Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
07/02/2026 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 2026, οι μαθητές/τριες της Ε΄τάξης παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο που υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Η δράση επικεντρώθηκε σε σύγχρονα και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου, όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από τις νέες τεχνολογίες, οι παγίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο διαδικτυακός σεξουαλικός εξαναγκασμός και εκβιασμός, το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού, τα διαδικτυακά παιχνίδια και ο εθισμός σε αυτά, η προστασία από τα διαδικτυακά ψεύδη (fake news και deep fake news), καθώς και ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.
Μέσα από την προβολή του βίντεο και τη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν, προβληματίστηκαν και ενισχύθηκαν με γνώσεις και δεξιότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς, υπεύθυνου και δημιουργικού ψηφιακού περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδικά, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία ενημερωτικών αφισών που απευθύνονται στη σχολική κοινότητα και προάγουν την ορθή και υπεύθυνη χρήση των οθονών και του διαδικτύου. Μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργική έκφραση, αξιοποίησαν τις γνώσεις και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν τόσο από την παρακολούθηση του ενημερωτικού υλικού όσο και από τη συμμετοχή τους στη δράση «Ενεργός Πολίτης» του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού “#Screenfreechallenge” και του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Ζω Καλύτερα- Ευ ζην “Οι οθόνες στη ζωή μας”, ενισχύοντας έτσι τον ρόλο τους ως υπεύθυνα και ενεργά μέλη της ψηφιακής κοινωνίας.
Δημοσιευμένο στην κατηγορία Γενικά ,Δράσεις Ετικέτες: Ε´τάξη.










