2023-2024 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ” – Animal Assisted Activities

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η ενίσχυση και εκμάθηση της ωφελιμότητας των θεραπευτικών ζώων στο σχολικό πλαίσιο μέσα από μια διαθεματική προσέγγιση και συγκεκριμένα με τη χρήση σκύλων θεραπείας και θεραπευτικής ιππασίας. Η ενίσχυση βασικών ακαδημαϊκών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών καθώς και της συναισθηματικής οργάνωσης, της συνεργασίας και της κοινωνικής ολοκλήρωσης μέσα από τη χρήση των γνώσεων που αφορούν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις με ζώα (σκύλους θεραπείας, ψάρια, άλογα). Η προσέγγιση των θεραπειών με τη χρήση ζώων αποτελεί ένα σχετικά καινούριο πεδίο το οποίο συνεχώς στηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα ως προς τα οφέλη που προσφέρει η αλληλεπίδραση παιδιών με αναπηρία με τα ζώα μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο και περιβάλλον.

Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να έχουν πολλά οφέλη στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών με διάφορες αναπτυξιακές και συναισθηματικές ανάγκες. Ορισμένα από τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:

  1. Βελτίωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης: Οι σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν μια θετική και ασφαλή σχέση με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εκπληρώσουν και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους.
  2. Βελτίωση της επικοινωνίας: πολλά παιδιά παρουσιάζουν προβλήματα επικοινωνίας. Η προσεγγιστικότητα και η αγάπη που παρέχουν οι σκύλοι ενθαρρύνουν τα παιδιά να επικοινωνήσουν περισσότερο και να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
  3. Μείωση του άγχους και της έντασης: Πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες διακατέχονται από άγχος και ένταση. Η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει άνεση και χαλάρωση στα παιδιά, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τους με πιο θετικό τρόπο.
  4. Βελτίωση της αυτονομίας: Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί υπευθυνότητα και αυτονομία. Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή στη φροντίδα του σκύλου.
  5. Ενίσχυση της κινητικότητας: Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνούν με τον σκύλο, τα παιδιά μπορεί να εμπνευστούν να είναι πιο φυσικά δραστήρια και να βελτιώσουν την κινητικότητά τους.