό, σημασία έχει και η συχνότητα και οι επιλογές. Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να ελέγξεις πόσο συχνά καταναλώνεις γρήγορο φαγητό, κρατώντας ίσως τη συνήθεια αυτή για την έξοδό σου και προσπαθώντας να μην εκτοπίζεις καθημερινά τα πιο θρεπτικά γεύματα. Έπειτα, ένα σπουδαίο «εργαλείο» είναι να τροποποιήσεις τις επιλογές σου σε γρήγορο φαγητό, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις λιγότερο υγιεινές επιλογές, και να μπορείς να διατηρήσεις συνολικά μια ποιοτική διατροφή και ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, πολλά από τα εστιατόρια που σερβίρουν γρήγορο φαγητό προσφέρουν πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές, ενώ υπάρχουν τρόποι να διαμορφώσεις κατάλληλα την παραγγελία σου. Για να το πετύχεις, ρίξε μια ματιά στις συμβουλές παρακάτω:
1. Μην παραγγέλνεις τις μεγάλες μερίδες.
Συνήθως σε πολλά εστιατόρια το ίδιο τρόφιμο, π.χ. οι τηγανιτές πατάτες ή το αναψυκτικό, μπορεί να παραγγελθεί σε 3 διαφορετικά μεγέθη: μικρό, μεσαίο και μεγάλο, ή οι μερίδες ενός πιάτου διατίθενται σε μεγαλύτερο ή διπλάσιο μέγεθος, όπως είναι τα διάφορα μπέργκερς. Παρόλο που η μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να μην έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή με τις μικρότερες, θα σου δώσει, αναλόγως με το τρόφιμο, πολλές επιπρόσθετες θερμίδες, λίπος, αλάτι ή ζάχαρη. Προσπάθησε, λοιπόν, να παραγγέλνεις τις μικρότερες μερίδες και να αποφεύγεις τις μεγάλες, ακόμα και εάν είναι μέρος ενός πιο οικονομικού πακέτου. Σκέψου άλλωστε ότι η ύπαρξη των μεγαλύτερων μερίδων σε ευνοϊκότερη τιμή είναι ουσιαστικά ένα τέχνασμα του μάρκετινγκ για να ευνοεί τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
2. Απόφυγε τις σάλτσες («σως»).
Οι πρόσθετες σως, όπως η μαγιονέζα, οι σως τυριού, τα «salad dressings», περιέχουν πολλές θερμίδες και λίπος. Για να μειώσεις αυτές τις θερμίδες ζήτησε την παραγγελία σου χωρίς την σως ή ζήτησέ τη ξεχωριστά στο πλάι. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσθέσεις εσύ λιγότερη, αφού στα περισσότερα εστιατόρια η ποσότητα που σου δίνουν είναι αρκετά μεγάλη. Εάν υπάρχουν, θα μπορούσες ίσως να διαλέξεις και κάποια light εκδοχή, χωρίς όμως να βάλεις μεγαλύτερη ποσότητα. Στις σαλάτες μπορείς να επιλέξεις αντί για κάποια σως μαγιονέζας, μια σως μουστάρδας, γιαουρτιού ή μόνο ελαιόλαδο ή ξύδι μπαλσάμικο.
3. Απόφυγε τις τηγανιτές επιλογές.
Οι περισσότερες επιλογές σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού αφορούν τηγανιτά τρόφιμα, με κύριο τις τηγανιτές πατάτες αλλά και άλλα, όπως το ιδιαιτέρως δημοφιλές τηγανιτό παναρισμένο κοτόπουλο. Ο προβληματισμός σε σχέση με το τηγάνισμα έχει να κάνει και με τις θερμίδες και με την ποιότητα: με το τηγάνισμα το τρόφιμο απορροφά πολύ λάδι, ώστε του προστίθενται πολλές θερμίδες, η ποιότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού δεν είναι ιδιαιτέρως καλή, ενώ η ίδια η διαδικασία του τηγανίσματος αλλοιώνει την ποιότητα κάποιων λιπαρών οξέων που περιέχει το λάδι, υποβαθμίζοντας τη θρεπτική του αξία. Σε πολλά εστιατόρια θα βρεις και ψητές εκδοχές των τροφίμων που σου αρέσουν, τις οποίες θα μπορούσες να δοκιμάσεις ως εναλλακτικές, ενώ μην ξεχνάς και την επιλογή του «λιγότερου» (π.χ. μικρότερη μερίδα ή μοίρασμα της μερίδας!).
