Εκδρομή ΣΤ’ τάξης στην Αθήνα

boulh

Στις 24, 25 και 26 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 3ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της ΣΤ’ τάξης στην ΑθήναΣύμφωνα  με το πρόγραμμα της εκδρομής επισκεφτήκαμε:

Ίδρυμα Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση και διαπλαστική συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία πρασίνου στην Αθήνα, καλύπτοντας μια έκταση 210 στρεμμάτων.

Το ΚΠΙΣΝ δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με την ολοκλήρωση του έργου το παρέδωσε στην Ελληνική Κοινωνία.

Βουλή των Ελλήνων

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο στεγάζει τη Βουλή των Ελλήνων, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με θέα την Πλατεία Συντάγματος.

Το κτίριο είναι ένα νεοκλασσικό τριόροφο οικοδόμημα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Γκέρτνερ και ολοκληρώθηκε το 1843, για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν εκεί μέχρι το 1924 όταν καταργήθηκε με δημοψήφισμα η μοναρχία στην Ελλάδα.

Αν και κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης είχαν πραγματοποιηθεί αρκετές εθνοσυνελεύσεις, το πρώτο εθνικό κοινοβούλιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε το 1843, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, που υποχρέωσε το βασιλιά Όθωνα να ορίσει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος.

Το Κοινοβούλιο στεγαζόταν αρχικά στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, από το 1843 έως το 1854 και μετά ξανά από το 1875 έως το 1932. 

Μετά το 1924, όπου είχαμε την προσωρινή κατάργηση της μοναρχίας, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως μουσείο ή αυτοσχέδιο νοσοκομείο, μέχρι το Νοέμβρη του 1929 όπου η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως Κοινοβούλιο.

Η κύρια αίθουσα του Κοινοβουλίου, βρίσκεται στο εισόγειο του κτιρίου, και αποτελείται από ένα αμφιθέατρο στολισμένο με πορφυρά και λευκά μάρμαρα με χρυσά διακοσμητικά. Τα καθίσματα των ελλήνων βουλευτών είναι διατεταγμένα σε 5 ημικυκλικούς τομείς. Το Προεδρείο της Βουλής, το Υπουργικό Συμβούλιο, και οι στενογράφοι είναι τοποθετημένοι σε ξύλινες έδρες, απέναντι από τα καθίσματα των βουλευτών. Ένα μπαλκόνι – εξώστης με κιονοστοιχίες βρίσκεται στο πάνω μέρος της κύριας αίθουσας και χρησιμοποιείται ως χώρος επισκεπτών. Στο σημείο αυτό βρισκόταν και η θέση του βασιλιά κατά την περίοδο της μοναρχίας. Η γυάλινη στέγη παρέχει φως στο κτίριο όλη την ημέρα.

Το κτίριο διαθέτει δύο κύριες εισόδους, τη δυτική που βρίσκεται μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και είναι η επίσημη είσοδος του Κοινοβουλίου, και την ανατολική που βρίσκεται στην πλευρά του Εθνικού Κήπου.

BOULH1a BOULH2 BOULH3a
BOULH4 BOULH5 BOULH6
BOULH7a BOULH8a BOULH9
BOULH10 BOULH11 BOULH12
BOULH13 BOULH14 BOULH15
BOULH18 BOULH16a BOULH17a

Προεδρικό Μέγαρο

Το Προεδρικό Μέγαρο, παλαιότερα γνωστό ως Νέα Ανάκτορα, σήμερα στεγάζει την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και αποτελεί την επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πριν από την κατάργηση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, με το δημοψήφισμα του 1974, το κτήριο αποτελούσε τα επίσημα ανάκτορα των βασιλέων των Ελλήνων.

Καταλαμβάνει συνολική έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, μεγάλο τμήμα της οποίας κατέχει ο κήπος. Στην κύρια όψη του κτιρίου, επί της Ηρώδου Αττικού, βρίσκεται η επίσημη είσοδος του Μεγάρου. Η ανεπίσημη είσοδος βρίσκεται επί της Βασιλέως Γεωργίου Β΄.

Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τα γραφεία του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδος, βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, της Αθήνας, στην οδό Ηρώδου Αττικού, δίπλα ακριβώς στο Προεδρικό Μέγαρο και απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Είναι δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στην όψιμη περίοδό του, με εμφανή την επίδραση των νέων αρχιτεκτονικών ρευμάτων της Δύσης. Η όλη σύνθεση είναι λιτή και αποπνέει ένα ήρεμο κλασικό ύφος.

Από το 2019, συνεδριάζει σε αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιου Κουτσόγιωργα. Ο πρώτος Πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πριν από το 1982, το γραφείο του Πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο μέσα στο κτίριο της Βουλής. Οι Πρωθυπουργοί εξακολουθούν να έχουν γραφείο στο Κοινοβούλιο, εκτός από το επίσημο στο Μέγαρο Μαξίμου.

maksimou1 maksimou2
maksimou3 maksimou4

Παναθηναϊκό Στάδιο

Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού Σταδίου και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση γυμνικών αγώνων, αγώνων στίβου όπως θα λέγαμε σήμερα. Οι γυμνικοί αγώνες οι οποίοι διοργανώνονταν από πολύ παλιά σε χώρο μακριά από την πόλη, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα των εορτών των Παναθηναίων το 566/565 π.Χ. Όταν ο ρήτορας Λυκούργος ανέλαβε το 338 π.Χ. την ρύθμιση των οικονομικών της πόλης των Αθηνών, συμπεριέλαβε στην εκτέλεση δημοσίων έργων την ανέγερση ενός Σταδίου. Ιδεώδης χώρος κρίθηκε η χαράδρα ανάμεσα στον λόφο του Αρδηττού και το απέναντι χαμηλό ύψωμα, έξω από το τείχος της πόλης, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στις ήρεμες όχθες του Ιλισσού. Ο τόπος ήταν ιδιωτικός αλλά ο ιδιοκτήτης του Δεινίας τον παρεχώρησε για την πραγματοποίηση της ανέγερσης Σταδίου. Μεγάλα χωματουργικά έργα μεταμόρφωσαν την χαράδρα σε αγωνιστικό χώρο με τα χαρακτηριστικά του ελληνικού Σταδίου: σχήμα παραλληλόγραμμο με είσοδο από τη μία στενή πλευρά και με θέση γιά τους θεατές στα χωμάτινα πρανή των τριών άλλων πλευρών. Το Στάδιο του Λυκούργου χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στα Μεγάλα Παναθήναια το 330/329 π.Χ. για την τέλεση των γυμνικών αγώνων.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που μας πέρασε, φιλοξένησε ποικίλες εκδηλώσεις, Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης στο άθλημα της τοξοβολίας και στον τερματισμό του Μαραθώνιου δρόμου.

Ως δημιούργημα των Αθηναίων όπως υποδηλώνει το περήφανο όνομά του, Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα του νού και του σώματος.

Ζάππειο Μέγαρο

Το Ζάππειο Μέγαρο αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό. Σχεδιάστηκε από τον Θ. Χάνσεν (1874-1888). Ο Ευαγγελής Ζάππας, Έλληνας Πατριώτης και Βορειοηπειρώτης Εθνικός Ευεργέτης, είχε το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσε τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού καθώς και στην προαγωγή των τεχνών.

Το Ζάππειο Μέγαρο, για πάνω από 130 χρόνια, παρακολούθησε κάθε στιγμή της ιστορικής πορείας της πατρίδας μας και του Ελληνισμού γενικότερα. Στον περιβάλλοντα χώρο του διεξάγονται σπουδαία πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα.

Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων θέλησε να αναδείξει τις πτυχές της ιστορικής διαδρομής που σχετίζονται τόσο με τις Ολυμπιακές δραστηριότητες, όσο και ευρύτερα με την συνολικότερη πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας, να εκπληρώσει τους σκοπούς του Κληροδοτήματος και να συνδράμει στην εμψύχωση της βιομηχανίας, της οικονομίας της χώρας, καθώς και του πολιτισμού.

