«Ορεινές Διαδρομές» – Η Πέμπτη Τάξη στο πλευρό της φύσης

07/06/2025 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι μαθητές της Πέμπτης Τάξης συμμετείχαν φέτος σε ένα ξεχωριστό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο «Ορεινές Διαδρομές», με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και την ανάδειξη της σημασίας της ατομικής και συλλογικής ευθύνης για το περιβάλλον.

Το ταξίδι ξεκίνησε στον σχολικό μας κήπο. Τα παιδιά, με μάτια γεμάτα περιέργεια, εξερεύνησαν τον χώρο σαν μικροί φυσιοδίφες. Παρατήρησαν προσεκτικά τα φυτά, τα έντομα και τα δέντρα, κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους και πρότειναν τρόπους για να γίνει ο χώρος πιο όμορφος και φιλικός προς το περιβάλλον. Με ευαισθησία και ενθουσιασμό, πρότειναν τρόπους για το πώς θα φροντίζουν τη φύση,

Στη συνέχεια, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές μεταμορφώθηκαν σε «ντετέκτιβ του δάσους». Ερεύνησαν τις απειλές που δέχεται το δάσος, όπως οι πυρκαγιές, η παράνομη υλοτομία και η ρύπανση, και παρουσίασαν τις υποθέσεις τους στο «Δικαστήριο του Δάσους». Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πρότειναν λύσεις και κατέληξαν στη δημιουργία του δικού τους «Κώδικα Δασοπροστασίας».

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στα δέντρα του κήπου μας. Τα παρατήρησαν, κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους και αναγνώρισαν τη μοναδικότητα και τη σημασία τους στη ζωή μας. Η εμπειρία αυτή τούς βοήθησε να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμα και οι πιο μικρές τους πράξεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Με οδηγό τη φαντασία και τη συνεργασία, οι ομάδες των μαθητών σχεδίασαν δημιουργικές αφίσες και σχέδια δράσης για την προστασία των δασών. Κατέγραψαν κανόνες, τρόπους πρόληψης και αντίδρασης σε περιπτώσεις κινδύνου και παρουσίασαν τις προτάσεις τους στην τάξη.

Η προσπάθεια κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των παιδιών στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου. Εκεί, παρουσίασαν σε όλο το σχολείο όσα έμαθαν και δημιούργησαν.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, οι μαθητές απέδειξαν πως η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν είναι μόνο γνώση, αλλά κυρίως πράξη. Έμαθαν, συνεργάστηκαν, προβληματίστηκαν και έγιναν μικροί υπερασπιστές του πλανήτη μας.

Είμαστε περήφανοι για τον ζήλο, τη φαντασία και την υπευθυνότητά τους. Με τέτοιους μαθητές, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα μέλλον πιο πράσινο, πιο φωτεινό και σίγουρα πιο συνειδητοποιημένο!1IMG 20250219 110421 2IMG 20250219 110216 3IMG 20250219 110629 4IMG 20250219 110701 1 5IMG 20250314 101901

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Γενικά .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


ekl
eggrafes mathhton 1
logo youtube school channel
Bibliokerasmata me Giortines Floges
efhmerida logo
Magazino 1

Σαν σήμερα

8/4: Ημέρα του Έθνους των Ρόμα
Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.
   - Σχετικές αναρτήσεις

European SchoolRadio Logo
Απρίλιος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Ιστορικό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

images

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς