Εργαστήρια Δεξιοτήτων Σχολικού Έτους 2024-2025
Στο 16ο Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου για το σχολικό έτος 2024-2025 υλοποιήσαμε από τη Θεματική Ενότητα: ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, εργαστήριο Δεξιοτήτων με τίτλο: «Σεισμός-και τώρα τί κάνω;»
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο -άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την ιστορία της γης- που εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.
Το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε άσκηση σεισμού στο Νηπιαγωγείο μας, με σκοπό να αποκτήσουν οι μαθητές/τριες γνώσεις προετοιμασίας πριν την εκδήλωση ενός σεισμού, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή του.
Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ενεργοποίησαν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, να τραγουδήσουν, να ακούσουν και δραματοποιήσουν το μύθο για τον Εγκέλαδο, να βιώσουν ψυχοκινητικά παιχνίδια, να δουν εκπαιδευτικά βιντεάκια για το σεισμό. Ενημερώθηκαν και ενημέρωσαν τις οικογένειές τους για τις απαραίτητες ενέργειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση ενός σεισμού. Κυρίως συμμετείχαν σε τακτικές σεισμικές ασκήσεις και προσομοίωση καταστάσεων σεισμού στο χώρο του σχολείου.
Ακολουθούν μερικές από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο Τμήμα 1, έπειτα από τις ασκήσεις σεισμού που προηγήθηκαν κατά το μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με το Μνημόνιο Ενεργειών για τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου στη σχολική μονάδα.
- Βιβλία που συνόδεψαν τις δραστηριότητες:
2. Φύλλα εργασίας για το μύθο του Εγκέλαδου και πώς φαντάζονται οι μαθητές τον Εγκέλαδο μετά την ανάγνωση βιβλίων:
3. Ελεύθερες ζωγραφιές για το σεισμό και φύλλα εργασίας για την καταγραφή ενός ενδεχόμενου σεισμού
4. Παιχνίδι για την εμπέδωση του τρόπου προστασίας μας κατά την ώρα του σεισμού:
Ο Εγκέλαδος κρατάει τις πέτρες (χάρτινες μπάλες) και μετά το ξύπνημά του τις πετάει στους ανθρώπους (παιδιά τάξης), οι οποίοι πρέπει αμέσως να κρυφτούν σε ασφαλή σημεία ώστε να προστατευτούν σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου δράσης.
5. Ο αγαπημένος χορός στο ρυθμό του τραγουδιού “Σεισμός, μη σε πιάνει πανικός” από το συγκρότημα “Ημισκούμπρια”.
6. Δραστηριότητα κατασκευής “βαλιτσάκι του σεισμού” για την εμπέδωση απαραίτητων ειδών στο σακίδιό μας σε ενδεχόμενο σεισμό.
7. Κατασκευή σεισμόσπιτων με υλικά της τάξης: χαρτόνια, μαρκαδόροι, ψαλίδια, σύρμα πίπας, πλαστελίνη, παλιά cd.
8. Αναπαράσταση ενός σεισμού με παιδαγωγικό υλικό lego και παρατήρηση μέσα από καταστάσεις προβληματισμού σχετικά με την ανθεκτικότητα των κτιρίων, την ασφάλεια, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφάλεια στα κτίρια. Δημιουργία λογικομαθηματικής σκέψης και καταιγισμός προτάσεων.