Τοίχος Καλοσύνης

20211004 175356

Αγαπητοί μας γονείς, 

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι υλοποιήθηκε η δημιουργία «Τοίχου Καλοσύνης» στο σχολείο μας, ο οποίος αναρτήθηκε εξωτερικά της αυλής, δίπλα από την κεντρική είσοδο  επί της οδού Ανδριανουπόλεως.

Από την προηγούμενη σχολική χρονιά ξεκίνησε στο σχολείο μας, με τις πρωτοβουλίες των Εκπαιδευτικών μας κ.κ. Ορφανίδου Αναστασίας και Μουχτάρη Αφροδίτης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τίτλο  «Καλλιέργεια και ανάπτυξη καλοσύνης – προσφέρω χαμόγελα και χαρά» στη Β’ τάξη. Οι  μικροί μαθητές/τριες μας κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας 10 πράξεις καλοσύνης προς την οικογένειά τους, τη γειτονιά, το σχολείο και την κοινωνία μέσα σε διάστημα 10 εβδομάδων. Τα παιδιά διδάχθηκαν κι έκαναν πράξη 10 αρετές  όπως είναι ο σεβασμός, τα προσωπικά όρια, η φροντίδα, η ευγνωμοσύνη, η συμπόνια, η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και η αναπηρία, η αποδοχή και η δικαιοσύνη, το θάρρος και η αυτοεκτίμηση, οι αυθόρμητες πράξεις καλοσύνης. 

Πολλές φωτογραφίες, στιγμιότυπα αλλά και το σκεπτικό μας για το Πρόγραμμα, θα βρείτε στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήσαμε ως αναμνηστικό της προσφοράς των παιδιών μας και της κοινής συνεργασίας μας. 

Φέτος επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε τις δράσεις μας αυτές, με τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών κι έχουμε επιπλέον την χαρά να κατέχουμε τον δικό μας «Τοίχο Καλοσύνης» με σύνθημα «Ό,τι δε σου χρειάζεται, άφησέ το. Ό,τι σου χρειάζεται πάρ’το», τον οποίο  ζωγράφισε όμορφα κι αφιλοκερδώς η κ. Φιφή Χατζηστόϊκου την οποία κι ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την ευγενική της προσφορά.

Για τους στόχους και τη σημασία του Προγράμματος προβήκαμε αρχικά στην ενημέρωση, ανά σχολικό τμήμα, των μαθητών/τριών μας από την υπεύθυνη Εκπαιδευτικό γι αυτό το σκοπό, κ. Ορφανίδου Αναστασία, και στη συνέχεια προσβλέπουμε στην μηνιαία -προαιρετική- συμμετοχή των παιδιών ανά τάξη (ακολουθεί πίνακας) στη διαδικασία προσφοράς προϊόντων και αντικειμένων που θα κρεμάσουν τα ίδια στον Τοίχο Καλοσύνης του σχολείου. Αυτά που ενδεχομένως θα μπορούσαμε όλοι να αφήνουμε στον Τοίχο Καλοσύνης, όταν έχουμε τη δυνατότητα, είναι βασικά αγαθά απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση κάθε ανθρώπου αλλά και την ψυχαγωγία του, όπως φαγώσιμα συσκευασμένα που δε χρειάζονται συντήρηση και είδη πρώτης ανάγκης πχ ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια σε καλή κατάσταση και ό,τι άλλο θα μπορούσε να δώσει χαρά σε συνανθρώπους μας, χωρίς απαραίτητα να το αγοράσουμε.


