Εκπαιδευτική επίσκεψη των Περιβαλλοντικών Ομάδων/ ERASMUS+
στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα Αττικής
και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”
28 Μαρτίου 2019
Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με αντίστοιχους τίτλους: «Υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη βιωσιμότητα του πλανήτη» και “Ενεργός και αλληλέγγυος πολίτης” καθώς και του ευρωπαϊκού ERASMUS+ και για την υποστήριξη και εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού των παραπάνω προγραμμάτων, πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη(28/3/2019) στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα Αττικής και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” (σε συνεργασία με το προσωπικό των αντίστοιχων φορέων).
Στην επίσκεψη συμμετείχαν 22 μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί συνοδοί μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος Γιάννης Βλάχος (ΠΕ 04.05) και Γιώτα Τσουκαλά (ΠΕ 07).
Αρχικά έγινε επίσκεψη στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα όπου οι μαθητές/τριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, ενημερώθηκαν από μέλη του προσωπικού, από Συντονίστρια Εκπαίδευσης και μέλη Μ.Κ.Ο. που ασχολούνται με τη στήριξη της δομής για: τον τρόπο λειτουργίας της, τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τις συνέργειες και το πλαίσιο υποστήριξης των προσφύγων, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και γενικότερα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Στη συνέχεια μέσα από μια περιήγηση- ξενάγηση γνώρισαν τους χώρους και ήρθαν σε επαφή με ανήλικους διαμένοντες πρόσφυγες. Τέλος στο χώρο του νηπιαγωγείου της δομής πραγματοποιήθηκε συζήτηση – ανοιχτή συνέντευξη με τον Διοικητή της Δομής κ. Γεωργιάδη κατά την οποία το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις των μαθητών υπερέβησαν κάθε προσδοκία αλλά και το χρονικό μας προγραμματισμό.
Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” όπου μας υποδέχτηκε το μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου κ. Λούλα Μαργαρίτη. Έγινε ενημέρωση στους μαθητές/τριες για την ιστορία του πάρκου, γνώρισαν μέσα από ένα περιβαλλοντικό μονοπάτι το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, τη χλωρίδα και πανίδα του, την Κιβωτό των σπόρων, ευαισθητοποιήθηκαν και αντιλήφθηκαν τη σημασία και αξία του πάρκου για τη ζωή της περιοχής και την αναγκαιότητα της προστασίας και διαχείρισής του ενώ απέκτησαν μια εναλλακτική αντίληψη των αστικών πράσινων χώρων ώστε να χτίσουν μία φιλική σχέση με το φυσικό περιβάλλον και να είναι ικανοί να προτείνουν μία νέα μορφή επικοινωνίας και συμμετοχικής δράσης των ανθρώπων στις πόλεις. Τέλος η επίσκεψη συνέβαλλε στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης και περιβαλλοντικής ευθύνης του ενεργού πολίτη απέναντι στο παρελθόν και το παρόν του τόπου μας.
Συμπερασματικά: η επίσκεψη αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες αφορμή και ερέθισμα για περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε ζητήματα προσφύγων, κατανόησης της έννοιας της αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και αειφορικής διαχείρισής του. Για τους εκπαιδευτικούς αποτέλεσε αναφορά και θετικό επιμορφωτικό παράδειγμα για επαγγελματική ανάπτυξη και για αλλαγές στη δομή και λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος εκπαιδευτικής κοινότητας.