Εκπαιδευτική εκδρομή Γ’ και Δ’ Τάξης στο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα «Αρκαδιανή» και στο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ψάρι Αρκαδίας

16/05/2025 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές των Γ΄ και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας κατά την πρόσφατη εκπαιδευτική εκδρομή τους στο βιωματικό, πολυλειτουργικό αγρόκτημα «Αρκαδιανή», που βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Ψάρι Αρκαδίας. Σε έναν χώρο όπου η παράδοση αναβιώνει με σεβασμό και αγάπη, τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τον πολιτισμό και την καθημερινότητα παλαιότερων εποχών.
Η εκδρομή ξεκίνησε με βιωματικές δραστηριότητες στο αγρόκτημα. Οι μαθητές έμαθαν πώς παρασκευάζεται το ψωμί με προζύμι, συμμετέχοντας με χαρά στη διαδικασία ζυμώματος και πλάσιμου. Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στην έκθεση παλιών σκευών και μικροεργαλείων κουζίνας που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί, ενημερώθηκαν για τη χρήση κάθε αντικειμένου, καθώς και για τις τεχνικές παρασκευής φαγητού και γλυκισμάτων εκείνης της εποχής, μέσα από σπάνια βιβλία μαγειρικής.

Ακολούθησε επίσκεψη στο παρασκευαστήριο του αγροκτήματος, όπου οι μαθητές είδαν πώς παράγονται παραδοσιακά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Η εκπαιδευτική μας περιήγηση συνεχίστηκε στο Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του χωριού, έναν ιδιαίτερα φροντισμένο και συγκινητικό χώρο. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο που έχει ανακαινιστεί, διατηρώντας την ατμόσφαιρα της σχολικής ζωής του παρελθόντος. Οι μαθητές μπήκαν στην αίθουσα διδασκαλίας, η οποία παραμένει ακριβώς όπως ήταν όταν το σχολείο έκλεισε: με τα θρανία, τον πίνακα, τα τετράδια και το εποπτικό υλικό της εποχής. Επισκέφθηκαν και το δωμάτιο-γραφείο του δασκάλου, με τα προσωπικά του αντικείμενα και το αρχείο του.
Στον νεόδμητο μουσειακό χώρο, οι μαθητές ταξίδεψαν στην ιστορία της δημοτικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως το 1980. Περιηγήθηκαν στις θεματικές ενότητες του εκθεσιακού υλικού που περιλάμβαναν: την ιστορία της εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό υλικό και τους εκπαιδευτικούς, τη σχέση του σχολείου με την πολιτική και την εκκλησία, τον σχολικό χώρο, τη διατροφή και την υγεία, τις αθλοπαιδιές και τα παραδοσιακά παιχνίδια, καθώς και τη σύνδεση του σχολείου με την αγροτική κοινωνία.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με το πιο αγαπημένο μέρος κάθε εκδρομής: το παιχνίδι και την ανεμελιά! Οι μαθητές απόλαυσαν ελεύθερο χρόνο για να παίξουν, να γελάσουν και να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τους συνοδεύουν για καιρό.
Ήταν μια μέρα γεμάτη εικόνες, αρώματα, γνώσεις και συναισθήματα, που έφερε τα παιδιά πιο κοντά στην παράδοση, στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.!

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Γενικά ,Δράσεις Ετικέτες: , .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


ekl
eggrafes mathhton 1
logo youtube school channel
Bibliokerasmata me Giortines Floges
efhmerida logo

Σαν σήμερα

30/12/1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.

European SchoolRadio Logo
Δεκέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ιστορικό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

images

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς