«Από τα Σκουπίδια στους Θησαυρούς: Μαθαίνοντας την Αξία της Κυκλικής Οικονομίας»

17/02/2026 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τα παιδιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τίτλο «Από τα σκουπίδια… σε νέους θησαυρούς», ένα πρόγραμμα που άνοιξε έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από το περιβάλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις του.

Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Νάσος Μάκιος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την έννοια της κυκλικής οικονομίας και τη σημασία της στη σημερινή κοινωνία. Μέσα από μια ενδιαφέρουσα και κατανοητή παρουσίαση, οι μαθητές γνώρισαν πώς τα υλικά μπορούν να αποκτήσουν «δεύτερη ζωή» και πώς η ανακύκλωση αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μείωση των απορριμμάτων και την προστασία του πλανήτη μας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα παραδείγματα προϊόντων που δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένα υλικά. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντικείμενα που κατασκευάστηκαν μέσα από αυτή τη διαδικασία, όπως ένα πλαστικό μπουκάλι το οποίο προήλθε από ανακυκλωμένα δίχτυα. Μέσα από τέτοιες πρακτικές εφαρμογές, κατανόησαν πως αυτό που θεωρούμε «σκουπίδι» μπορεί, με σωστή διαχείριση και δημιουργικότητα, να μετατραπεί σε έναν νέο πολύτιμο πόρο.
Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε μόνο στη θεωρητική προσέγγιση, αλλά ενίσχυσε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, ενθαρρύνοντάς τα να υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες στάσεις στην καθημερινότητά τους. Με απλά παραδείγματα και διαδραστική συζήτηση, τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως η αλλαγή ξεκινά από μικρές πράξεις – από το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας μέχρι το πώς επιλέγουμε τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.
Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία μάθησης, έμπνευσης και προβληματισμού, αποδεικνύοντας πως η γνώση μπορεί να γίνει το πιο σημαντικό εργαλείο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
kyklikh oikonomia 1 2
kyklikh oikonomia 2 1kyklikh oikonomia 3 1

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Γενικά ,Δράσεις Ετικέτες: .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


ekl
eggrafes mathhton 1
logo youtube school channel
Bibliokerasmata me Giortines Floges
efhmerida logo
Magazino 1

Σαν σήμερα

27/2/380: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.
   - Σχετικές αναρτήσεις

European SchoolRadio Logo
Φεβρουάριος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Ιστορικό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

images

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς