Αρχική » Δράσεις » Global Action Days 2024

images 4
download 1

Global Action Days 2024

438092721 7343825632380804 7230100416461599852 nΣτις 22/4 εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης! Δεν είναι τυχαίο που αυτή την ημέρα ξεκίνησαν και οι δράσεις των Global Action Days 2024. Το Σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στην δράση με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τις κ.Α.Μυλωνά και κ.Ε.Παλιάτσου.
Η 1η φετινή δραστηριότητα είχε ως τίτλο “Κλιματική ετοιμότητα μέσω της βιοοικονομίας“.
Τα προϊόντα της βιοοικονομίας έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή μας και προσφέρουν διάφορα οφέλη στο περιβάλλον και στην υγεία μας. Έτσι, οι μαθητές του Τομέα Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχαν στη δραστηριότητα με φυτικά καλλυντικά προϊόντα (σαπουνάκια και κηραλοιφές) που παρασκεύασαν για φυσική φροντίδα, χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών, παρά μόνο με αγνά συστατικά, όπως μελισσοκέρι, βαλσαμέλαιο και ελαιόλαδο.
Οι μαθητές στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας δημιούργησαν, επίσης, το δικό τους βιοπλαστικό από corn flour, ξύδι, νερό και μαγειρική σόδα, ενώ σε μέρος αυτού πρόσθεσαν και φυτικό χρώμα ζαχαροπλαστικής!
Η 2η δραστηριότητα είχε τίτλο “Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της Διατροφής”

Οι μαθητές της ειδικότητας Τεχνικού Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών κατέγραψαν και ανέλυσαν το διαιτολόγιο τους, κάνοντας χρήση Web2.0 εργαλείου, καλούμενοι να προβληματιστούν σχετικά με το αν ανταποκρίνεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και αν εγκυμονεί μελλοντικά προβλήματα για την υγεία τους, αλλά και για το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων που καταναλώνουν.
Ακολούθησε παρουσίαση της Μεσογειακής Διατροφής ως αειφόρου μοντέλου διατροφής.
Η 3η δραστηριότητα είχε τίτλο “Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της κυκλικής οικονομίας”

Η κυκλική οικονομία είναι ένα μοντέλο οικονομίας, όπου η παραγωγή, η κατανάλωση και η διάθεση των προϊόντων σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε τα υλικά να μπορούν να ανακυκλωθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να αποσυναρμολογηθούν, αντί να απορρίπτονται.
Ένα παράδειγμα είναι η ανακύκλωση πλαστικών, ώστε να κατασκευαστούν νέα προϊόντα, και η δημιουργία διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά.
Σε αυτή την δραστηριότητα εντάξαμε και τις κατασκευές που δημιουργήσαμε για το Χριστουγεννιάτικο bazaar.
Δραστηριότητα 4: Κλιματική ετοιμότητα σε μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες
Καθώς το κλίμα αλλάζει, η συχνότητα και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, η ξηρασία, η ζέστη, οι πυρκαγιές, οι άνεμοι και οι χιονοπτώσεις, αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, συζητήθηκαν με τους μαθητές του Τομέα Γεωπονίας τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη χώρα μας. Ανακαλύψαμε ότι στην Ελλάδα, από το 2000 έως σήμερα, καταγράφηκαν 580 καιρικά επεισόδια με αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις και 285 ανθρώπινες απώλειες από διάφορα φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες). Συμμετέχουμε στη δραστηριότητα και με τα παρακάτω poster, που δημιουργήθηκαν πέρυσι από τους ίδιους μαθητές, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης είναι πάντα στη θεματολογία του Σχολείου μας!
Δραστηριότητα 5: Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων
Δςδομένου ότι τα πουλιά και τα μεταναστευτικά είδη αποτελούν σπουδαίο δείκτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της υγείας των οικοσυστημάτων, εντοπίσαμε πουλιά ακούγοντας το τραγούδι τους μέσω εφαρμογών e-Bird. Παράλληλα, οι μαθητές έκαναν χρήση εφαρμογών για αναγνώριση φυτών και δέντρων στο χώρο του Σχολείου.
collage
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση