ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 2019-2020

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020
Δ/ντής Σχολείου: Τσιάτσιας Κωνσταντίνος ΠΕ 70
Τμήμα Ένταξης: Νικολαΐδου Ειρήνη Ζωή ΠΕ 71
Παράλληλη Στήριξη: Μπλατσιώτη Μαρία ΠΕ 70
Παράλληλη Στήριξη: Σενικίδου Σοφία ΠΕ 70
Παράλληλη Στήριξη: Κεχαΐδου Ισμήνη ΠΕ 71
ΤΜΗΜΑΤΑ
Α1: Καρασαρλίδου Γεωργία
Α2: Δαμιανίδου Βασιλική
Β1: Πέτκογλου Κυριακή
Β2 : Ίντου Πετρούλα
Γ1: Μαραντίδου Παρθένα
Γ2: Γκέκας Αστέριος
Δ1 Κρυσταλλίδου Αθανασία
Δ2: : Στεφανίδου Ιωάννα
Ε1: Μπαλουκτσή Πολυξένη
Ε2: Τσιτλακίδου Κωνσταντινιά
Στ1: Σιώνη Ευαγγελία
Στ2: Αναγνωστοπούλου Νίκη–Υποδιευθύντρια
Ολοήμερο (υπεύθυνη) Παυλίδου Σοφία και Ιωαννίδου Γεσθημανή
Εκπαιδευτικοί Φυσική Αγωγής: Σιάγας Νικόλαος, Αντωνιάδης Θεόδωρος
Εκπαιδευτικοί Αγγλικών: Βέττα Ζωγραφία, Αποστολίδου Κυριακή
Εκπαιδευτικός Μουσικής: Γκίνη θεοδώρα ΠΕ 70
Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής: Αμπεριάδου Ευαγγελία
Εκπαιδευτικός Εικαστικών: Γρόση Μαρία
Εκπαιδευτικός ΤΠΕ: Μαργαριτίδης Ηλίας
Εκπαιδευτικός Γερμανικών: Τσαβδαρίδου Πολυξένη
Διοικητικό έργο: Αγαθαγγελίδου Ελπίδα

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»
Στις 29-11-2019 παρακολουθήσαμε την παράσταση με την Πέμπτη τάξη του σχολείου μας. Μια παράσταση ύμνο στη διαφορετικότητα, στην απλότητα, στην αλήθεια και στην ανθρωπιά. . Η αίθουσα στην Μονή Λαζαριστών κατάμεστη από μαθητές κάθε ηλικίας και όμως υπήρχε η απόλυτη σιωπή. Οι ηθοποιοί άψογοι και κυρίως ο νεαρός πρωταγωνιστής της ,ο Βασίλης Ντάρμας, που μας προσέφερε μια ανεπανάληπτη και συγκλονιστική ερμηνεία.
Μια ερμηνεία που δεν έχω δει παρόμοιά της τόσα χρόνια στο θέατρο και ένα έργο, που κάλλιστα μπορώ να το χαρακτηρίσω, ως ένα από τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.
Ο Βασίλης Ντάρμας υποδύεται ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, με εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά και δύσκολη κοινωνική προσαρμογή, που δεν του αρέσει να τον χαρακτηρίζουν ως παιδί με «ειδικές ανάγκες», αλλά ζητά την αποδοχή από τους άλλους όπως είναι.
Παιδί χωρισμένων γονιών, αποφασίζει να ερευνήσει και να βρει τον ένοχο που δολοφόνησε το σκύλο της γειτόνισσάς του. Όμως η αστυνομική έρευνα είναι μόνο η αφορμή και ερευνώντας ανακαλύπτει τρομερά κρυμμένα μυστικά, που του αλλάζουν τη ζωή. Δείχνοντας απίστευτο θάρρος κι επιμονή αποφασίζει να αντιμετωπίσει μόνος τις δυσκολίες, ψάχνοντας να βρει λύση και στην έρευνά του, αλλά και στο προσωπικό του πρόβλημα.
Το έργο, μας προσφέρει έναν τρόπο να δούμε τη ζωή και τις αξίες της μέσα από τα μάτια ενός «διαφορετικού» ανθρώπου, που όμως έχει τις ίδιες ανάγκες με όλους τους άλλους κι αναζητά τη χαρά και την αναγνώριση της αξίας του. Ένα έργο συγκλονιστικό, μάθημα για όλους μας και κυρίως για τα νέα παιδιά

Η φωτογραφία από την συζήτηση που ακολούθησε την παράσταση με τους ηθοποιούς.

«Εγώ ο Μότσαρτ»

Την Πέμπτη,28 Νοεμβρίου τα τμήματα των τάξεων της δευτέρας, τρίτης και τετάρτης επισκέφτηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσουν την παιδική,μουσική παράσταση του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος ¨Εγώ ο Μότσαρτ » στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου.
Μέσα από ένα ευφάνταστο κείμενο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το συνθέτη Wolfgang Amadeus Mozart και να ακούσουν ζωντανά τις συνθέσεις του από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Ο Μότσαρτ και η αδερφή του Νάνερλ παρουσιάζουν επί σκηνής κάποια από τα έργα του που έχουν χαρακτηριστεί σταθμοί στη μουσικοί του πορεία και αποκαλύπτουν στα παιδιά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν.

Μια καταπληκτική παράσταση για τους μαθητές μας , ένα υπέροχο διαδραστικό μουσικό ταξίδι που βοηθάει στο να δημιουργήσουν τα παιδιά μία πρώτη εικόνα για τον Μότσαρτ ακούγοντας τη μουσική του και μαθαίνοντας γι’ αυτόν.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου!

Την Τετάρτη,23Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική επίσκεψη για την καινούρια σχολική χρονιά,  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δευτέρας και της Τρίτης τάξης. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.
Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013, στην Λεπτοκαρυά του νομού Πιερίας.
Το Μουσείο δημιουργήθηκε με την συνεργασία του Γεωλογικού τμήματος του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  της Θεσσαλονίκης.
Στο Μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον Γεωλογικό Χρόνο ,όπως και τα απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας. Είναι ένα καταπληκτικό Μουσείο που φιλοξενεί μια όμορφη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων  της περιοχής του Ολύμπου.
Το Μουσείο είναι «ανοιχτού τύπου» δηλαδή ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ όπου  είχαμε τη δυνατότητα να αγγίξουμε τα διάφορα κρύσταλλα και απολιθώματα .
Ακόμη γίναμε και μικροί ανασκαφείς. Σκάψαμε σε πρότυπα ανασκαφικά σκάμματα για να βρούμε διάφορα απολιθώματα, κρύσταλλα και πετρώματα και έπειτα να τα αναγνωρίσουμε συγκρίνοντας τα με αυτά που υπάρχουν στο Μουσείο.
Επίσης υπήρχε και αίθουσα με έκθεση  ζωγραφικής με θέμα τη ζωή του Μέγα Αλέξανδρου.

Περάσαμε καταπληκτικά!!!

Λήξη χρονιάς στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας!!!

Ήταν πολλά αυτά που παρακολουθήσαμε στην τελετή λήξης. Μαθητές και μαθήτριες μας συγκίνησαν με τα τραγούδια τους, τα χορευτικά τους και τα θεατρικά τους .Οι γιορτές μας είχαν κέφι, τραγούδι, χαρά, παιδικά δυνατά γέλια, συγκίνηση και πολλά μηνύματα.
Ας ξεκινήσουμε από τα τμήματα: Α1, Γ1, Γ2, Δ1, Δ2, ΣΤ1, ΣΤ2, που μας συγκίνησαν βαθιά με τα τραγούδια τους στα αγγλικά με θέμα «Αυτισμός». Την παρουσίαση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Βέττα Ζωγραφία (αγγλικών) και Νικολαΐδου Ράνια (ειδικής αγωγής). Στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν μικρούς και μεγάλους που παραβρέθηκαν στο χώρο της γιορτής και να τους  μεταφέρουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για ένα καλύτερο αύριο για τα αυτιστικά άτομα.
Και τα μικρά μας γιόρτασαν. Από το τμήμα Β1 παρακολουθήσαμε το θεατρικό σκετς:  «Αχ! Αυτές οι ηλιαχτίδες!» με την επιμέλεια της δασκάλας τους Κρυσταλλίδου Νάνσυς και από το τμήμα Β2 το θεατρικό έργο : «Η Κυρά  φύση και τα παιδιά της» με την επιμέλεια του δασκάλου τους  Γκέκα Στέργιου. Το τμήμα Δ1 τραγούδησε τραγούδια  από το εξαιρετικό μουσικό έργο «Εδώ Λιλιπούπολη» με την επιμέλεια της μουσικού μας Κουκουλέτσου Καλλιόπης.
Το τμήμα  Ε1 παρουσίασε το θεατρικό έργο: «Ο Πόλεμος των γενεών» με την επιμέλεια της δασκάλας τους Στεφανίδου Γιάννας. Το τμήμα Ε2 παρουσίασε το θεατρικό σκετς «Το Παγκάκι της γειτονιάς» με την επιμέλεια της  δασκάλας τους Αναγνωστοπούλου Νίκης.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν από τους μαθητές της Στ τάξης. Μας αποχαιρέτησαν και μας παρουσίασαν τη γιορτή της αποφοίτησής τους  μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς. Μας ταξίδεψαν στα  έξι μαθητικά τους  χρόνια που πέρασαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκύδρας  γεμάτα μαθήματα… διαλείμματα… γιορτές… παιχνίδια… εκδρομές… παρέες… γεμάτες πρόσωπα αγαπημένα, φιλίες παντοτινές… και όχι μόνο… συγκινήσεις ,χαρές , λύπες, αγάπες, ταξίδευαν μαζί τους και το πιο σημαντικό… το ταξίδι συνεχίζεται!!!!!  Κοντά τους και οι δασκάλες τους Μπαλουκτσή Πολυξένη, Σιώνη Ευαγγελία και Τσιτλακίδου Κωνσταντίνα που βοήθησαν με την συνεργασία τους.
Η εκδήλωση της Έκτης τάξης  πλαισιώθηκε από τραγούδια που επιμελήθηκε η μουσικός του σχολείου μας Καλλιόπη Κουκουλέτσου και από παραδοσιακούς χορούς που επιμελήθηκε η γυμνάστρια μας Λαμπρίδου Μαρία και έκλεισε με το παραδοσιακό συρτάκι. Μετά το τέλος της γιορτής ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε  αναμνηστικά στους μαθητές της ΣΤ τάξης. Επίσης πολύτιμη ήταν και η συμβολή της εκπαιδευτικού  Τσακίρη Γεωργίας για τις εικαστικές δημιουργίες της.

Να είστε καλότυχα κι ευτυχισμένα!!!
Καλό Καλοκαίρι!!!

 

Το βιβλίο γιορτάζει …

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου,στα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.
Μια όμορφη εκδήλωση έγινε στο σχολείο μας από την εκπαιδευτικό Ελπίδα Αγαθαγγελίδου σε συνεργασία με τα τμήματα Ε2 και Στ3 και τις δασκάλες τους Κωνσταντίνα Τσιτλακίδου , Νίκη Αναγνωστοπούλου και Ζωγραφία Βέττα (δασκάλα αγγλικής γλώσσας) για να τιμήσουμε το βιβλίο.

Όπως  είπαν τα παιδιά, το βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο γιατί σε ταξιδεύει σε άλλες χώρες!!!Σε κάνει να κλαις,να γελάς ,να τραγουδάς,να κοιμάσαι!!!Μέσα απ’ τις σελίδες του πετάς ή ονειρεύεσαι,πας  χιλιάδες  χρόνια  πιο πίσω ή πιο μπροστά!!!Ένα καλό βιβλίο θες να το διαβάζεις ξανά και ξανά και πολλές φορές δεν το χορταίνεις!!!Είναι φανταστικό να διαβάζεις βιβλία!!!

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

 

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αυτισμού, η εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής του σχολείου μας, Ράνια Νικολαΐδου, ρώτησε τους μαθητές των μεγάλων τάξεων τι γνωρίζουν για τον «αυτισμό». Μέσα από τον διάλογο που είχε μαζί τους, ενημερώθηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν και έμαθαν πως είναι παιδιά  που δυσκολεύονται στην συμπεριφορά και στην επικοινωνία. Έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο, μπερδεύονται με τις λέξεις, δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν. Είναι καλύτερο να τους δείξεις κάτι, παρά να το πεις. Οι πολλές επαναλήψεις και η υπομονή μαζί τους, τα βοηθούν να μαθαίνουν καλύτερα! Γι’ αυτό το λόγο έχουν ανάγκη στήριξης από ειδικούς γιατρούς, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, από παιδαγωγούς και τους γονείς τους.

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ!

Το πολυαγαπημένο παιδικό παραμύθι του Κάρολ Λιούις με τίτλο “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” παρακολούθησε το σχολείο μας, στις 8 Μαρτίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια. Η Αλίκη, ο Άσπρος Κούνελος, ο Καπελάς, η Κόκκινη Βασίλισσα, οι αστείοι Τουιντλιντάμ και Τουιντλιντί και ο Χάμπτι Ντάμπτι μας χάρισαν στιγμές μαγείας και συγκίνησης.
Ποια είναι η Αλίκη; Είναι ένα κορίτσι. Είναι όλοι μας. Η Αλίκη είμαστε εμείς.
Ποια είναι η Χώρα των Θαυμάτων; Είναι μια χώρα μαγική όπου όλα ανατρέπονται. Είναι ο ιδανικός κόσμος που ονειρεύονται τα παιδιά. Εκεί όπου όλα είναι πιθανά κι όλα μπορούν να συμβούν, αρκεί να ονειρεύεσαι.
Η Αλίκη, που ακολουθώντας τον Κούνελο στην τρύπα του και περνώντας μέσα από τον καθρέφτη θα ζήσει μια τρελή περιπέτεια, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή …2018

 

Την Παρασκευή 21-12-2018,τελευταία μέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν στους γονείς τους τη γιορτή των Χριστουγέννων με θεατρικά σκετσάκια, τραγούδια, παραδοσιακά κάλαντα και ποιήματα.Συμμετείχαν τα τμήματα της Πρώτης και Δευτέρας τάξης στα ποιήματα και θεατρικά με τους δασκάλους τους Ίντου Πετρούλα και Γκέκα Στέργιο. Τα παιδιά της χορωδίας από την Τετάρτη Τάξη συνόδευσε η δασκάλα της μουσικής κ.Καλλιόπη Κουκουλέτσου. Συμμετείχαν στη λαμπερή γιορτή και μαθητές από την Έκτη τάξη τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα γαλλικά τραγούδια με τη συνοδεία της δασκάλας, κυρίας Ελπίδας Αγαθαγγελίδου.
Ευχαριστούμε θερμά και τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που βρίσκεται πάντα δίπλα στο σχολείο στηρίζοντας τις προσπάθειές του.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους !