Κορονοϊός

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το πρώτο θέμα με το οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, λόγω της καθημερινότητας που ζούμε, είναι « Τα μικρόβια» και κατ΄επέκταση «Ο κορονοϊός». Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά τα παρακάτω σχετικά διαδικτυακά παραμύθια. Κάτω από το κάθε παραμύθι προτείνονται και τρόποι επεξεργασίας τους. Το πρώτο παραμύθι έχει τίτλο «Ένας ιός με κορώνα» , είναι δημιουργία της κ. Χαράς Πάτρα και θα το βρείτε εδώ: Δραστηριότητες:

1.Αφού διαβάσετε το παραμύθι δείχνοντας παράλληλα και τις εικόνες μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου, όπως «Τι έκανε στην αρχή ο κορονοϊός; Τι έγινε μετά; Γιατί είχε 3 τρίγωνα στην κορώνα του; Πως έχασε τα τρίγωνα αυτά; Τι έγινε στο τέλος;» και άλλες.

2.Μπορείτε να επεξεργαστείτε και να αναλύσετε τα συναισθήματα των ηρώων με ερωτήσεις όπως «Πως αισθανόταν στην αρχή ο κορονοϊός; Πως αισθανόταν η γρίπη και ο βήχας όταν έλεγε ότι ήθελε να αρρωστήσει όλα τα παιδάκια; Πως αισθάνθηκε όταν έχασε όλα τα τριγωνάκια από την κορώνα του; Εσύ πως ένιωσες όταν τελικά ο κορονοϊός δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε;» και άλλες, δείχνοντας παράλληλα και τις εκφράσεις των προσώπων στις εικόνες.

3.Μια άλλη πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα είναι να παίξετε με τις σύνθετες λέξεις. Γιατί ονομάστηκε «κορονοϊός»; Από τις λέξεις «κορώνα + ιός» αφού είναι ένας ιός με κορώνα. Πως θα λεγόταν αν ήταν ένας ιός με παντόφλες; – παντοφλοϊός, ή με μολύβια – μολυβοϊός κοκ. Και έτσι φτιάξτε μια λίστα με όλους αυτούς τους ιούς που μπορεί να προκύψουν γράφοντάς τους σε ένα χαρτί.

Το δεύτερο παραμύθι έχει τίτλο «Η άγνωστη κυρά», είναι δημιουργία της κ. Δέσποινας Χριστοφορίδου και θα το βρείτε εδώ:

Δραστηριότητες:

1.Αφού κάνετε μια πρώτη ανάγνωση του παραμυθιού μπορεί το παιδί να συμπληρώσει σε δικό του χαρτί (καθώς δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα για εκτύπωση στο σπίτι) τις δραστηριότητες που το ίδιο το παραμύθι προτείνει σε κάποιες σελίδες του.

2. Μία πολύ ωραία εξάσκηση φωνολογικής ενημερότητας είναι οι ομοιοκαταληξία. Αυτό το παραμύθι είναι γραμμένο σε ρίμες. Αφού κάνετε μια πρώτη ανάγνωση, συνεχίστε σε μια δεύτερη ανάγνωση στην οποία θα διαβάζετε τον πρώτο στίχο αλλά θα παραλείπετε την τελευταία λέξη του επόμενου στίχου.Για παράδειγμα διαβάζετε « Ήταν άρρωστη βαριά και τρομάξαν τα ……………». Αφήστε το παιδί να μαντέψει τη λέξη που είχε ακούσει ή ακόμα και να βρει μια δικιά του που να ομοιοκαταληκτεί. Θα προκύψουν πολύ ωραίες νέες δημιουργίες.

Παιχνίδι: Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά στο σπίτι είναι να ζωγραφίσετε μικρόβια σε μικρό μέγεθος. Έπειτα να τα κολλήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού που αποτελούν πηγές μικροβίων όπως το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα πόμολα, οι διακόπτες κά. Τέλος μεταμορφωθείτε σε εξολοθρευτές μικροβίων και με την λήξη του χρονομέτρου, δείτε ποιος βρήκε τα περισσότερα!!!! Αυτά είναι μερικά μικρόβια που ζωγραφίσαμε εμείς!!

  Καλή διασκέδαση!!!!