Είθισται στα σχολεία να συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για φορείς και οικογένειες, τις γιορτινές μέρες.
Για 3η χρονιά εφαρμόζουμε μια νέα τακτική στο 12ο Δημοτικό, σε συνεργασία με τον Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Την τακτική αυτή την έχουμε δοκιμάσει 5 φορές μέχρι τώρα και είδαμε πως λειτουργεί αποτελεσματικά. Θα θέλαμε να την μοιραστούμε λεπτομερώς καθώς… sharing is caring!
👉Οι φορείς:
Κάθε Οκτώβριο αποφασίζουμε ποιες δύο εθελοντικές οργανώσεις/φορείς θα βοηθήσουμε την τρέχουσα σχολική χρονιά: μια για τα Χριστούγεννα και μια για το Πάσχα. Αποφασίζουμε αν θα κινηθούμε σε τοπικό επίπεδο (Ξάνθη) ή σε λίγο πιο “περιφερειακό” (Θράκη). Αφού καταλήξουμε σε έναν φορέα, ερχόμαστε σε τηλεφωνική επαφή με το αρμόδιο άτομο και ζητάμε να μας καταγράψουν 6 είδη πρώτης ανάγκης. Φροντίζουμε τα είδη αυτά να είναι μιας κατηγορίας, πχ μόνο σνακ πρωινού ή τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, είδη εικαστικών/σχολικών.
👉Η κλήρωση:
Αφού επιβεβαιώσουμε τα 6 είδη, γράφουμε σε έξι χαρτάκια το κάθε είδος, τα διπλώνουμε και τα βάζουμε σε ένα κουτάκι, έτοιμα για κλήρωση. Κάθε Χριστούγεννα, η κλήρωση γίνεται από τα μονά τμήματα (Στ’1, Ε’1, Δ’1 κοκ) ενώ κάθε Πάσχα από τα ζυγά (Στ’2, Ε’2, Δ’2 κοκ).
Παράδειγμα: ζητάμε από ένα παιδί του Στ’1 να τραβήξει κλήρο. Ανακοινώνουμε το προϊόν που είναι γραμμένο στο χαρτάκι τόσο στο Στ’1 όσο και στο Στ’2. Προχωράμε στο Ε’1, τραβάει κλήρο ένα παιδί, ανακοινώνουμε το προϊόν στο Ε’1 και στο Ε’2 και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσουμε στο Α’1. Στο τέλος, ενημερώνονται εγγράφως οι γονείς.
👉Συγκέντρωση προϊόντων:
Μια μεγάλη κούτα μπαίνει μέσα σε ΚΑΘΕ τμήμα καθώς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να τη βλέπουν καθημερινά προς υπενθύμιση. Με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνονται τη σημασία της προσφοράς και νιώθουν την ικανοποίηση ότι η κούτα τους γεμίζει.
Θέτουμε αυστηρά χρονικό όριο μιας εβδομάδας -συνήθως Δευτέρα με Δευτέρα- ώστε να περιλαμβάνονται δύο Σάββατα για επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ. Ιδανικά, ζητάμε από τα παιδιά να πάνε τα ίδια μαζί με τους γονείς τους στο σούπερ μάρκετ.
Όταν οι κούτες γεμίσουν, τις μεταφέρουμε στην κεντρική σάλα του σχολείου, τις αδειάζουμε, κάνουμε ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ και ΕΠΑΝΑΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ των προϊόντων και συνεννοούμαστε με τον φορέα για την παραλαβή τους.
👉Τι πετυχαίνουμε:
• Εμπλέκουμε ενεργά τους μαθητές στην όλη διαδικασία
• Διευκολύνουμε τους γονείς των μαθητών καθώς ζητάμε κάτι πολύ συγκεκριμένο
• Συγκεντρώνουμε απίστευτα μεγάλο αριθμό από κάθε προϊόν
• Οι φορείς γνωρίζουν ποια συγκεκριμένα προϊόντα περιμένουν και κάνουν καλύτερη οργάνωση των αναγκών τους
👉Συμπέρασμα:
Κάποιος μαθητής θα φέρει π.χ. μία (1) συσκευασία μπισκότα και κάποιος άλλος θα φέρει δύο (2) τριπλές συσκευασίες. Κι αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία της δράσης μας! Εμπλέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων και μαθητών μας επειδή τους ζητείται κάτι πολύ-πολύ συγκεκριμένο. Όλοι νιώθουν άνετα προσφέροντας ένα προϊόν.💞
Αυτά τα Χριστούγεννα δείχνουμε την στήριξή μας στον Σύλλογος Τριτέκνων Ν.Ξάνθης Ο Άγιος Στυλιανός, προσφέροντας τους:
4️⃣9️⃣ συσκευασίες φασόλια (Α’ τάξη)
7️⃣2️⃣ συσκευασίες αλεύρι (Β’ τάξη)
7️⃣9️⃣ συσκευασίες μακαρόνια (Γ’ τάξη)
9️⃣0️⃣ τενεκεδάκια γάλα εβαπορέ (Δ’)
5️⃣0️⃣ συσκευασίες ρύζι (Ε’ τάξη)
6️⃣7️⃣ συσκευασίες φακές (Στ’ τάξη)
Ευχαριστούμε γονείς και μαθητές για την έμπρακτη στήριξη τους. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι μαγικό!💚

