Yγιή παιδιά, υγιής πλανήτης!

Aγαπημένα μας παιδιά ,καλημέρα ! Σήμερα είναι Τρίτη 5 Μαΐου 2020 και ο καιρός είναι ηλιόλουστος! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, προσπαθώντας να θυμηθούμε τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα. Μιλήσαμε για τις υγιεινές και ανθυγιεινές τροφές και για τις επιπτώσεις που έχουν οι τελευταίες στη ζωή του ανθρώπου. Γνωρίσαμε τις ομάδες τροφίμων και τι προσφέρει η κάθε μια ομάδα στον οργανισμό μας. Ακόμη μελετήσαμε την αξία της Μεσογειακής Διατροφής. Η πυραμίδα τέλος μας βοήθησε να καταλάβουμε πως είναι σημαντικό να τρώμε τροφές από όλες τις ομάδες αλλά και πως κάποιες τροφές, συγκεκριμένα αυτές που είναι στη βάση της πυραμίδας ,πρέπει να τις καταναλώνουμε πιο συχνά και όσο ανεβαίνουμε στη κορυφή πιο αραιά.
Σήμερα θα εξετάσουμε πως οι διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του πλανήτη μας και την δική μας υγεία. Ξέρετε παιδιά ότι μία τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120kg φαγητό; Πιστεύεται πως ο πλανήτης μας θα καταφέρει να ταΐσει τον ανθρώπινο πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς;
Όπως υποστηρίζεται από την κ. Βίκυ Μπαρμπόκα υπεύθυνη του προγράμματος ΄΄Καλύτερη Ζωή του WWF Eλλάς΄΄ αν ο πληθυσμός του πλανήτη μας αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050 τότε θα χρειαστούν 3 πλανήτες για να μας θρέψουν. Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς για να βοηθήσουμε την κατάσταση; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Να μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:
Δεν πετάμε φαγητό, πετώντας το φαγητό πετάμε πολύτιμες ύλες.
Προτιμούμε το μαγειρευτό φαγητό γιατί είναι πιο υγιεινό, και ακόμη γιατί οι συσκευασίες του έτοιμου φαγητού καθώς και η μεταφορά αυτού με μηχανάκι επιβαρύνει το περιβάλλον.
Αφήνουμε τα μικρά ψαράκια ,τον γόνο δηλαδή να γίνει γονιός. Αν δεν αφήσουμε το γόνο να μεγαλώσει και να γίνει γονιός τότε αδειάζει η θάλασσα, και εμείς στερούμαστε μια τόσο σημαντική για την υγεία μας τροφή.
Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχικά και του τόπου μας γιατί σίγουρα είναι πιο υγιεινά και ακόμη γιατί οι μεταφορές από μακριά επιβαρύνουν τον πλανήτη μας.
Προτιμούμε την Μεσογειακή διατροφή.
Kαταναλώνουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε, η υπερκατανάλωση οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ.
Μπορούμε κάποια video από την WWF πατώντας εδώ.
https://vimeo.com/showcase/4783258

Μία εργασία για σας!
Γράφω και ζωγραφίζω το δικό μου μήνυμα-πρόταση, για ένα υγιή πλανήτη με υγιή παιδιά !

ΠΗΓΕΣ
Οι πληροφορίες ανακτήθηκαν στις 3/5/2020 από:http://www.wwf.gr/news/2170-trome-kyriolektika-ton-planiti
Τα video animatios ανακτήθηκαν στις 3/5/2020 από:http://vimeo.com/showcase/4783258

Η πυραμίδα των τροφών

Αυτή λοιπόν παιδιά μου, είναι η πυραμίδα των τροφών. Και όπως κάθε πυραμίδα, έτσι κι αυτή είναι φαρδύτερη στη βάση της, ενώ στενεύει όσο προχωρούμε προς τα πάνω. Αυτό όμως τι σημαίνει για τη διατροφή μας ; Για παρατηρήστε την καλά και κάντε μια υπόθεση!!!

 

Πολύ σωστά μαντέψατε ….Ότι βρίσκεται στη βάση της, πρέπει να το καταναλώνουμε σε αφθονία, αν θέλουμε να είμαστε γεροί, ενώ θα πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο, τις τροφές που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας. Η πυραμίδα βέβαια αυτή, αφορά στη μεσογειακή διατροφή, που όπως είπαμε είναι η καλύτερη για όλους, γι΄ αυτό και περιλαμβάνει και λίγο κρασάκι για τους μεγάλους. Εσείς μπορείτε να πίνεται πολύ νερό, που καθαρίζει τον οργανισμό μας και διώχνει τις τοξίνες που συγκεντρώνονται στο σώμα μας και μας βλάπτουν.

 

Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον παρακάτω σύνδεσμο στις 03/05/20

http://aesop.iep.edu.gr/node/14205

Για να δούμε τώρα, ποιος θα μπορέσει να συμπληρώσει σωστά τη δική του πυραμίδα !!!

Ώρα για παιχνίδι

http://aesop.iep.edu.gr/node/14205/3620/#question14210

Πυραμίδα υγιεινής διατροφής

Τι κάνει ένας μάγειρας όταν δεν βαριέται….

Γεια σας παιδιά. Έχετε όρεξη για λίγη διασκέδαση; Αν ναι, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ εδώ, να κατεβάσετε αυτή την παρουσίαση και να την απολαύσετε… Να θυμάστε, να  κάνετε κλικ επάνω σε κάθε φωτογραφία που εμφανίζεται, για να βλέπετε την επόμενη. Καλή διασκέδαση.

_a t_ ___e_ __a_ µ__e__a_ _ta_ de_ ßa___ta_

Σωστή και υγιεινή διατροφή

Και τώρα παιδιά, πάμε στον να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, για να είμαστε πάντοτε υγιείς. Ο Αίσωπος έχει ένα πολύ ωραίο βίντεο για μας.

Συμβουλές και κανόνες για μια σωστή και υγιεινή διατροφή 

http://aesop.iep.edu.gr/node/14205/3621

Ελπίζω παιδιά να τηρείται πάντα αυτούς τους κανόνες και να θυμάστε πως η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη.

Οι κρυμμένες τροφές

Αγαπημένα μας παιδιά γεια σας. Είδαμε τις διάφορες κατηγορίες τροφών και μάθαμε ποιες είναι βλαβερές και ποιες ωφέλιμες για την υγεία μας. Τώρα ήρθε η ώρα να ασκήσουμε λίγο και την παρατηρητικότητα μας. Παρατηρήστε προσεκτικά την παρακάτω εικόνα και προσπαθήστε να βρείτε τις κρυμμένες τροφές. Για να δω ποιος από εσάς θα καταφέρει να ανακαλύψει και τις 15 τροφές !!!

Καταφέρατε να βρείτε που κρύβετε το γάλα, η κόκα κόλα, το γλειφιτζούρι, το κασέρι, το μικρό και το μεγάλο τηγανητό αυγό, η φράουλα, το καρότο,το παγωτό, το μπούτι κότας, το ψωμί, το ψάρι και η ντομάτα; Αν ναι, τότε έχετε νικήσει. Μπορείτε τώρα αν θέλετε να το εκτυπώσετε και να χρωματίσετε τις τροφές στο φυσικό τους χρώμα. Καλή διασκέδαση !!!