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να εξολοθρεύσουμε αυτά τα μικρόβια;;; Μα φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με σαπούνι και νερό. Και για να δούμε πώς το σαπούνι απομακρύνει τα μικρόβια ας κάνουμε ένα εύκολο πείραμα στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούμε: 

ένα ρηχό πιάτο (κατά προτίμηση λευκό)

λίγο νερό

πιπέρι

υγρό σαπούνι

Διαδικασία: Βάζουμε στο πιάτο λίγο νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο του πιάτου. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι, που σχεδόν να μαυρίσει όλη η επιφάνεια του νερού. Παρομοιάζουμε τους κόκκους του πιπεριού με τα μικρόβια και βουτάμε το δαχτυλάκι μας μέσα. Τι παρατηρούμε; Το δάχτυλό μας γεμίζει πιπέρι δηλαδή μικρόβια! Τώρα βάζουμε λίγο σαπούνι στο δάχτυλό μας και το βουτάμε άλλη μία φορά… Το πιπέρι απομακρύνεται!!! Φοβερό; Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάπως έτσι το σαπούνι διώχνει τα μικρόβια από τα χέρια μας γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα πλένουμε καλά και συχνά. Δείτε και το βίντεο που ετοιμάσαμε.

Αν έχετε πρόσβαση σε εκτυπωτή μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να κάνουν τα παρακάτω φύλλα εργασίας:

Για το τέλος σας κρατήσαμε ένα μικρό  αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Χρωματίστε το, πάρτε πιόνια και ζάρι και διασκεδάστε!

Ενημέρωση

Aγαπητοί γονείς,
Καταρχήν χρόνια πολλά σ΄όλους.
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα διαρκέσει μάλλον λίγο περισσότερο από όσο είχαμε φανταστεί, όταν έκλειναν τα σχολεία. Όπως και να΄ χει η κατάσταση ένα είναι σίγουρο , θα τα καταφέρουμε αρκεί να έχουμε πίστη, υπομονή θάρρος, αισιοδοξία.
Οι συνάδερφοι μου και εγώ αποφασίσαμε να επικοινωνούμε με εσάς και τα παιδιά σας προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με όποιο τρόπο μπορούμε, στοχεύοντας στην εμπέδωση όσων έχουν διδαχτεί τα νήπια μέχρι τώρα. Γι’ αυτό θα σας παρακαλούσαμε να επισκέπτεστε το blog του Νηπιαγωγείου μας , όπου οι 4 Νηπιαγωγοί από κοινού θα ανεβάζουμε υλικό.
Εύχομαι σε εσάς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας να είστε καλά και αυτή η περιπέτεια να τελειώσει το συντομότερο.
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα όλους τους γονείς, που διέθετουν τόσες ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για να έχουμε μια δημιουργική χρονιά.

 

Με εκτίμηση, η Προϊσταμένη
Μανιού Ευγενία

 

 

Ηλεκτρονική Τάξη μας

Ηλεκτρονική Τάξη

Αγαπητοί γονείς,
Θα θέλαμε να σας προτείνουμε κάποιες ιστοσελίδες αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα για την απασχόληση των παιδιών αυτές τις μέρες.
Στις πιο κάτω ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε παραμύθια και βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία μαζί με το παιδί όσες φορές θέλετε όπως και να σταματήσετε την ακρόαση όποτε θέλετε και να κάνετε ερωτήσεις στο παιδί σχετικές με την ιστορία. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάποια σκηνή που τους άρεσε από την ιστορία.

Ενδεικτικές ερωτήσεις

  1. Ποιος είναι ο/οι ήρωες της ιστορίας;
  2. Τι πρόβλημα αντιμετωπίζει ο ήρωας;
  3. Ποιος/οι τον βοηθάνε;
  4. Σε ποιο χρόνο εκτυλίσσεται η ιστορία; (είναι μέρα, νύχτα, ποια στοιχεία του κειμένου ή της εικονογράφησης μας βοηθάνε να καταλάβουμε το χρόνο)
  5. Σε ποιο χώρο εκτυλίσσεται η ιστορία;

 

 

 

 

 

 

Ιστότοποι

Παιχνίδια που μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή για τα παιδιά

Ενημέρωση οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι _ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Ενημέρωση

 

Αγαπητή/έ κυρία/κύριε,

Σας ενημερώνουμε με ψηφιακά υπογεγραμμένο το με αριθμό πρωτ. 36977/2020 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) για “Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι
στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα 11 Μαρτίου 2020 ”

 

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι _ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

 

Με εκτίμηση
Η Διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί
του 16ου Νηπιαγωγείου Καβάλας