20 Μαρτίου Ημέρα Αφήγησης – Κάλεσμα για Μαθητική Δράση

αφηγηση
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου και είναι η γιορτή της τέχνης του προφορικού λόγου, σας αφηγείται ένα λαϊκό παραμύθι.
Τίτλος του παραμυθιού είναι «Η τρουλίτα» και είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο με «Λαϊκά Παραμύθια της Κρήτης» της Στέλλας Πιθαρούλιου.
Το παραμύθι αφηγείται η κ. Γεωργία Καλλέργη, δασκάλα ειδικής αγωγής στο σχολείο μας, εθελόντρια των δράσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού οι μικροί μας φίλοι καλούνται να μας στείλουν τις δικές τους ζωγραφιές, με τις οποίες θα ντύσουμε το παραμύθι και θα το αναρτήσουμε στο site της Βιβλιοθήκης.
Μπορείτε να στέλνετε τις ζωγραφιές σας εδώ: librarylamias@gmail.com, vivllamias@sch.gr
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης:
Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (Word Storytelling Day). Αφετηρία της καθιέρωσής της στα 2005 υπήρξε «Η Ημέρα των Παραμυθάδων», μια εκδήλωση αφήγησης που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1991 στη Σουηδία και γνώρισε πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό. Η Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης το 2010. Η προφορική αφήγηση, βασική παράμετρος της αφήγησης, συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνικότητα του ανθρώπου και την επιθυμία του για επικοινωνία. Μύθοι, λαϊκά παραμύθια, θρύλοι, συνοδεύουν τις ώρες ξεκούρασης του από τα πανάρχαια ακόμη χρόνια, αποφορτίζοντάς τον από το μόχθο της ημέρας. Αποτελούν εκπαιδευτικό εργαλείο, προσφέροντας παραδείγματα προς μίμηση στους νέους και παραμυθία σε μικρούς και μεγάλους. Αποτυπώνουν και διασώζουν τον λαϊκό πολιτισμό κάθε έθνους, ενώ η ζωντάνια και παραστατικότητα της προφορικής αφήγησης την καθιστά ανεκτίμητη μορφή τέχνης.