Χάρτες

Ένας διαδραστικός χάρτης για να γνωρίσουν τα παιδιά τις μεγάλες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης

Ένα εύχρηστο εργαλείο για τους μικρούς μαθητές -και όχι μόνο- μέσω του οποίου μπορούν να γνωρίσουν επιμέρους πληροφορίες για τις κυριότερες μάχες του αγώνα με πλούσιο υλικό σε εικόνες και βίντεο και έτσι να κατανοήσουν καλύτερα την πορεία αυτού, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του αυτόνομου (1826) και κατόπιν ανεξάρτητου (1830) ελληνικού κράτους.

Thinklink (κάντε κλικ στην εικόνα και κλικ σε κάθε βιβλιαράκι)

Η επανάσταση του 1821 στον χάρτη

Ένας εξαιρετικός χάρτης των γεγονότων που αφορούν την Επανάσταση του 1821, μαζί με ημερομηνίες, πρόσωπα και πληροφορίες, κατάλληλος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
*Αριστερά πάνω υπάρχουν και πληροφορίες χρήσης του χάρτη

Google Maps (κάντε κλικ στην εικόνα)

Google Maps (κάντε κλικ στην εικόνα)

Για τις μεγαλύτερες τάξεις μπορεί να σας φανεί χρήσιμος ο παρακάτω διαδικτυακός χάρτης με τα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα και τις σημαντικότερες τοποθεσίες της Ελληνικής Επανάστασης.

Google Maps (κάντε κλικ στην εικόνα)

Τοποθεσίες και Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης (Ιστορικός χάρτης)

(view.genial.ly. Κάντε κλικ στην εικόνα)

Ήταν μια φορά το ΄21…

Thinklink (κάντε κλικ στην εικόνα και κλικ σε κάθε σύμβολο)

Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή – Διαδραστική περιήγηση

(view.genial.ly. Κάντε κλικ στην εικόνα)

Τοπωνύμια Περιοχών της Λάρισας

Τα χρόνια του τουρκικού ζυγού άλλαξαν συθέμελα, όπως ήταν λογικό, πολλά πράγματα στην Ελληνική επικράτεια. Λέξεις, συνήθειες και ονόματα οικισμών παραμένουν βαθιά μέσα στο υποσυνείδητο των ελεύθερων πλέον Ελλήνων.
Η Λάρισα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1881. Όπως είναι λογικό, τα ονόματα των σημερινών οικισμών δεν θα μπορούσαν να είναι Ελληνικά κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Η αλλαγή των τουρκικών ονομάτων συνέβη πολύ αργά και σε ορισμένες περιοχές επίσημο θεωρούνταν το τούρκικο όνομα για πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση. Βέβαια, ακόμα και στις μέρες μας, οι τούρκικες ονομασίες βρίσκονται χαραγμένες στο νου των κατοίκων, με τους γηραιότερους να τις χρησιμοποιούν ακόμα.
Στον θεματικό χάρτη θα δείτε πως ονομαζόταν τα χωριά του νομού Λάρισας, επί Τουρκοκρατίας, και πότε πήραν την νέα τους ονομασία. Μια αναζήτηση στο χώρο και το χρόνο.
Google Maps (κάντε κλικ στην εικόνα)