Η Σαρακοστή που ονομάζεται και Τεσσαρακοστή είναι η πιο παλιά και η πιο σημαντική νηστεία της θρησκείας μας. Ονομάζεται έτσι γιατί διαρκεί 40 μέρες και γίνεται σε ανάμνηση της νηστείας του Χριστού στην Έρημο. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία αφού απαγορεύεται να φάμε -εκτός από κρέας- και γαλακτοκομικά και ψάρι (με εξαίρεση την 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου).
Μετά την επιστροφή μας από το τριήμερο της 25ης Μαρτίου συνεχίσαμε να μιλάμε για την περίοδο της σαρακοστής. Θυμηθήκαμε τις τροφές που τρώνε όσοι νηστεύουν και είδαμε σχετικές κάρτες. Στο συνέχεια παίξαμε παιχνίδι με στεφάνια. Στο ένα στεφάνι τοποθετούμε τα αρτύσιμα και στο άλλο τα νηστίσιμα φαγητά. Δύο παιδιά κάθε φορά συναγωνίζονται για το ποιος θα βρει και θα τοποθετήσει τα σωστά φαγητά στο στεφάνι του.
Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.
Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.
Στη συνέχεια φτιάξαμε τις δικές μας σαρακοστές. Μία σαρακοστή για την πόρτα του δωματίου μας
Αλλά και μία για να την κρεμάσουμε στον τοίχο
Παίξαμε παιχνίδι με το όνομα της σαρακοστής. Τα παιδιά προσπάθησαν να συνθέσουν το όνομα καθοδηγούμενα από το πινακάκι αναφοράς.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.
Φτιάξαμε ατομικές σαρακοστές με ζυμαράκι που δημιουργήσαμε με αλεύρι, αλάτι και νερό.
Αλλά και μία ομαδική στολισμένη με γαρίφαλα για την τάξη μας.
Πρώτα προσθέσαμε, αναμείξαμε τα υλικά και φτιάξαμε τη ζύμη.
Στη συνέχεια παίξαμε και πειραματιστήκαμε με αυτή.
Ωσπού στο τέλος ολοκληρώσαμε την Κυρά-Σαρακοστή της τάξης μας.
Καλή Σαρακοστή σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Συγχατήρια για τις όμορφες δραστηριότητες