Μέσα απο την παρουσίαση πλούσιου εποπτικού υλικού( εικόνες, βιβλία, χάρτες, βίντεο, παλιές εφημερίδες, τραγούδια) προσεγγίσαμε και φέτος τα γεγονότα του 1940. Έγινε εξιστόρηση των γεγονότων και συζήτηση πάνω σε αυτά.
Φτιάξαμε μια ομαδική εργασία που απεικονίζει τους Έλληνες φαντάρους και τις γυναίκες Ηπειρώτισσες στα βουνά της Πίνδου να πολεμάνε για την ελευθερία. Βάλαμε τα προσωπάκια μας στις φιγούρες και μας άρεσε πολύ.
Τι ήταν αυτό που έλειπε στους φαντάρους μας όσο αυτοί πολεμούσαν; Τι θα μπορούσε να έχε μέσα ένα δέμα που θα στέλναμε στους φαντάρους μας για να τους βοηθήσουμε; Τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους, ζωγράφισαν τις ιδέες τους και δημιουργήσαν το δέμα.
Παρατηρούμε τις καρτέλες με τις λέξεις ΟΧΙ -ΑΕΡΑ. Αναγνωρίζουμε τις φωνούλες των λέξεων και λέμε λέξεις που αρχίζουν από αυτές. Μαθαίνουμε να τις γράφουμε με κεφαλαία και πεζά γράμματα.
Διαβάσαμε το παραμύθι ” Ασπρογάλανο πανί” της Γαλάτειας Σουρέλη απο το ανθολόγιο και παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε την ελληνική σημαία, είδαμε τα χρώματα της, το σχήμα της, μετρήσαμε τον αριθμό των λωρίδων της, πόσες μπλε και πόσες άσπρες λωρίδες έχει, είπαμε τι συμβολίζουν αυτές καθώς και ο σταυρός που είναι σχηματισμένος πάνω της. Προσπαθήσαμε να την σχηματίσουμε με ξύλινα τουβλάκια και κάναμε σειροθετήσεις με καρτέλες- σημαιάκια σε διάφορα μεγέθη.
Φτιάξαμε και με την τεχνική του κολλάζ μια ομαδική εργασία με την ελληνική σημαία.
Ακούσαμε το ηχητικό ντοκουμέντο της έναρξης του πολέμου και φτιάξαμε και τα δικά μας ραδιόφωνα να μεταδίδουν με τον δικό μας τρόπο το μήνυμα της έναρξης του ελληνικού αγώνα.
Κάναμε επίσης αερόστατα και στρατιωτάκια για να στολίσουμε την τάξη μας
Και στο μπλοκ μας ο φαντάρος που προσεύχεται για την ελευθερία