Κυκλική Οικονομία για Γ’ και Δ’

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 η Γ’ και η Δ΄τάξη (τμήματα Δ1 & Δ2) αντίστοιχα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακή εκπαίδευση στο εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κυκλική Οικονομία και Μέλλον Χωρίς Απόβλητα» του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού φορέα NoWaste21.

Σκοπός της εκπαίδευσης ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της σχολικής  κοινότητας (μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών) στο θέμα της Κυκλικής Οικονομίας και στους τρεις άξονες που την περιγράφουν όπως είναι η Πρόληψη, η Επαναχρησιμοποίηση και η Ανακύκλωση Αποβλήτων.

Η εκπαιδευτική παρουσίαση είχε διάρκεια 40 λεπτά.  Κατά τη διάρκεια της προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό για την καλύτερη αφομοίωση του περιεχομένου και στο τέλος της παρουσίασης έγινε συζήτηση για να απαντηθούν τα ερωτήματα των μαθητών/τριών.

Κυκλική οικονομία Δ
Εκπαίδευση στην κυκλική οικονομία για τη Δ΄τάξη

Συμμετοχή στον εορτασμό της “28ης Οκτωβρίου 1940”

3 2 1

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης συμμετείχε στον εορτασμό της επετείου της “28ης Οκτωβρίου 1940” που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος Ηλιούπολης. Πιο συγκεκριμένα,

την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Στ1 που κληρώθηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού. Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσε η εκπαιδευτικός κα Χριστίνα Καπετοπούλου.

το Σάββατο 28 Οκτωβρίου η σημαιοφόρος του σχολείου παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην επιμνημόσυνη δέηση και στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Πλατεία Φλέμινγκ – Ηλιούπολη).  Τη σημαιοφόρο συνόδευσε η εκπαιδευτικός κα Βασιλική Τσακάλη.

τα τμήματα της Ε΄και της Στ΄τάξης συμμετείχαν στην παρέλαση με την οποια ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου. Τους/τις μαθητές/τριες συνόδευσε η εκπαιδευτικός κα Ζωή Πήττα.

parelasi low quality

 

Εκδήλωση για την Επέτειο του ΟΧΙ

27 2 1 

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για την Επέτειο του ΟΧΙ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων ,της κας Ελένης Μουρούτσου και του κ. Χρήστου Γεωργούλια, παρουσίασαν μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποποιίας του 1940 διανθισμένη από απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια που τα παιδιά είχαν μελετήσει με τη βοήθεια της μουσικού του σχολείου μας κ. Βίκυς Γιαννακοπούλου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί.

27 5 127 6 1

 

Βιβλιοπαρουσίαση & εργαστήριο

Στο πλαίσιο του οριζόντιου προγράμματος φιλαναγνωσίας που υλοποιείται στο 13ο Δημ. Σχ. Ηλιούπολης το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων της Α΄και Β΄τάξης παρακολούθησαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 παρουσίαση βιβλίου από τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου. Μετά τη βιβλιοπαρουσίαση, τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήριο κατασκευής αφίσας.

Α 1       Β 1

Β 2                      Β 3

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου μας εκδήλωση αφιερωμένη στη Σημαία και στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 08:30 π.μ.

Ώρα προσέλευσης: 08:15 – 08:30

Ώρα αποχώρησης: 09:45 – 10:00

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών –  Journée européenne des langues – Europäischer Tag der Sprachen

Συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στις 26 Σεπτεμβρίου 2023, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης  του γαλλικού και γερμανικού τμήματος του σχολείου μας αναζήτησαν τις λέξεις εκπαίδευση, καινοτομία και ευ ζην μεταφρασμένες σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ζωγράφισαν τις σημαίες των χωρών της Ευρώπης, σχεδίασαν σύμβολα-εικόνες για κάθε λέξη, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των γλωσσών συνειδητοποιώντας τον πλούτο της γλωσσικής πολυμορφίας της ηπείρου μας. Τέλος, ηχογράφησαν συνεργατικά τις τρεις λέξεις στις γλώσσες που αναζήτησαν.

Θα βρείτε εδώ ένα δείγμα της δράσης τους!!!

Χορός στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της Στ’ τάξης

Συνδυάζοντας τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με το οριζόντιο πρόγραμμα Ευζήν που υλοποιείται στη σχολική  μονάδα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1, με την καθοδήγηση του δασκάλου του τμήματος κ. Κωνσταντίνου Μαρκαντώνη και του εκπαιδευτικού κ. Γιώργου Δαρζέντα, μελέτησαν τα βήματα και επιχείρησαν να χορέψουν επιλεγμένους δημοτικούς χορούς.

20231012 official

Schultüte … Το σχολικό χωνί.

collage schultute
σχολικό χωνί

Την πρώτη εβδομάδα του σχολικού έτους οι μαθητές και μαθήτριες της Ε΄τάξης είχαν την πρώτη τους επαφή με τον κόσμο των Γερμανικών και ένιωσαν έτοιμοι να τον εξερευνήσουν… Το καλωσόρισμα έγινε με το σχολικό χωνί, ένα έθιμο που μετρά πάνω από 200 χρόνια στις γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία). Σύμφωνα με αυτό το έθιμο τα παιδιά παίρνουν από τους δασκάλους και τους γονείς τους ένα πολύχρωμο χωνί με γλυκίσματα και σχολικά είδη, ώστε να έχουν μια ευχάριστη, γλυκιά και δημιουργική χρονιά. Οι μαθητές και μαθήτριες του Γερμανικού Τμήματος με αφορμή την πρώτη τους επαφή με τη γερμανική γλώσσα κατασκεύασαν μέσα στην τάξη το δικό τους σχολικό χωνί, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα το γερμανικό έθιμο.

Μία από εμάς στην “Κεραία”

Στις 3 Οκτωβρίου 2023 η συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη πήρε συνέντευξη με θέμα “Η Γραφή: μια γνώμη για την Πρώτη Γραφή με τα Πρωτάκια” από την εκπαιδευτικό του Σχολείου μας, κα Βασιλική Τσακάλη. Η εκπομπή είχε τίτλο “Η Τέχνη της Γραφής” και μαγνητοσκοπήθηκε για τη σειρά συνεντεύξεων “Κεραία”. Προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση στις 13 Δεκεμβρίου 2023 και είναι διαθέσιμη εδώ .

Βασιλική στην ΕΡΤ

Εν συντομία

Εκδήλωση έναρξης σχολικού έτους 2024-2025 την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 στις 19:30.

Ο Αγιασμός θα τελεσθεί την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 στις 08:30 π.μ.

eTwinning

eTwinning

Η Κοινότητα των Σχολείων της Ευρώπης

schools4climate

logo

Σχολεία για το κλίμα νησίδες ανθεκτικότητας και αλλαγής

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων