Την τιμητική τους έχουν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.
Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!
Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.
Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.
Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός
Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.
Προσπαθώντας να προσεγγίσουμε ένα τόσο δύσκολο θέμα με τα νήπια βλέπουμε εικόνες των 3 Ιεραρχών και μαθαίνουμε από μια σπουδαία φράση που είχε πει καθένας τους …Παρατηρούμε την ενδυμασία τους, την εξωτερική τους εμφάνιση , αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό το κίτρινο πάνω στα κεφάλια τους και μαθαίνουμε ότι αυτό ονομάζεται φωτοστέφανο και υπάρχει στις αγιογραφίες πάνω από το κεφάλι όλων των αγίων…Στη συνέχεια επιχειρούμε να τους ζωγραφίσουμε κι εμείς. Ζωγραφίζουμε παρατηρώντας ξανά και ξανά έναν έναν ξεχωριστά τους αγίους και προσπαθούμε να αποδώσουμε τις λεπτομέρειες που έχουμε επισημάνει… και για να δώσουμε στη ζωγραφιά μας μια πνοή πάπυρου περνάμε από πάνω από τη ζωγραφιά μας αραιωμένο νες – καφέ με πινέλα αλλά και με σφουγγαράκι – για τους πιο ανυπόμονους- και πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη. Είμαστε τόσο περήφανοι για τη δημιουργία μας που αποφασίζουμε να βάλουμε και κορδελίτσα για να κρεμάσουμε τη ζωγραφιά μας στα δωμάτιά μας.
Customize your own picture slideshow |