Άγιος Βασίλης έρχεται !!!!

Μια υπέροχη έκπληξη περίμενε τους μικρούς μας μαθητές την τελευταία μέρα στο σχολείο μας !!!Δεχτήκαμε επισκέψεις ..και τι επισκέψεις. Τον καλύτερο φίλο των παιδιών ,που πάντα τον περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία …Φυσικά μιλάμε για τον Άγιο Βασίλη …η κ. Χριστίνα Χατζηκυριακού που ανήκει στο προσωπικό καθαριότητας του νηπιαγωγείου μας με μεγάλη χαρά αλλά και επιτυχία μεταμορφώθηκε στον προσφιλή και αγαπητό άγιο των παιδιών και φωτογραφήθηκε μαζί τους ,ενώ παράλληλα μοίρασε σε όλα τα παιδιά γλυκές λιχουδιές προσφορά των σούπερ μάρκετ ”My Market”.Φυσικά επειδή δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά ,κατάλαβαν ότι δεν είναι ο πραγματικός όμως αυτό δεν μετρίασε καθόλου την χαρά τους …Τέλος τα παιδιά ζωγράφησαν τον πραγματικό Άγιο Βασίλη ,που δεν είναι άλλος από τον Μέγα Βασίλειο !!!

IMG 5385 IMG 5386 IMG 5387 IMG 5388 IMG 5290 IMG 5291IMG 5292 IMG 5293 IMG 5294IMG 5295 IMG 5296IMG 5297IMG 5298IMG 5299IMG 5300IMG 5301IMG 5302IMG 5303IMG 5304IMG 5305IMG 5306IMG 5307IMG 5308IMG 5309IMG 5310IMG 5311IMG 5312IMG 5313IMG 5314IMG 5315IMG 5316IMG 5317IMG 5318IMG 5319

Ακούστε το τραγούδι ”Ο Αι-Βασίλης έρχεται ”

https://www.youtube.com/watch?v=GCJtyCqfIsk

Ο δικός μας Αι-Βασίλης

https://www.youtube.com/watch?v=RgO6nsaiFPE

Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον δικό μας Άγιο Βασίλη (πηγή πληροφοριών: “ΤΑ ΝΕΑ”)

Ο δικός μας Άη Βασίλης και από πού βγήκε το έθιμο της βασιλόπιτας

Παχουλός, με κόκκινη στολή, και τρανταχτό γέλιο, έτσι έχουν μάθει τα παιδιά μας ότι είναι ο Άη-Βασίλης. Ο δικός μας όμως, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, είναι αλλιώς!

Μικρασιάτης, μελαχρινός, αδύνατος, γελαστός με μαύρα γένια και καμαρωτά φρύδια. Ντυμένος σαν βυζαντινός πεζοπόρος, με σκουφί και πέδιλα. Στο χέρι του κρατούσε ένα ραβδί.

Αυτή είναι η περιγραφή του Άη-Βασίλη σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και όχι καλοαναθρεμμένος, που φοράει γούνα, έχει κάτασπρα γένια, φθάνει με ένα έλκηθρο που το σέρνουν ελάφια και κατεβαίνει από την καμινάδα φέρνοντας δώρα στα μικρά παιδιά. Ο δεύτερος έφτασε στην Ελλάδα από την Ευρώπη όπου μετονομάστηκε, ίσως και λίγο αυθαίρετα. Από Santa Claus ή Pere Noel με το έλκηθρο έγινε Άγιος Βασίλης.

Κι όμως. Ο δικός μας Άγιος Βασίλης “ξεκινούσε σαν μεσαιωνικός πεζοπόρος, αμέσως ύστερα από τα Χριστούγεννα, με το ραβδί στο χέρι, και περνούσε απ’ τους διάφορους τόπους, καλόβολος πάντα και κουβεντιαστής με όσους συναντούσε”, γράφει ο καθηγητής Λαογραφίας Δημήτρης Λουκάτος, στο βιβλίο του “Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών” των εκδόσεων Φιλιππότη, το οποίο συνέστησε η λαογράφος Πόπη Ζώρα.

Και συνεχίζει: “Δεν κρατούσε κοφίνι στην πλάτη του ούτε σακί φορωμένο με δώρα. Εκείνο που έφερνε στους ανθρώπους ήταν περισσότερο συμβολικό: η καλή τύχη ιδιαίτερα και η ιερατική ευλογία του. Το μόνο κάπως συγκεκριμένο ήταν το “μαγικό” ραβδί του, απ’ όπου με θαυμαστό τρόπο βλάσταιναν ή ζωντάνευαν κλαδιά και πέρδικες, σύμβολα των αντίστοιχων δώρων, που θα μπορούσε να μοιράσει στους ευνοουμένους του”.

Από πού προήλθε το έθιμο της βασιλόπιτας;

Ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια, ο τότε Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε με σκληρές διαθέσεις να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι φοβισμένοι ζήτησαν από τον ποιμενάρχη τους να τους προστατέψει.

Αυτός τους προέτρεψε να φέρουν όλοι ό,τι πολυτιμότερο αντικείμενο είχαν. Μάζεψαν πολλά δώρα και βγήκαν μαζί με το Δεσπότη τους να προϋπαντήσουν τον Έπαρχο.

Η εμφάνιση και η πειθώ του Μ. Βασιλείου καταπράυνε τον Έπαρχο, ο οποίος δε θέλησε να πάρει τελικά τα δώρα.

Γύρισαν πίσω χαρούμενοι και ο Άγιος Βασίλειος προσπάθησε να τους μοιράσει τα αντικείμενα. Ο χωρισμός όμως ήταν δύσκολος, γιατί πολλοί είχαν προσφέρει πολλά όμοια κοσμήματα και νομίσματα.

Τότε, ο Δεσπότης τούς διέταξε να φτιάξουν το απόγευμα του Σαββάτου πίτες και να βάλουν μέσα σε κάθε μία από ένα αντικείμενο. Την επομένη τούς τις μοίρασε και σαν από θαύμα κάθε ένας βρήκε μέσα στην πίτα που πήρε αυτό που είχε προσφέρει…

(πηγή πληροφοριών: “ΤΑ ΝΕΑ”)