Οδηγίες για την επαναλειτουργία του σχολείου

logotipo

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

με την με αρ. πρωτ.  63417/ΓΔ4/26/5/2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. δίνονται οδηγίες για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτές:

α) για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών/τριών. Για τον σκοπό αυτό, δε θα πραγματοποιείται η συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία (ενημέρωση, προσευχή) θα πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Για τον ίδιο λόγο παρακαλείσθε να αποφεύγετε τον συνωστισμό στις δύο εισόδους/εξόδους του σχολείου.

β) Οι σχολικές αίθουσες θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση
μεταξύ των μαθητών (ίση με 1,5 μέτρo μήκος) στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους (15). Συνεπώς, όλα τα τμήματα του σχολείου μας θα χωριστούν κατά αλφαβητική σειρά σε υποτμήματα ίσης δυναμικότητας στα οποία θα γίνεται εκ περιτροπής διδασκαλία.

γ)  Κατά την πρώτη εβδομάδα έναρξης λειτουργίας, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος
προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ενώ οι μαθητές του β΄ υποτμήματος τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη. Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα, οι μαθητές του α΄ υποτμήματος προσέρχονται και παρακολουθούν μαθήματα τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη, ενώ του β΄ υποτμήματος τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τον ίδιο τρόπο, με εναλλαγή ημερών παρακολούθησης ανά εβδομάδα για κάθε υποτμήμα, συνεχίζουν να λειτουργούν οι σχολικές μονάδες και για τις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τη λήξη των μαθημάτων (26 Ιουνίου). Για τα υποτμήματα και τις αντίστοιχες ημέρες λειτουργίας θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση την Πέμπτη 28 Μαΐου.

δ) Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα:
• Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο.
• Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο.
• Φυσικός αερισμός των αιθουσών ιδίως στο διάλειμμα.
• Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ).

ε) Με ευθύνη και της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου ορίζεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

στ) Για το υπόλοιπο του σχολικού έτους 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές,
επισκέψεις, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών
και εκπαιδευτικών και τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών.

ζ) Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

η) Δε θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου όλα τα παιδιά θα αποχωρούν στις 13:15.

Αγαπητοί γονείς, αντιλαμβανόμαστε πλήρως κάποιες ανησυχίες σας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σας κατά την επανέναρξη του σχολείου. Τίποτε δεν είναι όπως ήταν την Τρίτη 10 Μαρτίου. Μεσολάβησαν πολλά και σημαντικά, αλλά και μάθαμε επίσης αρκετά και σημαντικά και εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων και του βοηθητικού προσωπικού θα φροντίσουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών. Σε όσους από εσάς υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για το εάν θα τηρηθούν όλα όσα πρέπει να γίνουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρωτίστως εμείς οι εκπαιδευτικοί θα συνυπάρχουμε με 15 παιδιά στην αίθουσα και συνεπώς η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει και εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας να παραμείνουμε ασφαλείς. Την περίοδο αυτή που τα κρούσματα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλά και τα τμήματα του σχολείου θα είναι ολιγομελή, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μάθουν κυρίως τα παιδιά μας πως θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες στη νέα σχολική πραγματικότητα.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων

Ο Διευθυντής του σχολείου
Παντελής Νάσσης, PhD

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.