Η ελιά η «τιμημένη» στην αυλή του σχολείου μας!!!

Την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, τα τμήματα Δ1, Δ2 καλέσαμε τη γεωπόνο, κυρία Κοκόζογλου Σούλα στο σχολείο μας στα πλαίσια της «Ευέλικτης Ζώνης» με θέμα : η ελιά η «τιμημένη»

ΕΛΙΑ 001Μας μίλησε για την ελιά και γνωρίσαμε πολλά για το πολύτιμο αυτό δέντρο. Στην συνέχεια με τη βοήθειά της φυτέψαμε τη δικιά μας ελιά στην αυλή του σχολείου μας.

ΕΛΙΑ 007ΕΛΙΑ 010ΕΛΙΑ 011

 

ΕΛΙΑ 013

Ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτό μας το μαρτυράει ο μύθος της διαμάχης της Αθηνάς με τον Ποσειδώνα. Η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της στο έδαφος και ξεφύτρωσε η ελιά. Νίκησε λοιπόν στον διαγωνισμό, αφού το δώρο της το εκτίμησαν περισσότερο οι Αθηναίοι και έδωσαν στην πόλη τους το όνομά της. Από τότε οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν την ελιά.
Η ελιά ευδοκιμεί σε περιοχές που η θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από -50C. Ανθοφορεί τον Μάιο, κλαδεύεται τον Μάρτιο σε σχήμα ανάποδης ομπρέλας, καρποφορεί Οκτώβριο με Νοέμβριο και μαζεύουμε τότε τον καρπό. Μετά το μάζεμα πρέπει να ρίξουμε λίπασμα, γιατί το δέντρο δούλεψε πολύ για να μας δώσει τους καρπούς του, κουράστηκε και έχει ανάγκη από τροφή.
Τα άνθη της ελιάς είναι άσπρα και μοιάζουν με τσαμπάκια. Τα φύλλα της είναι σαρκώδη για να κρατούν την υγρασία και μοιάζουν με λόγχη.
Το έντομο που απειλεί την ελιά είναι ο δάκος. Τρυπάει τον καρπό και όταν τον τρώμε είναι πικρός. Για να παγιδεύσουν τον δάκο οι ελαιοπαραγωγοί κρεμούν στα κλαδιά κίτρινα φαναράκια που περιέχουν νερό, ζάχαρη και αμμωνία.
Η ελιά είναι για τον άνθρωπο είναι πολύ χρήσιμη. Τρώμε τους καρπούς της και παίρνουμε το πολύτιμο ελαιόλαδο που είναι απαραίτητο για την υγεία μας.ΕΛΙΑ 012 260px-Elia
Ευχαριστούμε, κυρία Σούλα για την επίσκεψή σας, στο σχολείο μας και τη βοήθεια σας!!!

Οι μαθητές των τμημάτων, Δ1 και Δ2

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων