ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΓΑΠΗΣ
14/02/2025 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Συνηθίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου η 14 η Φεβρουαρίου να γιορτάζεται ως η Ημέρα των ερωτευμένων, η ημέρα της Αγάπης, η ημέρα που εκδηλώνεις τα πιο ζεστά σου συναισθήματα στους ανθρώπους που αγαπάς, η μέρα που λες «Σ΄αγαπώ».
Το « σ’ αγαπώ» όμως εκτός από λόγια μπορείς να το πεις με πράξεις. Πράξεις αγάπης που εκφράζεις με αυτές επιβράβευση, έπαινο, φιλία, γλυκύτητα, προσπάθεια να φτιάξεις τη διάθεση κάποιου , να τον δεις να χαμογελά, να μην τον αφήσεις στη μοναξιά του, να εξυπηρετήσεις, να μοιραστείς , να φανείς χρήσιμος, να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου στο πρόσωπό του γιατί «είναι εκεί» για σένα, να συγχωρήσεις, να υποχωρήσεις, να παραμερίσεις τον εγωισμό σου, να εδραιώσεις την ειρήνη και να ρίξεις τους τόνους.
Αυτά σκεφτήκαμε και φτιάξαμε σε έναν από τους τοίχους του σχολείου με τη βοήθεια της «καλής μας νεράιδας που ζωγραφίζει υπέροχα» Μαρίας Φράγκου το δέντρο της καλοσύνης με καρπούς αγάπης. Τα φύλλα του είναι «λέξεις κλειδιά» που δηλώνουν αξίες και προτρέπουν σε πράξεις που φανερώνουν αγάπη και μόνο αγάπη και οι καρποί του είναι μήλα που γράφουν παραδείγματα πράξεων που μεταφράζουν αυτές τις αξίες.
Πέρα από την εικαστική παρέμβαση που εξωραΐζει το χώρο οι μαθητές όλων των τάξεων έχουν την ευκαιρία να συμπληρώσουν ένα χαρτάκι post it σε σχήμα καρδιάς και να το κολλήσουν στα χαμηλότερα κλαδιά του δέντρου έχοντας γράψει τι έκαναν οι ίδιοι μέσα στην ημέρα για να εκδηλώσουν την αγάπη τους σε συμμαθητές και δασκάλους τους.
Η δράση η δική μας δε θα διαρκέσει μόνο την 14 η Φεβρουαρίου αλλά καλεί τους μαθητές να ανταποκριθούν και να γεμίζουν το δέντρο με πράξεις αγάπης όλη τη διάρκεια της χρονιάς.