ENΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ………. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
Πολλοί αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ένας από τους πιο γνωστούς παραμυθάδες στον κόσμο να μην ξέρει γραμματική και ορθογραφία και όμως αυτό γίνεται όταν πρόκειται για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε της Δανίας. Ο πατέρας του ήταν παπουτσής και πέθανε όταν ο Άντερσεν ήταν 11 ετών. Η μητέρα του πλύστρα που εργαζόταν σκληρά για να τα βγάλει πέρα.
Ο μικρός Κρίστιαν δεν ήταν καλός μαθητής εξαιτίας της κατάστασης που ζούσε και δυσκολεύτηκε να τελειώσει το σχολείο. Είχε ένα κουκλοθέατρο και τον ελεύθερο χρόνο του έπαιζε με τις κούκλες που του είχε φτιάξει ο πατέρας του και έδινε τις παραστάσεις με έργα του Σαίξπηρ με εξαιρετική επιτυχία.
Αυτό δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 6ου που ενδιαφέρθηκε και τον έστειλε στα καλύτερα σχολεία της χώρας οπού και κατάφερε να τελειώσει το Γυμνάσιο σε ηλικία 23 ετών.
Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός όμως δεν τα κατάφερε γι’ αυτό και στράφηκε στην μουσική εξαιτίας της καλής φωνής . Μία όμως ασθένεια του στέρησε την φωνή και τότε στρέφεται με περισσότερο ζήλο στην συγγραφή ποιημάτων, θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων.
Τον 1835 δημοσιεύει τα « Παραμύθια για παιδιά» που όπως εκείνος λέει: «τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνάνε οι ενήλικες». Αυτά γίνονται γνωστά στον κόσμο μετά από 8 χρόνια. Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια μεταξύ των οποίων είναι και μερικά πιο δημοφιλή όπως : «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».
Η πατρίδα του τον τίμησε και έκανε μουσείο το σπίτι που έζησε Άντερσεν όπου εκεί βλέπει κανείς πολλά χειρόγραφα παραμύθια του.
Και στην είσοδο του λιμανιού της Κοπεγχάγης πάνω σ’ ένα βράχο στέκεται μία μικρή γοργόνα και περιμένει να μας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών……………….
Ο Άντερσεν με τα παραμύθια του ακόμα και ως τώρα δίνει μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους : « Οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει ένα παραμύθι, και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις.»