Εικονική περιήγηση ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικονική περιήγηση ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Εθνικός Κήπος

Ο Εθνικός Κήπος, είναι ένα σπουδαίο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα (αγγλικού ρυθμού), που έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του. Η αίσθηση του φυσικού τοπίου, η παρουσία του πολύπλοκου ελικοειδούς δικτύου μονοπατιών, οι φυτικές ενότητες, η έντονη παρουσία του νερού, τα μικρού μεγέθους παρτέρια με ανθόφυτα ή χλοοτάπητες, οι ιστορικές φυτεύσεις του, κυριαρχούν έως σήμερα και δημιουργούν μια όαση στο κέντρο της Αθήνας , ένα σημαντικό πόλο έλξης μικρών και μεγάλων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Η εξέλιξη και η πορεία του συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και με την ανάπτυξη της Αθήνας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και η σπουδαιότητα του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1839 και θεωρείται το πιο πετυχημένο έργο της Βασίλισσας Αμαλίας. Είναι ο μοναδικός ιστορικός κήπος της χώρας και ο πρώτος διαμορφωμένος χώρος πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας και στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του, αποτελούσε τον κήπο του Παλατιού (σημερινό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων). Το 1923 χαρακτηρίστηκε κρατικός και το 1927 ιδρύθηκε το ΝΠΔΔ « Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών – Εθνικός Κήπος», το οποίο λειτούργησε έως το 2004. Έκτοτε, και για συνολικά 95 χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων έχει την ευθύνη διαχείρισης του Εθνικού Κήπου. Το 2011 ο Κήπος χαρακτηρίστηκε επισήμως Ιστορικός Τόπος βάσει σχετικής απόφασης του Υπ. Πολιτισμού (ΦΕΚ τ. ΑΑΠ 49/23.03.2011).

Παλιά Βουλή – Εθνολογικό Μουσείο

Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής στέκεται περήφανο στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη και βρίσκεται στο ίδιο σημείο που ο τραπεζίτης Κοντόσταυλος είχε χτίσει το 1832 την πολυτελή του βίλα. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας, εκεί φιλοξενήθηκε ο Βασιλιάς Όθωνας για δύο χρόνια. Όταν το βασιλικό ζεύγος εγκαταστάθηκε σε άλλη οικία στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οικία Κοντόσταυλου παρέμεινε κλειστή.

Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 στο κτίριο συνήλθε η Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Λίγους μήνες μετά, μια πυρκαγιά το κατέστρεψε πλήρως και έτσι ανατέθηκε στο Γάλλο αρχιτέκτονα Florimond François Boulanger η εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία κτιρίου με δύο αμφιθέατρα προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή των Ελλήνων. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το 1858 αλλά διεκόπησαν λίγο μετά λόγω έλλειψης πόρων. Συνεχίστηκαν μετά την έξωση του Όθωνα με τις αναθεωρήσεις που σχεδίασε και εκτέλεσε ο Έλληνας αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος.

Τελικά, το απλούστερο από τα αρχικά σχέδια νεοκλασικό κτίριο ολοκληρώθηκε το 1875 και από τότε μέχρι το 1935 στέγαζε τη Βουλή. Στη συνέχεια φιλοξένησε το υπουργείο Δικαιοσύνης και το 1961 ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Ελλάδος.

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά, καθώς και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.

Στις εκθεσιακές του ενότητες συγκαταλέγονται ακόμη αναθηματικά και ψηφισματικά ανάγλυφα, πήλινα αντικείμενα όπως αγγεία, ειδώλια και ανάγλυφα καθώς και άλλα είδη μικροτεχνίας όπως χάλκινα αναθηματικά ειδώλια και σκεύη.

Ένα μέρος των γλυπτών χάλκινων αντικειμένων και αγγείων, μεταφέρθηκαν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φυλάσσονταν. Τα ενεπίγραφα έργα (βάσεις αναθημάτων, τιμητικά ψηφίσματα, κατάλογοι των αναθημάτων της θεάς Αθηνάς, οικοδομικές επιγραφές του Ερεχθείου) μεταφέρθηκαν από το Επιγραφικό Μουσείο και τα νομίσματα (”θησαυροί”) από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών. Σημαντικό είναι το κενό στο Μουσείο Ακρόπολης των πρωτότυπων γλυπτών του Παρθενώνα, που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά Μουσεία και Πανεπιστημιακές συλλογές (Βρετανικό Μουσείο, Λούβρο κ.α.).

Το Μουσείο Ακρόπολης και οι δραστηριότητές του είναι άρρηκτα δεμένα με τον αρχαιολογικό χώρο και τα έργα αναστήλωσης που εκτελούνται στα μνημεία του βράχου και των κλιτύων της Ακρόπολης.

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Acropolis Museum Kids

Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού “Ελληνικό Κόσμος”. Παρακολούθηση προγράμματος “Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη”

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά προγράμματά του. Βρίσκεται στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης, και η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς.

Είναι ένας πολυχώρος όπου οι επισκέπτες βιώνουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης. Στους χώρους του πραγματοποιείται ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.

Με όχημα την πιο σύγχρονη τεχνολογία η περιήγηση στην ελληνική ιστορία μετατρέπεται σε αληθινή εμπειρία! Οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα προσφέρουν ένα νέο τρόπο διάδοσης της ιστορικής πληροφορίας, όπου το κοινό συμμετέχει ενεργά, διερωτάται, παρεμβαίνει και διαμορφώνει την πορεία εξέλιξης των δρώμενων.

Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή

Μπείτε στη «ΘΟΛΟ» και ταξιδέψτε στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., όπου θα δείτε να ανασυντίθενται μπροστά στα μάτια σας με κάθε λεπτομέρεια όλα τα κτίρια που βρίσκονταν στον «Ιερό Βράχο» στην πραγματική τους κλίμακα και τις διαστάσεις.

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ο θεατής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα πιο περίπλοκα, από αρχιτεκτονικής άποψης, κτίρια της Ακρόπολης, όπως τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο, τον Ναό της Απτέρου Νίκης, τα Προπύλαια, αλλά και τα αγάλματα που τα διακοσμούσαν σε 3D και στα φυσικά τους χρώματα, όπως ήταν την εποχή που δημιουργήθηκαν.

Παράλληλα, παρουσιάζονται ναοί και αγάλματα τα οποία δεν διασώζονται μέχρι σήμερα όπως το Αρρηφόριον, το Ιερό του Διός Πολιέως, το Ιερό της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, η Χαλκοθήκη, ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς κ.ά.

Ομάδες ειδικών, ζωγράφοι, 3D modelers, προγραμματιστές και αρχαιολόγοι ανέπτυξαν τα τρισδιάστατα μοντέλα κάθε κτιρίου. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσάρμοσαν την προβολή για τις ανάγκες της «ΘΟΛΟΥ» και με τη βοήθεια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη προσφέρουν στους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» μία ακόμα συγκλονιστική εμπειρία, όπου ο θεατής περιηγείται ανάμεσα στους υπέρλαμπρους ναούς, μαθαίνοντας για την ιστορία του Ιερού Βράχου, χάρη στη συναρπαστική ξενάγηση που γίνεται «ζωντανά» από τους Μουσειοπαιδαγωγούς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Πανηγυρική παρέλαση Ευζώνων (Μνημείο αγνώστου στρατιώτη, πλατεία Συντάγματος)

Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του τείχους που πλαισιώνει τη Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το σημείο του τείχους είναι σκαλισμένη η αναπαράσταση ενός νεκρού στρατιώτη και περιστοιχίζεται από αποσπάσματα από τον περίφημο Επιτάφιο του Περικλή.

Η σκαλιστή τοιχογραφία είναι έργο του Κώστα Δημητριάδη και αναπαριστά ένα νεκρό έλληνα στρατιώτη του 5ου αιώνα π.Χ. που έπεσε μαχόμενος στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα. Αριστερά και δεξιά του στρατιώτη είναι χαραγμένα τα ονόματα όλων των ιστορικών μαχών στις οποίες πήραν μέρος οι Έλληνες στρατιώτες, με τελευταία αυτή της Κύπρου το 1974. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αθήνα.

Το σώμα των Ευζώνων (που σημαίνει καλοντυμένος) δημιουργήθηκε από το βασιλιά Όθωνα, για να αποτελέσει την προσωπική φρουρά της βασιλικής οικογένειας. Οι στολές τους βασίζονται στις παραδοσιακές φορεσιές του 19ου αιώνα των ελλήνων της νότιας Ελλάδας. Tο κόκκινο φέσι συμβολίζει την αιματοχυσία τηε επανάστασης του 21 κατά των Τούρκων, τα μαύρα κρόσια τα δάκρυα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής και οι 400 πιέτες της φούστας τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους.

Κάθε μία ώρα, οι Εύζωνες εκτελούν την περίφημη “αλλαγή της φρουράς” στο Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Δυό νέοι εύζωνες ξεκινούν με αυστηρό βηματισμό από τους στρατώνες τους που βρίσκονται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και έρχονται μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να πάρουν τη θέση των συναδέλφων τους.

Οι εύζωνες που μέχρι εκείνη τη στιγμή στέκονταν ακίνητοι φρουρώντας το μνημείο, αρχίζουν έναν εντυπωσιακό βηματισμό με τέντωμα των άκρων τους που αποτελεί εξαιρετικό θέαμα. Τον ίδιο βηματισμό ακολουθούν και οι εύζονες που πρόκειται να τους αντικαταστήσουν. Όταν τελειώσει η παράσταση που διαρκεί περίπου 15 λεπτά, οι νέοι εύζωνες βρίσκονται στη θέση τους ακίνητοι για να φρουρούν το μνημείο, ενώ οι κουρασμένοι συνάδελφοί τους επιστρέφουν με βηματισμό πίσω στο στρατώνα τους για ανάπαυση.

Στις 11.00 το πρωί κάθε Κυριακής, η τελετή αλλαγής της φρουράς είναι τόσο περίτεχνη που πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται για να την απολαύσει.

Ιερός Βράχος της Ακρόπολης

Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας και υπήρξε το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό κατά την αρχαιότητα αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης. Ο βράχος της Ακροπόλεως μαζί με τα μνημεία της αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης ενώ επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.

Προπύλαια
Η είσοδος της Ακρόπολης άρχισε να χτίζεται το 436 π.Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, με σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή. Το οικοδόμημα διαιρείται σε τρία μέρη. Στο κέντρο βρίσκεται ένα ναόσχημο- μακρύ κτίσμα με ψηλό αέτωμα και όψη δωρικού ναού. Δεξιά και αριστερά από αυτό είναι χτισμένες από μία πτέρυγα που μοιάζουν με δωρικούς ναούς χωρίς αέτωμα. Το κεντρικό οικοδόμημα είναι κάτι το μοναδικό στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Έξι κίονες δωρικού ρυθμού κοσμούν την πρόσοψη. Οι κίονες λεπταίνουν όσο προχωρούν από τη βάση προς την κορυφή. Πάνω σ’ αυτούς στηριζόταν ένα αέτωμα χωρίς διακόσμηση. Ο κύριος χώρος διαιρείται σε τρία κλίτη με δύο σειρές από ιωνικούς κίονες (τρεις σε κάθε πλευρά).

Τα Προπύλαια δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το 431 π. Χ, με την αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι εργασίες σταμάτησαν. Ενώ με τον θάνατο του Περικλή το 429 π. Χ, οι διάδοχοί του στην εξουσία δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου.

Ναός της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης
Είναι ένας μικρός μαρμάρινος ναός, που άρχισε να χτίζεται μεταξύ 427-424 π.Χ. με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη. Είναι τετράστυλος ναός ιωνικού ρυθμού, χτισμένος πάνω σε μία κρηπίδα με τέσσερις βαθμίδες. Δεν έχει πρόναο. Μέσα στον σηκό του υπήρχε άγαλμα της Αθηνάς Νίκης, που κρατούσε στο αριστερό χέρι περικεφαλαία και στο δεξί ρόδι. Η ζωφόρος και τα αετώματα του ναού είχαν γλυπτές παραστάσεις.

Γύρω στο 421 – 415 π.Χ., ο ναός περιβλήθηκε με ένα συνεχές θωράκιο ύψους 1,05 μ., που στην εξωτερική του όψη παρίστανε ανάγλυφες Πτερωτές Νίκες την ώρα που προετοιμάζουν θυσία για την Αθηνά. Το 1687, οι Τούρκοι διέλυσαν τον ναό και με τα αρχιτεκτονικά του μέλη ενίσχυσαν τις οχυρώσεις τους.

Παρθενώνας
Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και πιο επίσημο οικοδόμημα του ιερού βράχου της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση του ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.Χ και ολοκληρώθηκαν το 438 π.Χ. από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη.

Είναι ναός δωρικού ρυθμού με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές. Οι κίονες έχουν ύψος 10,5 μ. και πάνω τους στηρίζεται ο θριγκός (επιστύλια), οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα. Ο σηκός ήταν χτισμένος ολόκληρος με μαρμάρινες πέτρες σε οριζόντιες σειρές και σε καθεμία στενή πλευρά είχε από έξι δωρικούς κίονες, οι οποίοι τον χώριζαν σε δύο μέρη: τον κυρίως ναό και τον οπισθόδομο. Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων.

Ο κυρίως ναός στο εσωτερικό του χωριζόταν σε τρία μέρη· αυτό γινόταν με δύο κάθετες δωρικές κιονοστοιχίες. Το μεσαίο από τα τρία μέρη ήταν το πλατύτερο και σ’ αυτό ήταν στημένο πάνω σε βάθρο το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς. Οι 92 μετόπες εσωτερικά ήταν ανάγλυφες και παρίσταναν διάφορα μυθολογικά θέματα: Γιγαντομαχία, Αμαζονομαχία, Κενταυρομαχία και επεισόδια από την άλωση της Τροίας.

Ερέχθειο
Κατά τη μυθολογία, στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι, όμως, θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τούς αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη. Έτσι χτίστηκε το πιο ιδιόμορφο από τα οικοδομήματα της Ακρόπολης από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδίου. Στο σημείο αυτό, κατά τη μυθολογία, είχε την κατοικία του ο βασιλιάς Ερεχθέας, που αργότερα ταυτίστηκε με τον Ποσειδώνα. Γι’ αυτό και ο ναός πήρε το όνομά του από το μυθολογικό αυτό βασιλιά της Αθήνας. Ο ναός χτίστηκε μεταξύ 425 και 405 π. Χ. από τον Καλλίμαχο.

Εσωτερικά, ο ναός ήταν χωρισμένος σε δύο μέρη. Το ανατολικό μέρος προς την πρόσοψη ήταν της Αθηνάς, το άλλο του Ποσειδώνα. Στο ιερό της Αθηνάς βρισκόταν το ξόανό της, ένα άγαλμά της, δηλαδή, κατασκευασμένο από ξύλο ελιάς, για το οποίο πίστευαν ότι είχε πέσει από τον ουρανό. Στο ιερό του Ποσειδώνα, όπου κατεβαίνει κανείς με δώδεκα σκαλοπάτια, η ξηλωμένη σ’ ένα σημείο στέγη και οι τρεις τρύπες στο βράχο του δαπέδου, προκλήθηκαν από το χτύπημα της τρίαινας του θεού, όπως πίστευαν οι αρχαίοι. Το πιο γνωστό, όμως, μέρος του Ερεχθείου είναι οι Καρυάτιδες. Οι Καρυάτιδες ήταν όμορφες κόρες από τις Καρυές της Λακωνίας. Πρόκειται για ένα σκεπαστό μπαλκόνι, του οποίου η στέγη στηρίζεται όχι σε κίονες, αλλά σε έξι αγάλματα Κορών εξαιρετικής τέχνης.