Δεκέμβριος-Χριστούγεννα Κοινή δράση για όλα τα τμήματα*
2ο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου Γ’
1ο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου Δ’
2ο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου Ε’
1ο δεκαπενθήμερο Μαρτίου Στ’
2ο δεκαπενθήμερο Μαρτίου Β’
Απρίλιος-Πάσχα Κοινή δράση για όλα τα τμήματα
2ο δεκαπενθήμερο Μαΐου Α’

 

*ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, για την κοινή Χριστουγεννιάτικη δράση, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, όλα τα είδη ατομικής υγιεινής θα παραδοθούν στην Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης. Μετά από κλήρωση που έγινε στα τμήματα, τα προϊόντα που θα συγκεντρώσουμε από 3-13 Δεκεμβρίου ορίζονται ως εξής:

 

Α1 και Α2 :  οδοντόβουρτσα Δ1 και Δ2:       οδοντόκρεμα
Β1 και Β2:  υγρό κρεμοσάπουνο χεριών Ε1 και Ε2:        υγρό πιάτων
Γ1 και Γ2:    σαμπουάν Στ1 και Στ2:   αφρόλουτρο

 

Η προσφορά στον Τοίχο Καλοσύνης του σχολείου μας παραμένει πρωτίστως  αυθόρμητη, προαιρετική, συνεχής, ελεύθερη και δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένδειξη αγάπης προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο προς μία κοινωνία που δρα και ευαισθητοποιείται, με κάθε ευκαιρία, σε θέματα προσφοράς κι  αλληλεγγύης, με μοναδικό γνώμονα την αμέριστη προσφορά χαράς κι ανακούφισης προς  τον συνάνθρωπό μας. 

Οι μαθητές της Β’ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2020-2021 κλήθηκαν να υλοποιήσουν 10 πράξεις καλοσύνης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής υγείας  με τίτλο «Καλλιέργεια και ανάπτυξη καλοσύνης –προσφέρω χαμόγελα και χαρά»,  προς την οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο και την κοινωνία σε διάστημα 10 εβδομάδων. Την εποπτεία και υλοποίηση του προγράμματος είχαν οι εκπαιδευτικοί: Αναστασία Ορφανίδου και Αφροδίτη Μουχτάρη.
Μέσα από παιχνίδια, φύλλα εργασίας, βίντεο, φωτογραφίες και βιβλία, αναφέρθηκαν σε δέκα έννοιες: το σεβασμό, τα προσωπικά όρια, τη φροντίδα, την ευγνωμοσύνη, τη συμπόνια, την μοναδικότητα, την διαφορετικότητα και την αναπηρία, την αποδοχή και τη δικαιοσύνη, το θάρρος και την αυτοεκτίμηση, τις πράξεις καλοσύνης.

Όλες οι πράξεις καλοσύνης των μαθητών και η θεωρία πίσω από αυτές βρίσκονται στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιούργησαν:  https://read.bookcreator.com/8wHkB…/XSXTTSnzQQCeRUgR5VLegg 

ως αναμνηστικό της κοινής  τους δουλειάς.

????
Ένα χρόνο μετά, και πάλι με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα χαμόγελου (πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου) τοποθετήθηκε στο σχολείο μας ο «ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ» με σύνθημα «Ό,τι δεν σου χρειάζεται, άφησε το. Ό,τι σου χρειάζεται, πάρ’το.» Η Ξανθιώτισσα καλλιτέχνιδα Fifi Chatzistoikou επιμελήθηκε εικαστικά τον τοίχο καλοσύνης μας. Την ευχαριστούμε θερμά για την αφιλοκερδή προσφορά της.
???? Λίγα λόγια για τους τοίχους καλοσύνης:
Ξεκίνησαν το 2015 στο Ιράν προκειμένου να αφήνουν οι πολίτες ρούχα και παπούτσια για τους άστεγους. Το 2016 μια παρέα από την Λάρισα και εθελοντές από την Δράμα δημιουργούν τοίχους καλοσύνης στην Ελλάδα. Γρήγορα οι τοίχοι καλοσύνης εξαπλώνονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και λοιπά μέρη της χώρας μας.
✅ Ελπίζουμε ο ΤΟΙΧΟΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ του σχολείου μας να αποτελεί μια καθημερινή υπενθύμιση για προσφορά χαράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εκ μέρους των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου, των οικογενειών και της γειτονιάς.
????
Είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε χαμόγελα και χαρά;