Ο ΜΑΡΤΗΣ….. ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Την Τετάρτη 1-3-2023, υποδεχτήκαμε τον Μάρτη στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής στο πλαίσιο της δράσης “ΜΠΗΚΕ Ο   ΜΑΡΤΗΣ   ΜΕ    ΧΑΡΑ   ΑΣ    ΥΦΑΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ”   και συμμετείχαμε ενεργά στα δρώμενα που οργάνωσε η υπεύθυνη μουσειολόγος κ. Γκόγκου Κέλυ.

Η κ. Γκόγκου μας υποδέχτηκε με χαρά και αρχικά έβαλε στα χεράκια των μαθητών τον Μάρτη, όπως ορίζει το έθιμο.

Στη συνέχεια τοποθετήσαμε στον πίνακα τη ζωγραφιά που είχαμε ετοιμάσει , μαζί με τις υπόλοιπες.

Περάσαμε στον αργαλιό και βάζοντας το δικό μας μήνυμα ” Το παρελθόν διδάσκει το μέλλον”,βοηθήσαμε στην ύφανση ενός πολύχρωμου χαλιού μηνυμάτων απο τα σχολεία της πόλης μας.

Αφού φωνάξαμε όλοι μαζί «Όξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα γεια, μέσα χαρά. Έμπα καλόχρονε, έβγα κακόχρονε» χτυπόντας δυνατά τα πόδια στη γη για να διώξουμε το κακό, όπως μας εξήγησε η κ. Γκόγκου ότι έκαναν οι νοικοκυρές παλιά, ο Γιοκάν έσπασε το πήλινο δοχείο που είχαμε ετοιμάσει.

Τέλος αφού κρεμάσαμε και εμείς με τη σειρά μας τον Μάρτη που είχαμε φτιάξει στον αργαλιό, για το καλό, αποχαιρετήσαμε την κ. Κέλυ και ευχηθήκαμε τα καλύτερα για τον Μάρτη που μόλις μπήκε αλλά και για την Άνοιξη που έρχεται.

Ευχαριστούμε πολύ τη μουσειολόγο κ. Γκόγκου Κέλυ που μας έδωσε για ακόμα μιά φορά την ευκαιρία να ζήσουμε μια  εμπειρία διαφορετική μέσα στην καθημερινότητα μας!