Στου σκοινιού τα μανταλάκια, θα κρεμάσω γραμματάκια.
Ποιο απ΄όλα θα διαλέξω;
Με προσοχή θα επιλέξω: Του ονόματός μου το αρχικό, αφού πρώτα το βρω!
Η όμορφη αναγνωστική δραστηριότητα, έγινε με την επεξεργασία της ιστορίας, “Του σκοινιού τα μανταλάκια”. Οι μαθητές μας, ανάμεσα σε κάρτες με τα κεφάλαια γράμματα του αλφάβητου, ξεχώρισαν τοαρχικό γράμμα του ονόματός τους και το κρέμασαν στο σκοινί!
Ο τρύγος είναι μια χαρακτηριστική γεωργική δραστηριότητα του Σεπτέμβρη. Η συλλογή των σταφυλιών και η παρασκευή του κρασιού, είναι μια διαδικασία ομαδική, που συνοδεύεται από χαρά, γέλια και ευφορία.
Στο Νηπιαγωγείο μας, με τη συνεργασία των γονέων των μαθητών μας, οι οποίοι μας προμήθευσαν τα απαραίτητα προϊόντα για τη δράση μας, βιώσαμε την όμορφη δραστηριότητα του τρύγου.
Τα παιδιά «πάτησαν», τα σταφύλια για να βγει ο γλυκός χυμός τους, ο μούστος και τον γεύτηκαν!
Κατανόησαν ότι, έπειτα μέσα στο βαρελάκι, με τη διαδικασία τηςζύμωσης, θα γίνει το κρασάκι.
Πόσα άλλα όμως τρόφιμα παρασκευάζονται από το σταφύλι; Ο μπουφές είχε απ’ όλα. Χυμό με σταφύλια, πετιμέζι, μουστοκούλουρα, σταφίδες κ.ά. Τα παιδιά τον εξερεύνησαν, παρατήρησαν τα τρόφιμα και “διάβασαν” τις ετικέτες των προϊόντων!
…στη συνέχεια τα δοκίμασαν.
Η δράση μας ολοκληρώθηκε με ένα ομαδικό πρόγευμα, όπου οι μαθητές μας βίωσαν την εμπειρία των “συμποσίων”, των ομαδικών συνευρέσεων με φαγοπότι. Οι πρόγονοί μας συγκεντρώνονταν σε ένα μεγάλο τραπέζι. Εκεί είχαν την ευκαιρία όλοι οι παρευρισκόμενοι, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να διασκεδάσουν με την ευθυμία που τους πρόσφερε το γλυκό κρασί.
Θεόςτηςχαράςκαιτουκεφιού, ήτανοΔιόνυσος
Η συνήθεια αυτή συνεχίζεται στις μέρες μας, ως στοιχείο της κουλτούρας μας, με τα οικογενειακά γεύματα, τα “τραπέζια” των γάμων, βαπτίσεων κ.ά.
“Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”, η φράση αυτή που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και ακολουθούμε ακόμη, προσδιορίζει την εικόνα του υγιούς ανθρώπου.
Με λίγα λόγια, δηλώνει ότι είναι απαραίτητο να φροντίζουμε το πνεύμα μας, τροφοδοτώντας το με γνώση και το σώμα μας, εξασκώντας το με άθληση. Γι’ αυτό η φυσική αγωγή είναι αντικείμενο του σχολικού προγράμματος.
Στις 27 Σεπτέμβρη, την ημέρα σχολικού αθλητισμού, το Νηπιαγωγείο μας, διοργανώσαμε αθλητικές δραστηριότητες. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν και τα κατάφεραν άψογα στις δοκιμασίες!
Μπράβο παιδιά για τη συμμετοχή και την προσπάθεια! Σας αξίζει το μετάλλιο!!!
Η έναρξη του νέου διδακτικού έτους πραγματοποιήθηκε με τον καθιερωμένο Αγιασμό!
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρευρέθηκαν, στην τελετή. Οι ευχές όλων: ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑκαι ΦΩΤΙΣΗ!
Εξάλλου τα χαμόγελα και οι γλυκιές φωνές των μαθητών μας, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία στις προσδοκίες όλων μας, για μια υπέροχη διαδρομή και αυτό το διδακτικό έτος!!! …και ένα δώρο από τις εκπαιδευτικούς του νηπιαγωγείου, για το καλωσόρισμα!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή