ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | Κατηγορία ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | , στις 13-02-2022

Επιμέρους Θεματικές Ενότητες/Υποενότητες: Οικολογία- Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά

 Τίτλος:« Τίποτα δεν πετώ, τα πάντα επαναχρησιμοποιώ»

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η δραστηριοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της οικογένειας σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων.  Έτσι ώστε η απαραίτητη για την  προστασία του περιβάλλοντος ,ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων στη βιομηχανία, να υιοθετηθεί από τα παιδιά και την οικογένεια τους και να εφαρμοσθεί  με την απλοποιημένη μορφή της  ως τρίπτυχο: Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση, στην καθημερινή ζωή όλων μας.

Στόχοι και δραστηριότητες

  1. Οι μαθητές/τριες διερευνούν ερωτήματα σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των άχρηστων αντικειμένων και αναφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με τα απορρίμματα
  2. Οι μαθητές/τριες δίνουν προτεραιότητα στη συλλογή́ στοιχειών σε σχέση με τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων, παρατηρούν το περιβάλλον τους και τους τρόπους που εφαρμόζονται, καταγράφουν και αναρωτιούνται

Ανάγνωση του παραμυθιού μία νύχτα στην χωματερή

C5E7140E0FFB2D47515F7314E5B4A489

Φτιάχνουμε την γωνιά της ανακύκλωσης όπου τα παιδιά συλλέγουν αντικείμενα που μπορούν ανακυκλωθούν και τα τοποθετούν στου κάδους με το αντίστοιχο χρώμα για κάθε υλικό: μπλε για το χαρτί, κόκκινο για το αλουμίνιο, κίτρινο για το πλαστικό και πράσινο για το γυαλί

DSC02916  

 

DSC03150

 

Τα παιδιά  κατανοούν την σημασία της ανακύκλωσης για την ζωή μας και μαθαίνουν  το σήμα της και το όνομα της.

DSC03151

Ο Περι- το περιβάλλον και η  Άννα η Ανακύκλωση μας κάνουν τις προτάσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την  διαχείριση των απορριμμάτων

3. οι μαθητές να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, να αναγνωρίσουν πως με την ανακύκλωση μειώνεται η ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές βοηθώντας στην ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων, να συνειδητοποιήσουν τους σωστούς τρόπους ανακύκλωσης και το διαχωρισμό των υλικών.

Τα παιδιά για να το κατανοήσουν φτιάξαμε μία εργασία

DSC03143

και παίξαμε παιχνίδι με το ζάρι που στην μία πλευρά έχει το σήμα της ανακύκλωσης και από την άλλη πλευρά το σήμα της ανακύκλωσης μέσα σε ένα σήμα απαγορευτικού. Όταν τύχει στα παιδιά το σήμα της ανακύκλωσης παίρνουν μία  κάρτα  με αντικείμενο που ανακυκλώνεται και το βάζουν κάτω από την πράσινο κύκλο και όταν τους τύχει το σήμα της ανακύκλωσης με το απαγορευτικό τότε παίρνουν μία κάρτα με αντικείμενο που δεν ανακυκλώνεται και το βάζουν κάτω από τον κόκκινο κύκλο. Στο τέλος βλέπουμε και μετράμε πόσα αντικείμενα μαζεύτηκαν κάτω από τις 2 σειρές.

DSC02925

4.Να δημιουργήσουν το δικό τους έργο τέχνης μαθαίνοντας παράλληλα την έννοια της επαναχρησιμοποίησης.

Φτιάχνουμε την Κυρία Ανακύκλωση με ανακυκλώσιμα υλικά

DSC02914

5.Να κατανοήσουν ότι η μείωση των απορριμμάτων συνεπάγεται κοινωνικό  οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος  και  την συμβολή τους  στην παραγωγή πολύτιμου λιπάσματος για τις ανάγκες του εδάφους και των φυτών

Διαβάζουμε την ιστορία της Σοφίας Ζαραμπούκα ” Ο κύριος Μπεν, η Μου και τα σκουπίδια”

και ζωγραφίζουμε την κομποστοποίηση που προτείνει ο κύριος Μπεν  DSC03144

 

 

 

 

 

 

 

και στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά καλούνται να  σκεφτούν ποια  αντικείμενα θα έβαζαν  στους μπλέ κάδους που είναι κοντά στο σπίτι τους;

 

DSC03145

και διασκεδάζουν με το τραγούδι της Ανακύκλωσης που……. κάνει σε όλους μας καλό

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

0

Συγγραφέας: 12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 02-02-2022

  1. Υγεία

“Τη διατροφή μου προσέχω, την υγειά μου για να έχω”

Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της διατροφικής αξίας των προϊόντων που καταναλώνουμε καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση ενός νέου διατροφικού προφίλ.

