Η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης το Πάσχα πλησιάζει και φυσικά στις τάξεις μας κουνέλια κότες και παπιά έχουν την τιμητική τους. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή και έχει τις ρίζες της στην πανάρχαια αιγυπτιακή ειδωλολατρική γιορτή αφιερωμένη στη φύση που αναγεννιέται κάθε Άνοιξη.Επίσης, το Χριστιανικό Πάσχα συνδέεται και με το Ιουδαϊκό ή Εβραϊκό Πάσχα, με το οποίο οι Εβραίοι γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο και την απελευθέρωσή τους από τη δουλεία των Φαραώ. Πιστεύεται ότι η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Πεσάχ» ή «Πισάχ» που σημαίνει πέρασμα, διάβαση.Υπάρχει, όμως και μία δεύτερη εκδοχή που υποστηρίζει ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη «Πάσχειν» σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού.Οι Χριστιανοί πήραν λοιπόν, το Πάσχα από τους Εβραίους και του έδωσαν νέο νόημα.Με το Πάσχα γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και το θάνατο.Το Πάσχα γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα με λαμπρότητα και με ποικιλία εθίμων από τόπο σε τόπο. Ο εορτασμός του διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες και ξεκινά με την Ανάσταση του Λαζάρου (το τελευταίο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής) και τελειώνει την Κυριακή του Θωμά. Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή, δηλαδή, δεν έχει σταθερή ημερομηνία στο εορτολόγιο.
Τα Πασχαλινά έθιμα του έχουν τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων ή ακόμη και χιλιετηρίδων.Τα κυριότερα Πασχαλινά έθιμα κατά το σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν το άναμμα λαμπάδων και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια
από την τελετουργία της Ανάστασης στις εκκλησίες, δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία το «φιλί της αγάπης» την ώρα της Ανάστασης, το σούβλισμα του αρνιού κατά την Κυριακή του Πάσχα και άλλες εκδηλώσεις. Καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι χριστιανοί νηστεύουν. Στην εκκλησία τελείται κάθε βράδυ λειτουργία, όπου εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού, γι’ αυτό η εβδομάδα αυτή ονομάζεται και Εβδομάδα των Παθών.
Η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή θεωρούνται οι πιο σημαντικές ημέρες νηστείας, αφού οι πιστοί δεν τρώνε ούτε το λάδι.
Έτσι, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, ο ιερέας κάνει το Μεγάλο Ευχέλαιο (σταυρώνει με ευλογημένο λάδι το μέτωπο και τα
χέρια των πιστών, για να κάνουν μόνο καλές πράξεις) και το βράδυ γίνεται η λειτουργία του Μυστικού Δείπνου. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στην εκκλησία διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Στα σπίτια οι νοικοκυρές βάφουν τα «κόκκινα» αυγά και πλάθουν τα τσουρέκια και τα ψωμιά.Το κόκκινο χρώμα, συμβολίζει το αίμα του Χριστού.Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα κορίτσια πηγαίνουν στην εκκλησία και στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια και γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό.Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλουν στην εκκλησία την ακολουθία του επιταφίου και γίνεται η περιφορά του στις γειτονιές των χωριών και των πόλεων. Ο επιτάφιος σταματά για λίγο στις πλατείες ή τα σταυροδρόμια και οι πιστοί περνούν από κάτω για να είναι καλά και να έχουν την ευλογία του Χριστού. Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Ο ιερέας ψέλνει το «Δεύτε λάβετε φώς!», οι πιστοί παίρνουν το Άγιο Φώς και ακούνε το «Χριστός Ανέστη».Πολλά βεγγαλικά και κροτίδες ακούγονται την ίδια στιγμή από παντού.Μετά τη λειτουργία γυρίζουν στα σπίτια τους κρατώντας στα χέρια τους τις λαμπάδες αναμμένες. Παντού ακούγονται οι πασχαλινοί χαιρετισμοί: «Χριστός Ανέστη!»., «Αληθώς Ανέστη!». Όλες οι οικογένειες στρώνουν το πασχαλινό τραπέζι, τσουγκρίζουν τα αυγά και τρώνε τη μαγειρίτσα τσουρέκι και σαλάτες.Την Κυριακή, νωρίς το πρωί, οι νοικοκυραίοι ετοιμάζουν τα κάρβουνα για το ψήσιμο του αρνιού. Στο λαμπριάτικο τραπέζι μαζεύονται για φαγητό συγγενείς, φίλοι και γείτονες, ανταλλάσουν ευχές, χορεύουν,τραγουδούν και διασκεδάζουν.
Με τους μαθητές μας μιλήσαμε για τα ήθη και έθιμα του Πάσχα και τα ψαλίδια μας πήραν φωτιά να κόβουν και να δημιουργούν .Κουνέλια με μαύρες λεπτομέρεις από λεπτό μαρκαδόρο για να εξασκηθούν τα δάχτυλά μας , και φόντο με νεροχρώματα που τα ταιριάξαμε τέλεια , κοτοπουλάκια με ψηφίδες από γλασσέ για να τα δωρίσουμε στα παιδιά του δημοτικού κατά την επίσκεψή μας , παπιά από πανί τύπου βετέξ γιατί όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν πάει χαμένο στο νηπιαγωγείο , σταυροί από πηλό και στεφάνια με αυγουλάκια …Ο Λάζαρος έγινε από χαρτονάκι και στολίστηκε με λουλούδια από τους μαρκαδόρους μας, και προσεχώς θα σας αποκαλύψουμε τα καλάθια μας και τις κάρτες μας.