Ο Εθνικός Ύμνος στην ελληνική νοηματική γλώσσα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση
Στο video πρωταγωνιστούν οι μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γκανάτσας και Ελευθερία Λαζαρίδου.
«Ως πότε, παλληκάρια, να ζούμεν στα στενά, μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά, να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς, τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο ‘ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή!».
«Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21»
Με αφορμή τον εορτασμό του εθνικού ορόσημου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η ΕΡΤ μεταδίδει καθημερινά, από 1ης Ιανουαρίου 2021, ένα διαφορετικό μονόλεπτο βασισμένο σε χωρία κειμένων αγωνιστών του ’21 και λογίων της εποχής, με γενικό τίτλο «Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21».
Πρόκειται, συνολικά, για 365 μονόλεπτα, αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση, τα οποία θα μεταδίδονται καθημερινά από την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3 και την ERTWorld.
Η ιδέα, η επιλογή, η σύνθεση των κειμένων και η ανάγνωση είναι της καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ, Μαρίας Ευθυμίου.
Μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα επεισόδια και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ
«1821 Πριν και Μετά»
Επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση από το Μουσείο Μπενάκη
200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 – Προσέγγιση μέσα από την τέχνη.
Οι μαθητές των ΣΤ΄ τάξεων του 8ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν δύο τραγούδια από το έργο του Διονύσιου Σολωμού ‘’Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’’ σε μελοποίηση του Γιάννη Μαρκόπουλου, για να επικεντρωθούν στην έξοδο του Μεσολογγίου. Παράλληλα γίνεται παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής από διάσημους ζωγράφους με θεματολογία την έξοδο του Μεσολογγίου ώστε να φανεί το μέγεθος της εξέγερσης μέσα από μουσική και εικαστική προσέγγιση.
Καντάτα ελευθερίας – Το χάραμα επήρα
Πρόκειται για το Α’ σχεδίασμα από το ημιτελές έργο “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” του Διονύσιου Σολωμού, το οποίο έγραψε κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826).
«Το χάραμα επήρα Του Ήλιου το δρόμο, Κρεμώντας τη λύρα Τη δίκαιη στον ώμο Κι απ’ όπου χαράζει Ως όπου βυθά, Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι.» Παράμερα στέκει Ο άντρας και κλαίει· Αργά το τουφέκι Σηκώνει και λέει: «Σε τούτο το χέρι Τι κάνεις εσύ; Ο εχθρός μου το ξέρει Πως μου είσαι βαρύ.» Της μάνας ω λαύρα! Τα τέκνα τριγύρου Φθαρμένα και μαύρα Σαν ίσκιους ονείρου· Λαλεί το πουλάκι Στου πόνου τη γη Και βρίσκει σπυράκι Και μάνα φθονεί
Άκρα του τάφου σιωπή
Πρόκειται για το 1ο απόσπασμα του Β’ σχεδιάσματος που έγραψε στην Κέρκυρα, στα χρόνια μεταξύ 1833-1844.
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει· Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι’ η μάνα το ζηλεύει. Τα μάτια η πείνα εμαύρισε· στα μάτια η μάνα μνέει· Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει: «Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’ έχω γω στο χέρι; Οπού συ μούγινες βαρύ κι’ ο Αγαρηνός το ξέρει.»
Οι ήρωες του ’21 ζωντανεύουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Δίνουμε κίνηση στους ήρωες του ’21 (online εφαρμογή-My heritage deep nostalgia).
Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Καραϊσκάκης, Μαντώ, Παπαφλέσσας, Μπότσαρης, Ανδρούτσος, Τζαβέλλας, Νικηταράς, Πετρόμπεης, Υψηλάντης Α., Υψηλάντης Δ., Μιαούλης, Κανάρης, Πλαπούτας, Φεραίος, Μακρυγιάννης, Παππάς αλλά και ο Διονύσιος Σολωμός ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και μας συγκινούν.
Κάνε κλικ ΕΔΩ και απάντησε στις ερωτήσεις κατανόησης του παραμυθιού
Τα ελληνάκια μας μαθαίνουν ΕΔΩ (Παρουσίαση Google Slides με ερωτήσεις)