 

Λογοτεχνία: Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο. Αφόρμηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν η ανάγνωση μιας ιστορίας, η οποία με τρόπο κατάλληλο για την ηλικιακή βαθμίδα στην οποία απευθυνόμαστε, εισήγαγε τα παιδιά στις κατηγορίες τροφίμων. Με ερωταπαντήσεις, επεξεργαστήκαμε το θέμα.

thumbnail Screenshot 20220121 083108

Εικαστικά: Κάναμε μια ομαδική εργασία με τις δύο κυρίες της διατροφής μας, την κυρία “Υγιεινούλα” και την κυρία “Ανθυγιεινούλα”. Σε ένα χαρτί μέτρου σχεδιάσαμε με τη βοήθεια 2 παιδιών τα σώματα των δύο κυριών και έπειτα ζωγραφίσαμε το πρόσωπό τους και το σώμα τους, το οποίο αποτελούνταν από τρόφιμα που καταναλώνει η καθεμία. Τέλος, ολοκληρώσαμε την εργασία κάνοντας μια προσπάθεια για γραφή. Κάθε παιδί έγραψε μια λεξούλα, γύρω από το σώμα των δύο κυριών, που αντιστοιχούσε στην καθεμία.

 

thumbnail Screenshot 20220120 084422

Στη συνέχεια, αξιοποιώντας την προγενέστερη γνώση, κατηγοριοποιήσαμε το κάθε τρόφιμο στην αντίστοιχη κατηγορία.

thumbnail Screenshot 20220121 083053

Γλώσσα: Μάθαμε το γράμμα “φ” του φαγητού και το γράμμα “π” της αγαπημένης όλων, πίτσας. Φτιάξαμε την πίτσα του “π” και του “φ”. Σε κάθε γράμμα αντιστοιχούσαν οκτώ κομμάτια, το καθένα από τα οποία είχε τρόφιμα που ξεκινάνε από τα συγκεκριμένα γράμματα. Τα παιδιά διάλεγαν ένα κομμάτι, έβρισκαν τη απεικονίζει και από ποιο γράμμα ξεκινάει, έπειτα το τοποθετούσαν στο σωστό κουτί.

 

thumbnail Screenshot 20220121 083037thumbnail Screenshot 20220120 084348

Μαθηματικά: Παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες τις πεινασμένης κάμπιας, η οποία μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε μαθηματικές πράξεις. Ακολούθησε και ένα φυλλαράκι εργασίας προκειμένου να εξασκηθούμε.

Κάναμε διάκριση μεταξύ φρούτων και λαχανικών, αξιοποιώντας τα φρούτα και τα λαχανικά που είχαμε στη γωνιά του μαγαζιού μας. Έπειτα, ακολούθησε ψηφοφορία, επιλέξαμε το αγαπημένο μας φρούτο. Τέλος, μετρήσαμε τα φρούτα και τα λαχανικά στα φύλλα εργασίας που ακολούθησαν.

 

Εικαστικά: φτιάξαμε το καλαθάκι με τα φρούτα εποχής.

thumbnail Screenshot 20220120 084334

Μουσική: Ακούσαμε και μάθαμε τραγούδια που σχετίζονται με τη διατροφή. (Ο μάγειρας-Μάριος Φραγκούλης, Το καρότο και η αγκινάρα-  Παραμυθοτράγουδα, Ο παγωτατζής- Σοφία Παπάζογλου, Για τα πα τα – Ελένη Τσαλογοπούλου, Ψαρόσουπα – Βιολέτα Ίκαρη)

Ενισχύσαμε το ρυθμό των τραγουδιών με τη βοήθεια των μουσικών οργάνων που έχουμε στην τάξη μας.

 

Εικαστικά: Κλείσαμε το πρόγραμμα δημιουργώντας την πυραμίδα της Μεσογειακής μας διατροφής.

thumbnail Screenshot 20220121 082954

thumbnail Screenshot 20220120 084111

Τέλος, βραβεύσαμε τα παιδιά μας με το μετάλλιο της Μεσογειακής Διατροφής καθώς υιοθέτησαν τα όσα μάθαμε για την σωστή διατροφή.

thumbnail Screenshot 20220120 084139

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση