ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Αρχική σελίδα

1η σελίδα

Πληροφορίες για το 15ο 12/θ. Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

2η σελίδα

Το προσωπικό του Σχολείου.

3η σελίδα

Πληροφορίες για την πόλη και τη γειτονιά του Σχολείου.

4η σελίδα

Δραστηριότητες μαθητών του Σχολείου.

5η σελίδα

Παρουσίαση εργασιών μαθητών μας.

6η σελίδα

Κατάλογος χρήσιμων συνδέσμων.

Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική σελίδα

1η σελίδα

Πληροφορίες για το 15ο 12/θ. Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

2η σελίδα

Το προσωπικό του Σχολείου.

3η σελίδα

Πληροφορίες για την πόλη και τη γειτονιά του Σχολείου.

4η σελίδα

Δραστηριότητες μαθητών του Σχολείου.

5η σελίδα

Παρουσίαση εργασιών μαθητών μας.

6η σελίδα

Κατάλογος χρήσιμων συνδέσμων.

Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική σελίδα

1η σελίδα

Πληροφορίες για το 15ο 12/θ. Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

2η σελίδα

Το προσωπικό του Σχολείου.

3η σελίδα

Πληροφορίες για την πόλη και τη γειτονιά του Σχολείου.

4η σελίδα

Δραστηριότητες μαθητών του Σχολείου.

5η σελίδα

Παρουσίαση εργασιών μαθητών μας.

6η σελίδα

Κατάλογος χρήσιμων συνδέσμων.

Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχική σελίδα

1η σελίδα

Πληροφορίες για το 15ο 12/θ. Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.

2η σελίδα

Το προσωπικό του Σχολείου.

3η σελίδα

Πληροφορίες για την πόλη και τη γειτονιά του Σχολείου.

4η σελίδα

Δραστηριότητες μαθητών του Σχολείου.

5η σελίδα

Παρουσίαση εργασιών μαθητών μας.

6η σελίδα

Κατάλογος χρήσιμων συνδέσμων.

Επικοινωνία

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Α) Πολιτισμός – Περιβάλλον – Αγωγή Υγείας

  1. Συμμετείχαμε μαζί με μαθητές άλλων σχολείων, σε δεντροφυτεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε καμένες δασικές περιοχές του τόπου μας, όπως το δάσος της Ριτσώνας. Με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι τα δεντράκια που φυτέψαμε «έπιασαν» και σε λίγα χρόνια θα έχουμε καινούριο δάσος!
  2. Φροντίζουμε τα δέντρα και τα φυτά των κήπων του σχολείου μαζί με τους δασκάλους μας και χάρη κυρίως στις γνώσεις και το μεράκι του κυρίου Αποστόλη Δομέτιου, καταφέραμε να έχουμε έναν όμορφο πράσινο χώρο. Ο κ. Αποστόλης μπορεί να πήρε τη σύνταξή του το 2012, εμείς όμως, τα παιδιά του 15ου, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ένα ομορφότερο και πιο πράσινο περιβάλλον.
  3. Πολλά τμήματα του σχολείου μας κάθε χρόνο, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα για το περιβάλλον, την ανακύκλωση σκουπιδιών, την καθαριότητα των θαλασσών και των ακτών μας.
  4. Η Στ΄ τάξη του Σχολείου μας υλοποιεί την πολιτιστική δραστηριότητα με θέμα την παλιά γέφυρα της πόλης μας και τίτλο «Παλίρροια και γέφυρα της πόλης μας τα… όνειρα!». Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έχουν προγραμματισθεί και γίνονται εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Χαλκίδας, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην Εστία Γνώσης της Χαλκίδας (στο Κόκκινο Σπίτι), στο εσωτερικό τούνελ της παλιάς γέφυρας, με την εποπτεία υπεύθυνων του Λιμενικού Ταμείου κ.ά. Στο τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί κοινή παρουσίαση των εργασιών μας μαζί με τους μαθητές της Στ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας στο θέατρο «Παπαδημητρίου».
  5. Κάθε Τετάρτη είναι ανοιχτή και λειτουργεί η δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας. Στα διαλείμματα, όποιο παιδί θέλει, μπορεί να την επισκέπτεται, να δανείζεται βιβλία για να τα διαβάσει στο σπίτι του ή να καθίσει στο χώρο της βιβλιοθήκης και να μελετήσει. Η δασκάλα κ. Μαρία Σμιγάδη είναι πρόθυμη να βοηθήσει κάθε φιλαναγνώστη στην επιλογή του καταλληλότερου βιβλίου.
  6. Συχνά παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις θιάσων παιδικού θεάτρου, που πραγματοποιούνται στην πόλη μας ή στην Αθήνα.
  7. Με πολύ καλές εντυπώσεις φύγαμε από το Νομαρχιακό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας. Τα τμήματα των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας βρεθήκαμε εκεί για να παρακολουθήσουμε επιλεγμένες ταινίες-συμμετοχές στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια στην πόλη μας.

 

Παρακολούθηση επιλεγμένων ταινιών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στο νομαρχιακό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας.

Β) Εκπαιδευτικές επισκέψεις – Εκδρομές

Να αναφέρουμε πρώτα απ’ όλα τις πολλές όμορφες εκδρομές μας και εκπαιδευτικές επισκέψεις: στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, στην Ακρόπολη της Αθήνας, στο Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας, στο Πλανητάριο, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Χαλκίδας και Ερέτριας, στο Πολεμικό και στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης μας, στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, στη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, στην Εστία Γνώσης της Χαλκίδας (στο Κόκκινο Σπίτι), στο Λαογραφικό Μουσείο Ψαχνών και στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ψαχνών, στα Ιστορικά Αρχεία του νομού μας, στο Κάστρο του Καράμπαμπα, στο Βυζαντινό Μουσείο της Χαλκίδας, στην επιχείρηση παραγωγής μανιταριών στον Πισσώνα και… ο κατάλογος δεν έχει τέλος!…

Γ) Κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη

1. Κάθε χρόνο, κυρίως παραμονές Χριστουγέννων ή Πάσχα, προσφέρουμε τρόφιμα ή και χρήματα στο Σπίτι Γαλήνης του Αγίου Δημητρίου, όπου σιτίζονται καθημερινά εκατοντάδες άποροι της πόλης μας.

2. Συνεισφέρουμε από το υστέρημά μας στον Έρανο Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας.

3. Ενισχύουμε οικογένειες που γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας.

4. Παραστεκόμαστε σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης.

Δ) Σχολικές γιορτές

  1. Οι μαθητές με τις δασκάλες τους της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας παρουσίασαν μια όμορφη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο τα όσα διαδραματίστηκαν στον τόπο μας κατά το Αλβανικό έπος, την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν καταπληκτικά!
  2. Τα θεατρικά έργα που έπαιξαν τα παιδιά και των δυο τμημάτων της Γ΄ τάξης για τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου, ήταν πολύ όμορφα, με τη δασκάλα, κυρία Ανθή Βλασσά να συντονίζει τη γιορτή και το δάσκαλό τους κ. Κώστα Ταστσίδη να συνοδεύει τα τραγούδια τους με την κιθάρα του.
  3. Ιδιαίτερα ονειρική η γιορτή των Χριστουγέννων στο Σχολείο μας με τις παραμυθένιες ιστορίες του Σκρούτζ και του Αϊ-Βασίλη να ζωντανεύουν από τους μαθητές των τμημάτων της Α΄ και της Β΄ τάξης. Μάγεψαν όσους μικρούς και μεγάλους την παρακολούθησαν.
  4. Οι μαθητές και των δυο τμημάτων της Στ΄ τάξης του Σχολείου μπαίνουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου με πρωτοβουλίες των δασκάλων τους. Δραματοποιούν ήρωες και κείμενα των βιβλίων τους και διασκεδάζουν πολύ. Σχεδιάζουν για το τέλος της χρονιάς μια όμορφη γιορτή με πολύ γέλιο, χορό και τραγούδι. Η γιορτή που γίνεται στο τέλος της χρονιάς με συνδιοργάνωση από δασκάλους, μαθητές και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, είναι ένα σωστό πανηγύρι! Εκτός από τα ποικίλα θεατρικά δρώμενα, απολαμβάνουμε τα θαυμάσια χορευτικά από τα τμήματα χορού του σχολείου μας, με τη φροντίδα του χοροδιδασκάλου Δημήτρη Ελευθερίου. Τραγουδάμε, παίζουμε, χορεύουμε και τρώμε νοστιμότατα σουβλάκια μέχρι αργά το βράδυ, αποχαιρετώντας έτσι με μια όμορφη ανάμνηση το σχολείο και τα μαθήματα, καλωσορίζοντας τις καλοκαιρινές διακοπές και την ξεγνοιασιά!
  5. Οργανώνουμε όμορφες γιορτές με απαγγελίες, κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών, μαζί με τη χορωδία μας, με την ενορχήστρωση και καλλιτεχνική διεύθυνση της δασκάλας της Μουσικής Αγωγής του Σχολείου μας, κυρίας Γεωργίας Σπυροπούλου, σε κάθε εθνική επέτειο, τα Χριστούγεννα, τις Αποκριές και στο τέλος της χρονιάς.

 

Ε) Επιμορφωτικά – επιστημονικά θέματα

Με πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση του Συλλόγου των Δασκάλων και του Συλλόγο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας προγραμματίζουμε και πραγματοποιούμε πολύ ενδιαφέρουσες επιμορφωτικές συναντήσεις για γονείς, παιδιά και κάθε ενδιαφερόμενο. Αναπτύσσονται και συζητούνται θέματα κοινωνικά, παιδαγωγικά, θέματα που αφορούν άμεσα γονείς και δασκάλους.

Κατά την προηγούμενη ενδιαφέρουσα επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν τα Χριστούγεννα, ασχοληθήκαμε με το σύγχρονο και σοβαρό θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία των παιδιών μας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας συνδιοργανώνουν και νέα Επιμορφωτική Συνάντηση την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Σχολείου με θέματα:

1ο θέμα:

«Διαδικασία Αξιολόγησης- Διαφοροδιάγνωσης μαθητών από το ΚΕΔΔΥ».

Εισηγητής κ. Καλτσάς Ιωάννης, Προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ.

2ο θέμα:

«Ενδοσχολική Βία και τρόποι αντιμετώπισής της».

Εισηγητής κ. Καρυστινός Ανδρέας, ψυχολόγος του ΚΕΔΔΥ.

 

Στ) Διακρίσεις μαθητών μας

1. Συμμετέχουμε κάθε χρόνο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Μικρός Ευκλείδης» της Μαθηματικής Εταιρίας και πολλοί μαθητές του σχολείου μας, που συμμετείχαν έως τώρα, όπως η Ραφαέλλα Δήμου και ο Μιχάλης Κασμερίδης, έχουν τιμηθεί με βραβείο!

2. Μαθητές του σχολείου μας διακρίνονται στον αθλητισμό, στο στίβο και σε ομαδικά αγωνίσματα. Σε αυτό συμβάλλει με τον τρόπο του και ο γυμναστής του σχολείου μας κ. Παναγιώτης Ραμαντάνης.

Ζ) Καινοτόμες δράσεις

Η καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας στα παιδιά, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διδασκαλίας και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Βοηθά σημαντικά στην κατανόηση του προφορικού και του γραπτού λόγου, τονώνει τη φαντασία, τα εκφραστικά σχήματα, δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα και επιδρά θετικά στο πνεύμα και στον ψυχισμό του παιδιού. Προβλέπεται από τα νέα ΑΠΣ η εισαγωγή της Φιλαναγνωσίας ως ξεχωριστού μαθήματος στο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου. Διαπιστώνεται έλλειμμα ωστόσο, στα σχολεία που λειτουργούν με το παλιό ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι μαθητές σε αυτά, όπως είναι και το σχολείο μας, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές, που έχουν στο πρόγραμμά τους μια ώρα την εβδομάδα αφιερωμένη στη Φιλαναγνωσία. Έτσι οι μαθητές και ο δάσκαλος του τμήματος Στ΄1, προγραμμάτισαν και οργάνωσαν «Ράλι Ανάγνωσης» στην τάξη τους. Με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης αξιοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα βιβλία στη μικρή βιβλιοθήκη του σχολείου μας με δημιουργικό τρόπο από τα παιδιά.

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων του Σχολείου, μεθοδεύεται η δημιουργία νέας δανειστικής βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου σε κατάλληλο χώρο του σχολείου μας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να βρουν καινούρια, αξιόλογα και κοντά στα ενδιαφέροντά τους βιβλία.

Σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η καλλιέργεια της Φιλαναγνωσίας στους μαθητές της Στ΄ τάξης με περισσότερες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, παράλληλα με τα μαθήματα της νεοελληνικής γλώσσας, που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Παρόμοιο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας πραγματοποιούν κι άλλα τμήματα του Σχολείου μας, όπως το τμήμα Ε΄2 με τη δασκάλα τους και υποδιευθύντρια του Σχολείου μας, κυρία Χάλιου Κατερίνα.

   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *