Οι μαθητές μας, βαθιά σκεπτόμενοι και λυπημένοι για όλες αυτές τις ψυχές που χάθηκαν στα Τέμπη, αλλά και θέλοντας να συμπαρασταθούν στις οικογένειες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν τα παρακάτω ως ελάχιστο φόρο τιμής!


Με αφορμή την ημέρα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας σήμερα συζητήσαμε με τους μαθητές των Δ, Ε και ΣΤ τάξεων για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του διαδικτύου, μάθαμε πώς να προστατευόμαστε και να βιώνουμε με ασφάλεια το ατέλειωτο ταξίδι εμπειριών που μας προσφέρει το διαδίκτυο. Ένα ταξίδι στη γνώση και τη μόρφωση. Ένα ταξίδι που θα προωθεί τη δημιουργικότητά μας, την ελεύθερη σκέψη, την επιστήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Ένα διαδίκτυο που θα μπορούμε να παίξουμε χωρίς να φοβόμαστε κανένα, χωρίς να μας εκφοβίζει κανένας, χωρίς ψεύτικες ειδήσεις, χωρίς επικίνδυνες προκλήσεις.
Εξάλλου, αυτό είναι στο χέρι μας!
»Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλ’ αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ’ ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος πχ —χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρισμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας.
»Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν’ αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών. Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Nα τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση».
Οδυσσέας Ελύτης ” Λόγος στην Ακαδημία της Στοκχόλμης ”
(Απόσπασμα) Εν λευκώ, Ίκαρος
Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας συμμετέχει στο εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για 4η συνεχή χρονιά
«Τα Δημοτικά Σχολεία Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση»
με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την ανακύκλωση, δίνοντας έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό, και δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης στις αίθουσες του σχολείου.