Οι μαθητές της Ε’ & ΣΤ΄ τάξης στο Μυστρά

28/03/2024 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΜΥΣΤΡΑΣ 1

 

Η ιστορία “της νεκρής πολιτείας” αρχίζει στα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ο Γουλιέλμος Β’ Βιλλεαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα και λεγόταν Μυστράς ή Μυζήθρας. Η στρατηγική του θέση, η επίδειξη δύναμης και σύμβολο επιτυχίας και η γειτνίαση με τη Σπάρτη έδωσε κύρος στην περιοχή  που έμελλε να εξελιχθεί σε μια σπουδαία καστροπολιτεία, να γίνει πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μωρέως και να συνεχίσει να είναι σημαντική πόλη στους επόμενους αιώνες μέχρι τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, οπότε εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα είναι το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο στην Ελλάδα και πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  Unesco, από το 1989.

Την περιμέναμε την εκδρομή στον Μυστρά, τη βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, που, κι αν είναι ερειπωμένος ή έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματά του, αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Η διαδρομή μας δεν ήταν ιδιαίτερα κουραστική κι όταν από μακριά είδαμε το ύψωμα εντυπωσιαστήκαμε. Στην κορυφή το κάστρο, απομεινάρι της φράγκικης κατάκτησης, κτίσματα ψηλά και πετρόχτιστα, βυζαντινοί ναοί. Η έκπληξή μας ήταν μεγαλύτερη, όταν ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας. Ακολουθήσαμε το κατηφορικό μονοπάτι και με τα μάτια της φαντασίας μας μεταφερθήκαμε στην εποχή των Βυζαντινών. Ξαφνικά ήμαστε ταξιδιώτες που έρχονταν στην πόλη να επισκεφτούν τον Δεσπότη της πόλης. Τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο!

Προσκυνήσαμε και ζητήσαμε ευλογία στην Αγία Σοφία. Θαυμάσαμε τις αγιογραφίες και τον αρχιτεκτονικό ρυθμό. Ζητήσαμε δροσιά στην κρήνη και  ατενίσαμε την κοιλάδα του Ευρώτα ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα. Κατάφυτος ο τόπος μας υποδέχτηκε: ελιές, μουριές, κουτσουπιές, σχίνα, βότανα κι αγριολούλουδα.

Επισκεφθήκαμε τη Μητρόπολη, όπου ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας ο Παλαιολόγος και, είδαμε τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό.

Δεν στενοχωρηθήκαμε που δεν πήγαμε στο Παλάτι. Ο αυτοκράτορας είχε πολλά στο μυαλό του με τη συντήρηση και την αποκατάστασή του, θα μας δεχτεί την επόμενη φορά! Δεν κουραστήκαμε να ακούμε διηγήσεις από τον ξεναγό μας.

Κύριε Δημήτρη Βλαχάκο, ευχαριστούμε για το ταξίδι στο παρελθόν!

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Γενικά ,Δράσεις Ετικέτες: , .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


ekl
eggrafes mathhton 1
logo youtube school channel
Bibliokerasmata me Giortines Floges
efhmerida logo
Magazino 1

Σαν σήμερα

16/1/1829: Στολίσκος υπό τον Ανδρέα Τενεκέ κυριεύει 2 Τουρκικές Κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας και αιχμαλωτίζει το Διοικητή τους Χασάν Πασά και 24 Τούρκους.

European SchoolRadio Logo
Ιανουάριος 2026
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Ιστορικό

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

images

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς