ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Την Πέμπτη, 21.02.2019 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού: Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, διοργάνωσε Ενδοσχολική Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα “Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού Υλικού”.

Οι ομιλητές της ημερίδας ήταν διακεκριμένοι συνάδελφοι της ειδικής αγωγής και συγκεκριμένα η κυρία Δάντη Αθηνά – μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο κύριος Μπουσδούνης Γιάννης – Δάσκαλος ειδικής αγωγής, Προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ Γ’ Αθήνας, ο κύριος Μπούρχας Γεώργιος – Διευθυντής ειδικού δημοτικού σχολείου παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και ο κύριος Γαλάνης Πέτρος – Δάσκαλος ΕΑΕ με εξειδίκευση στην εκπαίδευση μαθητών με ΔΑΦ (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος).

Η κυρία Δάντη μας ενημέρωσε σχετικά με το έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους. Κυρίαρχοι στόχοι του έργου αποτελούν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής και η ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία.

Οι κύριοι Μπουσδούνης και Μπούρχας μας ενημέρωσαν σχετικά με λογισμικά που αναπτύσσουν με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Το πρώτο αφορά την κοινωνική ζωή και την εξερεύνηση του περιβάλλοντος και απευθύνεται σε μαθητές με κινητική αναπηρία και γενικότερα παιδιά με ειδικές ανάγκες πχ επίσκεψη στον οδοντίατρο. Το δεύτερο λογισμικό αφορά εκπαιδευτικό περιεχόμενο με εφαρμογή σε συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων πχ φτιάχνω ένα τοστ, εξερευνώ την κουζίνα κτλ.

Οι ομιλητές μας εξήγησαν αναλυτικά τους τρόπους χρήσης των προγραμμάτων και εφαρμογών, τους τρόπους που εμείς ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να παρέμβουμε ή να το τροποποιήσουμε ανάλογα με τους θεραπευτικούς και εκπαιδευτικούς στόχους που θέτουμε εξατομικευμένα για τον κάθε μαθητή, καθώς και τις ποικίλες χρήσεις και δυνατότητες των λογισμικών αυτών.

Τέλος, ο κύριος Γαλάνης εστιάστηκε στην παιδαγωγική της ένταξης μαθητών με ΔΑΦ και στις καλές πρακτικές για τη σχολική τους ένταξη. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που αφορούσε μια σύντομη ανασκόπηση της ΔΑΦ, αιτιολογία, επιδημιολογικά στοιχεία, τελευταίες έρευνες, με αναλυτική αναφορά στις μεθόδους παρέμβασης που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην εκπαιδευτική διαδικασία και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σχολικής ζωής.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες ακολούθησε διάλογος και προβληματισμός με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, απόψεων και παρατηρήσεων και την εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ των ΣΜΕΑΕ – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, ΕΓΛ Κομοτηνής καθώς και των ΚΕΣΥ.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους στην ημερίδα, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής κύριος Φλωρίδης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ 60 κυρία Τσικίδου καθώς και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κυρία Κωστενίδου Ιωάννα.