4. Επίλεξε το παιδικό μενού.
Στο παιδικό μενού οι μερίδες είναι μικρότερες και τα τρόφιμα σε πιο απλή ή «light» έκδοση. Φαίνεται δηλαδή ότι τα παιδικά πιάτα συνδυάζουν κάποιες από τις αρχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, και θα μπορούσαν να αποτελούν μια επιλογή σου όταν θες να φας γρήγορο φαγητό.
5. Απόφυγε τα αναψυκτικά.
Τα αναψυκτικά στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θεωρούνται «must»: προωθούνται ως συνοδευτικά όλων των πιάτων και αποτελούν μέρος πολλών συνδυαστικών πιάτων. Η κατανάλωσή τους στα εστιατόρια γρήγορού φαγητού ευνοείται και από την υψηλή περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, η οποία σε κάνει τελικά να διψάς. Όμως, τα αναψυκτικά δεν συστήνονται για την καλή ενυδάτωση. Το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης είναι το νερό, και το να μάθεις να συνοδεύεις τα γεύματά σου με νερό θα είναι μια καλή μακροχρόνια συνήθεια. Επίσης, τα αναψυκτικά light θα μπορούσαν να αποτελούν εναλλακτικές των κανονικών από την άποψη μόνο των θερμίδων και της ζάχαρης, τις οποίες ουσιαστικά τα light περιέχουν σε μηδενικές ποσότητες.
6. Απόφυγε τις πιο λιπαρές επιλογές.
Για παράδειγμα, όταν είναι να φας σουβλάκια, απόφυγε τον γύρο -χοιρινό ή κοτόπουλο- και προτίμησε τα πιο άπαχα κρέατα, όπως τη μορφή σε καλαμάκι. Παράγγειλε, επίσης, αλάδωτη πίτα στο σουβλάκι και απόφυγε να προσθέσεις τηγανιτές πατάτες και σως. Ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, κοτόπουλο, λαχανικά και γιαούρτι έχει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το κλασσικό σουβλάκι με γύρο κοτόπουλο, πατάτες και σως μαγιονέζας.
7. Διαμόρφωσε την πίτσα σου διαφορετικά.
Παράγγειλε μια πίτσα με πολλά λαχανικά και λεπτή ζύμη. Απόφυγε τα πολλά αλλαντικά και τα διαφορετικά τυριά, προσπαθώντας να βάλεις μόνο ένα είδος αλλαντικού και μόνο ένα είδος τυριού ή ακόμα και ένα από τα δύο. Επίσης, συνοδευτικά μπορείς να παραγγείλεις μια σαλάτα, ώστε να σε χορτάσει πιο εύκολα, και βέβαια μοιράσου την πίτσα με τους φίλους σου!
8. Υπάρχουν και άλλες επιλογές!
Υπάρχουν και άλλες επιλογές για γρήγορο φαγητό! Μπορείς να παραγγείλεις ένα σάντουιτς, μια μπαγκέτα ή μια κρέπα, τα οποία συνήθως είναι πιο «ελαφριά» από την άποψη των θερμίδων και του λίπους σε σχέση με τις άλλες επιλογές που συνήθως υπάρχουν στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Τα σημεία, βεβαίως, που αναφέρθηκαν και παραπάνω ισχύουν και εδώ, π.χ. προσπάθησε να προσθέσεις όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά, με εξαίρεση τα λαχανικά, απόφυγε τις τηγανιτές πατάτες και τις σως, και επίλεξε το μέγεθος ανάλογα με την πείνα σου και όχι με την προσφορά!


































\