Βραυρώνιο
Ήταν ένα από τα πιο παλιά ιερά της Ακρόπολης. Χτίστηκε, ίσως, το 459 π.Χ και λείψανά του σώζονται στη ΝΑ γωνία των Προπυλαίων. Ήταν αφιερωμένο στη Βραυρωνία Αρτέμιδα. Το περίεργο είναι, ότι ο ναός ήταν χτισμένος κατά εννέα σκαλάκια πιο ψηλά από τα υπόλοιπα τα κτίσματα. Ήταν μικρότερο ιερό, χωρίς την μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια των λοιπών ιερών οικοδομημάτων. Η Βραυρωνία Άρτεμις, στο όποιο ήταν αφιερωμένος, λατρευόταν, κυρίως, από τις γυναίκες και τις παρθένες της Αττικής. Ονομάστηκε έτσι από τον Αττικό δήμο της Βραυρώνας, κοντά στο σημερινό Μαρκόπουλο. Επίσης, το ιερό είχε ασυνήθιστο τραπεζοειδές σχήμα και δεν περιελάμβανε έναν τυπικό ναό αλλά αντί για σήκο είχε μια στοά.

Αρρηρόφοριον
Ήταν τετράγωνο κτίσμα στο βορειοδυτικό μέρος της Ακρόπολης. Ήταν ο τόπος κατοικίας των δύο Αρρηφόρων, δύο κοριτσιών ηλικίας 7-11 ετών, που επιλέγονταν κάθε χρόνο για να υφάνουν τον Πέπλο της Αθηνάς με τον οποίο κάλυπταν το ξόανο της θεάς κατά τη γιορτή των Παναθηναίων. Επίσης, κατά τη διάρκεια των Αρρηφορίων, κουβαλούσαν τα Ιερά Σκεύη.

Ο Ναός της Ρώμης και του Αυγούστου
Ο ναός αυτός ήταν αφιερωμένος στην Ρώμη και στον πρώτο αυτοκράτορά της Οκταβιανό Αύγουστο. Χτίστηκε στα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ., μετά το 27 π.Χ., οπότε ο Οκταβιανός είχε πάρει τον τίτλο του Αυγούστου. Είναι πιθανό ότι οι Αθηναίοι τον κατασκεύασαν ώστε να έχουν την ευμένεια του αυτοκράτορα, σε μία περίοδο πολιτικά δύσκολη για τις σχέσεις Αθήνας-Ρώμης. Πιθανότερη χρονολογία κατασκευής του είναι το 17-10 π.Χ. Όλος ο ναός ήταν κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο.

 

AKROPOLI1 AKROPOLI2 AKROPOLI4
AKROPOLI5 AKROPOLI6 AKROPOLI7

* Ενημέρωση για την τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα-Βουλή των Ελλήνων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας

Σύμφωνα με την Πράξη 4/30-10-2023, η διοργάνωση της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα – Βουλή των Ελλήνων κατακυρώθηκε στο Γραφείο Τουρισμού «GASSI HOLIDAYS».

Ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ανοίχτηκαν οι προσφορές των πρακτορείων για την συγκεκριμένη εκδρομή, μετά από προκήρυξη, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τα ενδιαφερόμενα πρακτορεία ήταν τρία (3). Οι λόγοι για τους οποίους η εκδρομή ανατέθηκε στο πρακτορείο «GASSI HOLIDAYS» ήταν οι εξής:

  1. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης και επιπλέον επιβεβαιώσαμε τηλεφωνικώς την διαθεσιμότητα των δωματίων του ξενοδοχείου DIVANI ACROPOLIS 5* που συμφωνήσαμε με την υπεύθυνη των κρατήσεων του ξενοδοχείου.
  2. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου είναι η καλύτερη και αυτή που εξαρχής ζητούσαμε στην προκήρυξη.
  3. Η πρότερη καλή συνεργασία μεταξύ του πρακτορείου και του σχολείου και η συνεχιζόμενη καλή συνεργασία, η οποία βασίζεται και πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. σε σχέση με τους ελέγχους από την Τροχαία.
  4. Η αξιοπιστία του πρακτορείου.